Derfor blir vi lurt av Gwyneth Paltrows helseshow

Gwyneth Paltrow selger massevis av kontroversielle helseprodukter gjennom merkevaren Goop. Problematisk, mener to forskere. Foto: AP Photo/Joel Ryan
Gwyneth Paltrow selger massevis av kontroversielle helseprodukter gjennom merkevaren Goop. Problematisk, mener to forskere. Foto: AP Photo/Joel Ryan

Uvitenskapelige helseråd fra kjendiser er populære som aldri før fordi vi stoler mindre på vitenskapen, forteller kanadisk forsker.

Kan vi friste med et jadeegg som skal settes inn i vagina? Nei? Hva med et klyster som kan sette en helt spesiell spiss på morgenkaffen?

Det er bare to av produktene som fremmes av skuespiller Gwyneth Paltrow, som eier helse- og livsstilsmerket Goop.

Det virker kanskje harmløst, men det er det ikke, advarer Timothy Caulfield, som er professor i jus og leder av Health Law Institute ved University of Alberta i Canada.

– Kjendiser har fått en enorm innflytelse. Gjennom sosiale medier når de ut til ufattelig mange, så vitenskapen har en enorm utfordring hvis den skal bli hørt og sørge for at syke mennesker ikke velger behandlinger som ikke virker, sier Caulfield.

Videnskab.dk møtte Caulfield under en visning av Netflix-serien om helsemyter A User's Guide to Cheating Death.

Ironisk nok har Netflix nylig inngått en avtale med Goop, noe som forventes å resultere i en livsstilsserie høsten 2019.

– Kjendiser får mer makt

En av de tingene som har gitt kjendiser mer innflytelse, er sosiale medier. Et raskt kikk på Twitter vil avsløre at Verdens helseorganisasjon har 4,7 millioner følgere. Det er ikke så ille.

Men Katy Perry har 107 millioner. Og popsangeren forteller gjerne om sitt forbruk av kosttilskudd.

– Det er veldig mye feilinformasjon, og det er en urettferdig kamp. Selv om kjendiser har mye makt, men ofte lite kunnskap. Derfor er det viktig at helsemyndighetene og vitenskapelige institusjoner blir flinkere til å fortelle hva forskningen faktisk viser, sier Caulfield.

Les også:

Det er penger i kontroversielle påstander

I en av episodene av tv-serien sin, tester Caulfield, sammen med den kanadiske gynekologen Jennifer Gunter, en detoxkur til underlivet som kalles «vaginal steaming», som anbefales av Goop.

Det går ut på å sitte på huk over en gryte varmt vann, og mange leger advarer om at det kan ødelegge pH-balansen i vagina og dessuten føre til brannskader.

På Goops hjemmeside kan man ifølge Caulfield kjøpe sandaler med krystaller som hevdes å beskytte mot elektromagnetisk stråling. De koster 425 dollar. En «psychic vampire repellent» skal ifølge Goop sprøytes rundt hodet for å beskytte mot «psykiske angrep og emosjonell skade».

Det er påstander uten vitenskapelig belegg, forteller Caulfield. Men hvorfor spres de? Ifølge den kanadiske professoren handler det om penger.

–Globalt sett hadde wellnessindustrien en omsetning på 4,2 billioner dollar i 2017 – altså 4,2 tusen milliarder dollar (35,9 tusen milliarder norske kroner, red.). Det er mye penger, understreker Caulfield.

Og i et intervju med New York Times innrømmet Gwyneth Paltrow i 2018 at de kontroversielle påstandene skaper oppmerksomhet, og at det er lønnsomt.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Ifølge Global Wellness Institute hadde industrien i 2017 en global omsetning på 4,2 tusen milliarder dollar. Grafikk: Global Wellness Institute
Ifølge Global Wellness Institute hadde industrien i 2017 en global omsetning på 4,2 tusen milliarder dollar. Grafikk: Global Wellness Institute

Forskere: Tilliten til forskerne faller

Selv om de fleste forstår at Goops påstander ikke er basert på vitenskap, er behandlingene likevel populære, forteller Caulfield.

En rundspørring foretatt av American Society of Clinical Oncology i 2018 viste blant annet at 4 av 10 amerikanere tror alternativ behandling kan kurere kreft.

