Meny

Alvorlige hodeskader hos barn: Norge har verdens laveste forekomst

Blant barn er det gutter som rammes oftest av hodeskader. De eldste tenåringene er mest utsatt. Foto: Puwadol Jaturawutthichai / Shutterstock / NTB scanpix

Få barn dør av moderate og alvorlige hodeskader i Norge. Trafikkulykker er fortsatt hyppigste årsak, selv om barnedødsfall i trafikken har sunket kraftig siden 1970.

Syv barn blir årlig rammet av moderate og alvorlige hodeskader i snitt i Midt-Norge. Det viser en kartlegging som forskere ved NTNU og St. Olavs Hospital i Trondheim har gjort av antall barn som fikk moderate og alvorlige hodeskader i løpet av ti år.

Forekomsten av moderate og alvorlige hodeskader er mye lavere i Norge enn studier fra andre land tyder på. Veldig få barn dør av hodeskader i Norge, sier forsker og lege Mari Olsen ved NTNU.

Forskerne regner med at tallene er representative for hele landet. Norge har dermed verdens laveste registrerte forekomst av moderate og alvorlige hodeskader hos barn.

Nasjonale forebyggende tiltak har æren, mener forskerne. Barnedødsfall i trafikken er for eksempel redusert med 95 prosent siden 1970.

Les også : Ulike hodeskader gir ulike symptomer

Flest gutter skades

Hodeskader kan deles i tre grader etter hvor alvorlige de er: Lette, moderate og alvorlige.

I denne studien innhentet forskerne opplysninger om moderate og alvorlige hodeskader blant barn opp til 16 år mellom 2004 til 2014.

Syv av ti som ble rammet var gutter, og guttene var mer overrepresentert desto mer alvorlig skadene var. Totalt i regionen ble 71 barn registrert med moderate, alvorlige eller dødelige hodeskader i løpet av perioden.

De fleste hodeskadene skyldes fallulykker og trafikkulykker, med omtrent 40 prosent av hver. Skiulykker utgjorde 20 prosent av alvorlige hodeskader.

Gutter mellom 15 og 16 år var mest utsatt både for moderate og alvorlige hodeskader generelt samt de med dødelig utgang.

Tre av barna hadde skader som kunne skyldes fysisk mishandling.

Trafikk gir flest dødelige hodeskader

17 av hodeskadene var dødelige, noe som utgjør en firedel av alle moderate og alvorlige hodeskader. Hele 13 av dødsulykkene rammet gutter.

Ni av dødsfallene skyldtes trafikkulykker, som dermed utgjør hyppigste dødsårsak.

De fleste av barna som døde i trafikken, satt i bil. To var fotgjengere.

I tillegg skyldtes to av dødsfallene fallulykker og to skyldtes bruk av skytevåpen.

De fleste av barna som døde, omkom før de kom til sykehus.

Les også : Fysisk aktivitet gir hjernen en boost: Å løpe seg til bedre mental helse

Høyere dødelighet i landlige strøk

Ifølge retningslinjer skal alle barn i Midt-Norge med alvorlige hodeskader sendes til St. Olavs Hospital i Trondheim, som er eneste sykehus i regionen som opererer hodeskader.

– Kan det at så mange døde før de kom til sykehus skyldes at det var lang vei til St. Olavs Hospital for noen av dem?

Hele 88 prosent av dødsfallene skjedde før ankomst til sykehuset. Om dette tallet kunne vært redusert med bedre behandling før ankomst sykehuset eller om avstand til sykehuset spilte en rolle, kan ikke denne studien svare på, sier Olsen.

Med stor sannsynlighet var mange av disse barna så hardt skadet at de døde momentant på skadestedet, og at ingenting dermed kunne vært gjort annerledes for å redde dem. Dette viser også i så fall hvor viktig det er å forebygge ulykker, sier Olsen.

