Meny

Derfor blir vi lurt av Gwyneth Paltrows helseshow

Gwyneth Paltrow selger massevis av kontroversielle helseprodukter gjennom merkevaren Goop. Problematisk, mener to forskere. Foto: AP Photo/Joel Ryan

Uvitenskapelige helseråd fra kjendiser er populære som aldri før fordi vi stoler mindre på vitenskapen, forteller kanadisk forsker.

Kan vi friste med et jadeegg som skal settes inn i vagina? Nei? Hva med et klyster som kan sette en helt spesiell spiss på morgenkaffen?

Det er bare to av produktene som fremmes av skuespiller Gwyneth Paltrow, som eier helse- og livsstilsmerket Goop.

Det virker kanskje harmløst, men det er det ikke, advarer Timothy Caulfield, som er professor i jus og leder av Health Law Institute ved University of Alberta i Canada.

– Kjendiser har fått en enorm innflytelse. Gjennom sosiale medier når de ut til ufattelig mange, så vitenskapen har en enorm utfordring hvis den skal bli hørt og sørge for at syke mennesker ikke velger behandlinger som ikke virker, sier Caulfield.

Videnskab.dk møtte Caulfield under en visning av Netflix-serien om helsemyter A User's Guide to Cheating Death.

Ironisk nok har Netflix nylig inngått en avtale med Goop, noe som forventes å resultere i en livsstilsserie høsten 2019.

– Kjendiser får mer makt

En av de tingene som har gitt kjendiser mer innflytelse, er sosiale medier. Et raskt kikk på Twitter vil avsløre at Verdens helseorganisasjon har 4,7 millioner følgere. Det er ikke så ille.

Men Katy Perry har 107 millioner. Og popsangeren forteller gjerne om sitt forbruk av kosttilskudd.

– Det er veldig mye feilinformasjon, og det er en urettferdig kamp. Selv om kjendiser har mye makt, men ofte lite kunnskap. Derfor er det viktig at helsemyndighetene og vitenskapelige institusjoner blir flinkere til å fortelle hva forskningen faktisk viser, sier Caulfield.

Les også:

Det er penger i kontroversielle påstander

I en av episodene av tv-serien sin, tester Caulfield, sammen med den kanadiske gynekologen Jennifer Gunter, en detoxkur til underlivet som kalles «vaginal steaming», som anbefales av Goop.

Det går ut på å sitte på huk over en gryte varmt vann, og mange leger advarer om at det kan ødelegge pH-balansen i vagina og dessuten føre til brannskader.

På Goops hjemmeside kan man ifølge Caulfield kjøpe sandaler med krystaller som hevdes å beskytte mot elektromagnetisk stråling. De koster 425 dollar. En «psychic vampire repellent» skal ifølge Goop sprøytes rundt hodet for å beskytte mot «psykiske angrep og emosjonell skade».

Det er påstander uten vitenskapelig belegg, forteller Caulfield. Men hvorfor spres de? Ifølge den kanadiske professoren handler det om penger.

–Globalt sett hadde wellnessindustrien en omsetning på 4,2 billioner dollar i 2017 – altså 4,2 tusen milliarder dollar (35,9 tusen milliarder norske kroner, red.). Det er mye penger, understreker Caulfield.

Og i et intervju med New York Times innrømmet Gwyneth Paltrow i 2018 at de kontroversielle påstandene skaper oppmerksomhet, og at det er lønnsomt.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Ifølge Global Wellness Institute hadde industrien i 2017 en global omsetning på 4,2 tusen milliarder dollar. Grafikk: Global Wellness Institute

Forskere: Tilliten til forskerne faller

Selv om de fleste forstår at Goops påstander ikke er basert på vitenskap, er behandlingene likevel populære, forteller Caulfield.

En rundspørring foretatt av American Society of Clinical Oncology i 2018 viste blant annet at 4 av 10 amerikanere tror alternativ behandling kan kurere kreft.