– Det er mange som snur ryggen til forskningen. Vitenskapen har fått et tillitsproblem. Over lang tid har vi gitt forvirrende svar som skifter fra dag til dag: «kaffe er sunt» «derfor er kaffe usunt for deg».

– Slike overskrifter i media gjør at befolkningen ikke lenger stoler på forskerne, sier Caulfield.

Fake news-forsker: Kjendiser og alternative behandlere skriker høyest

Vincent Hendricks, som er professor i filosofi ved Københavns Universitet, er enig i at befolkningen har mistet tillit til vitenskapen.

– En del av grunnen til at folk faller for disse knepene, er en mistro til autoriteter, men det har også med sosiale medier å gjøre. Skuespillere og alternative behandlere når mange flere enn helsemyndighetene, som hele tiden må ha vitenskapen i ryggen når de påstår noe, sier han.

Hendricks har forsket på feilinformasjon på nettet og skrev i 2017 boken «Fake News» sammen med Mads Vestergaard, forsker ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling.

– Hvis du følger en person du liker av en eller annen grunn, så har du også en tilbøyelighet til å lytte til dem når de snakker om noe de ikke har greie på. Og derfor er det problematisk når kjendiser uttaler seg om helse, sier Hendricks.

Dessuten sprer negative følelser som frykt seg veldig lett på sosiale medier, ifølge Hendricks.

– Hvis du legger ut en oppdatering om at du er veldig glad, er det ingen som bryr seg. Men hvis du er sint over alle de innvandrerne som kommer og tar pengene dine, eller du lister opp en masse bivirkninger av HPV-vaksinen, får du masse oppmerksomhet, sier han.

Les også:

Forskere: Vi må utdanne barn og unge til å tenke kritisk

Når kjendiser får mer makt enn helsemyndighetene, er det vanskelig å se hvordan vitenskapen skal vinne befolkningens tillit tilbake.

Men det er flere ting vi kan gjøre, forteller forskerne.

– Vi kan fokusere på å utdanne barn og unge slik at de lærer å forholde seg kritisk til det de leser. De må også lære om den vitenskapelige prosessen, slik at de har redskapene for hele tiden å sjekke den informasjonen de leser, sier Timothy Caulfield.

– Det er jeg veldig glad for at han svarer, sier Vincent Hendricks, som er prosjektleder på D.U.D.E.- Digital (Ut)Dannelse. Det er et undervisningsprosjekt som nettopp leverer materiale som skal lære elever i grunnskolen å forholde seg kritisk.

– Det handler om å tenke kritisk og forstå informasjonssamfunnet. Det er helt klart en del av løsningen. Vi har ikke normer for skikkelig atferd på nettet, og ingen kan kalle seg eksperter. Den mest utbredte gesten i dag er en «like», og den funksjonen dukket først opp i 2009, sier Hendricks.

Les også:

Media har også et ansvar

Men det er ikke bare folk flest som må få opplæring i hvordan man takler «informasjonssamfunnet», forteller de to forskere. Det er også medias ansvar.

– Når media formidler vitenskap, så er det veldig viktig at de også forklarer begrensningene og den vitenskapelige prosessen som har funnet fram til svaret. Dermed kan leserne forstå mer om hvorfor noen påstander er mer riktige enn andre, og gjennomsiktighet skaper tillit, sier Timothy Caulfield.

Hendricks er helt enig, og han legger til at nyere typer av medier kanskje også bør ha de samme kravene som gjelder tradisjonelle nyhetsmedier – slik som god presseskikk.

– På medier som Netflix og YouTube er det et bredt utvalg av både fiksjon og dokumentarer, men alt sammen flyter litt sammen. For Netflix oppfatter seg ikke som et nyhetsmedium, de er en streamingtjeneste, og her kan grensene bli litt utvisket, sier han.

Imidlertid venter vi i spenning på hvilken serie som kommer ut av samarbeidet mellom Goop og Netflix.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:21 En ungdom er siktet for å ha hacket Dagbladet, opplyser politiet14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Tyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Stor redningsaksjon i Kragerø – en person savnet etter havari11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Johnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo
Siste nytt
14:21NorgeEn ungdom er siktet for å ha hacket Dagbladet, opplyser politiet14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenTyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeStor redningsaksjon i Kragerø – en person savnet etter havari11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenJohnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo
Populært