Sjelden, men alvorlig

– Veldig få barn dør av hodeskader i Norge, sier forsker og lege Mari Olsen. Foto: NTNU

Ni av ti barn som får hodeskader, får bare en lett hodeskade. Men moderate og alvorlige hodeskader gir økt risiko for uførhet og død. Det er økende, global bekymring for alvorlige hodeskader hos barn.

Derfor er det viktig å kartlegge årsaker til hodeskader blant barn, for bedre å kunne forebygge dem, sier Olsen.

Hittil har det vært for dårlig kartlagt hvor utbredt slike hodeskader er, og hvor mange som dør av det.

De fleste studier på temaet blander i for stor grad sammen lette, moderate og alvorlige hodeskader. Dessuten har mange studier ikke tatt med dødsfall som følge av hodeskader før barna havner på sykehus, påpeker forskeren.

Les også : Halvparten av barn i studie var ikke aktive nok

Drepte barn i trafikken kraftig redusert

– Forklaringen på at vi har verdens laveste forekomst av moderate og alvorlige hodeskader hos barn, tror vi handler om nasjonale skadeforebyggende tiltak, sier forskeren.

Dette gjelder både forebygging av skader fra trafikkulykker og skader fra fall.

I Norge har vi de siste tiårene hatt et sterkt fokus på å forebygge skader hos barn, særlig i trafikken.

Norge har en av de laveste forekomstene av dødsfall i trafikken i verden.

Antallet barnedødsfall i trafikken har sunket fra 94 dødsfall i 1970, til bare fem i 2014.

Barnebilseter og hjelm

Streng bruk av barnebilseter og bruk av bilbelte i alle biler er en av grunnene til dette.

I tillegg har vi strengt regelverk for å forhindre kjøring i alkoholpåvirket tilstand, lave fartsgrenser, pålagt bruk av hjelm på motorsykler og mopeder.

Undersøkelser har vist at 77 prosent av barn under 12 år bruker hjelm når de sykler. Vi har også byggeregler for rekkverk på hus, barnesikring på vinduer og mykt underlag på utendørs lekeplasser.

– Alt dette bidrar til at vi har et høyt nivå av sikkerhet for norske barn, sier forskeren.

Store variasjoner mellom land

Forekomsten av moderate og alvorlige hodeskader blant barn varierer mye fra land til land. Det er også store forskjeller mellom høyinntekts-land.

– Men de studiene som rapporterer lavest forekomst, har typisk ikke med hodeskader med dødelig utfall før barnet kommer til sykehus, påpeker Olsen.

I denne studien fant forskerne ut at alvorlige hodeskader forekommer på 2,5 barn årlig per 100 000 innbyggere. I andre land varierer tilfeller av alvorlige hodeskader med under ett til 36 per år per 100 000 innbyggere.

Moderate hodeskader skjer hos mellom 6 og 159 barn årlig per 100 000 innbyggere, ifølge studier fra andre land.

I den norske studien fant forskerne en forekomst av moderate hodeskader på 2,4 barn årlig per 100 000 innbyggere.

Les også : Svenske eldre drikker mer – og skader seg mer

Ganske representative forhold

Studien er utført i Midt-Norge, men forskerne antar at tallene også gjelder for hele Norge. Forskerne brukte registrerte moderate og alvorlige hodeskader på St. Olavs Hospital i Trondheim.

I tillegg hentet forskeren inn opplysninger fra syv akuttsykehus i området, samt fra Dødsårsaksregisteret.

Forskerne fant ingen forskjeller i antallet moderate og alvorlige hodeskader mellom de to femårsperiodene.

Nesten en av fire registrerte hodeskader var dødelige.

Men forekomsten pr innbygger var likevel lav, med 1,2 per 100 000 innbyggere.

– Studien bekrefter at dødeligheten av hodeskader har falt dramatisk i løpet av de siste tiårene i høyinntekts-land, sier Olsen.

Kilde:

M. Olsen mf: Incidence and mortality of moderate and severe traumatic brain injury in children: A ten year population-based cohort study in Norway. Sammendrag. European Journal of Paediatric Neurology, 4. mars 2019.