– Det er mange som snur ryggen til forskningen. Vitenskapen har fått et tillitsproblem. Over lang tid har vi gitt forvirrende svar som skifter fra dag til dag: «kaffe er sunt» «derfor er kaffe usunt for deg».

– Slike overskrifter i media gjør at befolkningen ikke lenger stoler på forskerne, sier Caulfield.

Fake news-forsker: Kjendiser og alternative behandlere skriker høyest

Vincent Hendricks, som er professor i filosofi ved Københavns Universitet, er enig i at befolkningen har mistet tillit til vitenskapen.

– En del av grunnen til at folk faller for disse knepene, er en mistro til autoriteter, men det har også med sosiale medier å gjøre. Skuespillere og alternative behandlere når mange flere enn helsemyndighetene, som hele tiden må ha vitenskapen i ryggen når de påstår noe, sier han.

Hendricks har forsket på feilinformasjon på nettet og skrev i 2017 boken «Fake News» sammen med Mads Vestergaard, forsker ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling.

– Hvis du følger en person du liker av en eller annen grunn, så har du også en tilbøyelighet til å lytte til dem når de snakker om noe de ikke har greie på. Og derfor er det problematisk når kjendiser uttaler seg om helse, sier Hendricks.

Dessuten sprer negative følelser som frykt seg veldig lett på sosiale medier, ifølge Hendricks.

– Hvis du legger ut en oppdatering om at du er veldig glad, er det ingen som bryr seg. Men hvis du er sint over alle de innvandrerne som kommer og tar pengene dine, eller du lister opp en masse bivirkninger av HPV-vaksinen, får du masse oppmerksomhet, sier han.

Les også:

Forskere: Vi må utdanne barn og unge til å tenke kritisk

Når kjendiser får mer makt enn helsemyndighetene, er det vanskelig å se hvordan vitenskapen skal vinne befolkningens tillit tilbake.

Men det er flere ting vi kan gjøre, forteller forskerne.

– Vi kan fokusere på å utdanne barn og unge slik at de lærer å forholde seg kritisk til det de leser. De må også lære om den vitenskapelige prosessen, slik at de har redskapene for hele tiden å sjekke den informasjonen de leser, sier Timothy Caulfield.

– Det er jeg veldig glad for at han svarer, sier Vincent Hendricks, som er prosjektleder på D.U.D.E.- Digital (Ut)Dannelse. Det er et undervisningsprosjekt som nettopp leverer materiale som skal lære elever i grunnskolen å forholde seg kritisk.

– Det handler om å tenke kritisk og forstå informasjonssamfunnet. Det er helt klart en del av løsningen. Vi har ikke normer for skikkelig atferd på nettet, og ingen kan kalle seg eksperter. Den mest utbredte gesten i dag er en «like», og den funksjonen dukket først opp i 2009, sier Hendricks.

Les også:

Media har også et ansvar

Men det er ikke bare folk flest som må få opplæring i hvordan man takler «informasjonssamfunnet», forteller de to forskere. Det er også medias ansvar.

– Når media formidler vitenskap, så er det veldig viktig at de også forklarer begrensningene og den vitenskapelige prosessen som har funnet fram til svaret. Dermed kan leserne forstå mer om hvorfor noen påstander er mer riktige enn andre, og gjennomsiktighet skaper tillit, sier Timothy Caulfield.

Hendricks er helt enig, og han legger til at nyere typer av medier kanskje også bør ha de samme kravene som gjelder tradisjonelle nyhetsmedier – slik som god presseskikk.

– På medier som Netflix og YouTube er det et bredt utvalg av både fiksjon og dokumentarer, men alt sammen flyter litt sammen. For Netflix oppfatter seg ikke som et nyhetsmedium, de er en streamingtjeneste, og her kan grensene bli litt utvisket, sier han.

Imidlertid venter vi i spenning på hvilken serie som kommer ut av samarbeidet mellom Goop og Netflix.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier
Siste nytt
17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier
Populært