Alvorlige hodeskader hos barn: Norge har verdens laveste forekomst

Blant barn er det gutter som rammes oftest av hodeskader. De eldste tenåringene er mest utsatt.
Blant barn er det gutter som rammes oftest av hodeskader. De eldste tenåringene er mest utsatt. Foto: Puwadol Jaturawutthichai / Shutterstock / NTB scanpix

Få barn dør av moderate og alvorlige hodeskader i Norge. Trafikkulykker er fortsatt hyppigste årsak, selv om barnedødsfall i trafikken har sunket kraftig siden 1970.

Syv barn blir årlig rammet av moderate og alvorlige hodeskader i snitt i Midt-Norge. Det viser en kartlegging som forskere ved NTNU og St. Olavs Hospital i Trondheim har gjort av antall barn som fikk moderate og alvorlige hodeskader i løpet av ti år.

Forekomsten av moderate og alvorlige hodeskader er mye lavere i Norge enn studier fra andre land tyder på. Veldig få barn dør av hodeskader i Norge, sier forsker og lege Mari Olsen ved NTNU.

Forskerne regner med at tallene er representative for hele landet. Norge har dermed verdens laveste registrerte forekomst av moderate og alvorlige hodeskader hos barn.

Nasjonale forebyggende tiltak har æren, mener forskerne. Barnedødsfall i trafikken er for eksempel redusert med 95 prosent siden 1970.

Les også : Ulike hodeskader gir ulike symptomer

Flest gutter skades

Hodeskader kan deles i tre grader etter hvor alvorlige de er: Lette, moderate og alvorlige.

I denne studien innhentet forskerne opplysninger om moderate og alvorlige hodeskader blant barn opp til 16 år mellom 2004 til 2014.

Syv av ti som ble rammet var gutter, og guttene var mer overrepresentert desto mer alvorlig skadene var. Totalt i regionen ble 71 barn registrert med moderate, alvorlige eller dødelige hodeskader i løpet av perioden.

De fleste hodeskadene skyldes fallulykker og trafikkulykker, med omtrent 40 prosent av hver. Skiulykker utgjorde 20 prosent av alvorlige hodeskader.

Gutter mellom 15 og 16 år var mest utsatt både for moderate og alvorlige hodeskader generelt samt de med dødelig utgang.

Tre av barna hadde skader som kunne skyldes fysisk mishandling.

Trafikk gir flest dødelige hodeskader

17 av hodeskadene var dødelige, noe som utgjør en firedel av alle moderate og alvorlige hodeskader. Hele 13 av dødsulykkene rammet gutter.

Ni av dødsfallene skyldtes trafikkulykker, som dermed utgjør hyppigste dødsårsak.

De fleste av barna som døde i trafikken, satt i bil. To var fotgjengere.

I tillegg skyldtes to av dødsfallene fallulykker og to skyldtes bruk av skytevåpen.

De fleste av barna som døde, omkom før de kom til sykehus.

Les også : Fysisk aktivitet gir hjernen en boost: Å løpe seg til bedre mental helse

Høyere dødelighet i landlige strøk

Ifølge retningslinjer skal alle barn i Midt-Norge med alvorlige hodeskader sendes til St. Olavs Hospital i Trondheim, som er eneste sykehus i regionen som opererer hodeskader.

– Kan det at så mange døde før de kom til sykehus skyldes at det var lang vei til St. Olavs Hospital for noen av dem?

Hele 88 prosent av dødsfallene skjedde før ankomst til sykehuset. Om dette tallet kunne vært redusert med bedre behandling før ankomst sykehuset eller om avstand til sykehuset spilte en rolle, kan ikke denne studien svare på, sier Olsen.

Med stor sannsynlighet var mange av disse barna så hardt skadet at de døde momentant på skadestedet, og at ingenting dermed kunne vært gjort annerledes for å redde dem. Dette viser også i så fall hvor viktig det er å forebygge ulykker, sier Olsen.