Denne saken ble først publisert på forskning.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 Få norsksomaliere eier egen bolig – stanses av renteforbud09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12 Flyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 FM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06 Direkte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15 Dokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter06:00 Siste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50 Dette skjer i dag05:37 Hudkreftdagen: Kreftforeningen advarer mot solarium05:32 Dette skjedde i natt05:23 NASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00 Norad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35 Mann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26 Fransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07 Mann ranet med kniv i Bergen03:30 Petter Stordalen tildelt hederspris03:20 Indonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45 Trump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31 Grunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27 Dollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55 Dødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50 USA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09 Hydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40 Ødegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35 Irak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31 Måling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17 Passasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59 Minst 44 drept i kamper i Syria21:57 Tre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:35 Xi antyder langvarig handelskrig20:24 May åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33 Kronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00 «Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37 Syk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03 Dødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33 Syklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04 Faren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57 Svensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41 Barcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29 Politiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18 Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07 Liverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06 Kripos advarer mot Vipps-svindel14:33 Politiker og seks andre drept i angrep i India14:25 Farevarsel: Intense regnbyger på vei14:07 Ber nordmenn endre navn på Oslo14:02 Jamie Oliver trues av konkurs13:55 Giroud forlenget med Chelsea13:40 Bøndene jubler – men de har glemt én ting13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53 Arsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30 OECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30 Solskjær nær sin første sommersignering12:29 Vil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29 MDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28 Mann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07 Henvendelser om hoggorm til værs11:07 Telia Norge kutter 240 årsverk10:58 Ari Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55 Forskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46 Macron i ordkrig med Bannon10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 – Kan føre til en dramatisk forverring på norske veier08:27 Her kollapser skandalehelikopteret08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august
Siste nytt
09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17PengerFå norsksomaliere eier egen bolig – stanses av renteforbud09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12ReiseFlyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerFM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06PolitikkDirekte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15VerdenDokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter06:00Helse og livsstilSiste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50NorgeDette skjer i dag05:37Helse og livsstilHudkreftdagen: Kreftforeningen advarer mot solarium05:32NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenNASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00NorgeNorad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35NorgeMann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26VerdenFransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07NorgeMann ranet med kniv i Bergen03:30PengerPetter Stordalen tildelt hederspris03:20VerdenIndonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45VerdenTrump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31NorgeGrunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27NorgeDollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55NorgeDødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50VerdenUSA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09NorgeHydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40SportØdegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35PolitikkIrak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31PengerMåling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17NorgePassasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59VerdenMinst 44 drept i kamper i Syria21:57NorgeTre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:35VerdenXi antyder langvarig handelskrig20:24PolitikkMay åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33NorgeKronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00Verden«Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37SportSyk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03NorgeDødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33NorgeSyklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04NorgeFaren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57VerdenSvensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41SportBarcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29NorgePolitiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18KulturAbelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07SportLiverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06PengerKripos advarer mot Vipps-svindel14:33VerdenPolitiker og seks andre drept i angrep i India14:25NorgeFarevarsel: Intense regnbyger på vei14:07PolitikkBer nordmenn endre navn på Oslo14:02Helse og livsstilJamie Oliver trues av konkurs13:55SportGiroud forlenget med Chelsea13:40StemmerBøndene jubler – men de har glemt én ting13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53SportArsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30PengerOECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30SportSolskjær nær sin første sommersignering12:29PolitikkVil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29NorgeMDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07Helse og livsstilHenvendelser om hoggorm til værs11:07PengerTelia Norge kutter 240 årsverk10:58KulturAri Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55VerdenForskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46PolitikkMacron i ordkrig med Bannon10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35Politikk– Kan føre til en dramatisk forverring på norske veier08:27NorgeHer kollapser skandalehelikopteret08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55PengerPensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00MotorLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06PengerHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01PengerUSA utsetter Huawei-forbud til august
Populært