Sjelden, men alvorlig

– Veldig få barn dør av hodeskader i Norge, sier forsker og lege Mari Olsen. Foto: NTNU
– Veldig få barn dør av hodeskader i Norge, sier forsker og lege Mari Olsen. Foto: NTNU

Ni av ti barn som får hodeskader, får bare en lett hodeskade. Men moderate og alvorlige hodeskader gir økt risiko for uførhet og død. Det er økende, global bekymring for alvorlige hodeskader hos barn.

Derfor er det viktig å kartlegge årsaker til hodeskader blant barn, for bedre å kunne forebygge dem, sier Olsen.

Hittil har det vært for dårlig kartlagt hvor utbredt slike hodeskader er, og hvor mange som dør av det.

De fleste studier på temaet blander i for stor grad sammen lette, moderate og alvorlige hodeskader. Dessuten har mange studier ikke tatt med dødsfall som følge av hodeskader før barna havner på sykehus, påpeker forskeren.

Les også : Halvparten av barn i studie var ikke aktive nok

Drepte barn i trafikken kraftig redusert

– Forklaringen på at vi har verdens laveste forekomst av moderate og alvorlige hodeskader hos barn, tror vi handler om nasjonale skadeforebyggende tiltak, sier forskeren.

Dette gjelder både forebygging av skader fra trafikkulykker og skader fra fall.

I Norge har vi de siste tiårene hatt et sterkt fokus på å forebygge skader hos barn, særlig i trafikken.

Norge har en av de laveste forekomstene av dødsfall i trafikken i verden.

Antallet barnedødsfall i trafikken har sunket fra 94 dødsfall i 1970, til bare fem i 2014.

Barnebilseter og hjelm

Streng bruk av barnebilseter og bruk av bilbelte i alle biler er en av grunnene til dette.

I tillegg har vi strengt regelverk for å forhindre kjøring i alkoholpåvirket tilstand, lave fartsgrenser, pålagt bruk av hjelm på motorsykler og mopeder.

Undersøkelser har vist at 77 prosent av barn under 12 år bruker hjelm når de sykler. Vi har også byggeregler for rekkverk på hus, barnesikring på vinduer og mykt underlag på utendørs lekeplasser.

– Alt dette bidrar til at vi har et høyt nivå av sikkerhet for norske barn, sier forskeren.

Store variasjoner mellom land

Forekomsten av moderate og alvorlige hodeskader blant barn varierer mye fra land til land. Det er også store forskjeller mellom høyinntekts-land.

– Men de studiene som rapporterer lavest forekomst, har typisk ikke med hodeskader med dødelig utfall før barnet kommer til sykehus, påpeker Olsen.

I denne studien fant forskerne ut at alvorlige hodeskader forekommer på 2,5 barn årlig per 100 000 innbyggere. I andre land varierer tilfeller av alvorlige hodeskader med under ett til 36 per år per 100 000 innbyggere.

Moderate hodeskader skjer hos mellom 6 og 159 barn årlig per 100 000 innbyggere, ifølge studier fra andre land.

I den norske studien fant forskerne en forekomst av moderate hodeskader på 2,4 barn årlig per 100 000 innbyggere.

Les også : Svenske eldre drikker mer – og skader seg mer

Ganske representative forhold

Studien er utført i Midt-Norge, men forskerne antar at tallene også gjelder for hele Norge. Forskerne brukte registrerte moderate og alvorlige hodeskader på St. Olavs Hospital i Trondheim.

I tillegg hentet forskeren inn opplysninger fra syv akuttsykehus i området, samt fra Dødsårsaksregisteret.

Forskerne fant ingen forskjeller i antallet moderate og alvorlige hodeskader mellom de to femårsperiodene.

Nesten en av fire registrerte hodeskader var dødelige.

Men forekomsten pr innbygger var likevel lav, med 1,2 per 100 000 innbyggere.

– Studien bekrefter at dødeligheten av hodeskader har falt dramatisk i løpet av de siste tiårene i høyinntekts-land, sier Olsen.

Kilde:

M. Olsen mf: Incidence and mortality of moderate and severe traumatic brain injury in children: A ten year population-based cohort study in Norway. Sammendrag. European Journal of Paediatric Neurology, 4. mars 2019.

Denne saken ble først publisert på forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned
Siste nytt
00:24NorgeMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned
Populært