Ereksjonsproblemer: Slik undersøker legen deg

Et besøk hos lege kan være nok for å kartlegge årsak, og få resept på potenspiller, eller annen behandling. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Et besøk hos lege kan være nok for å kartlegge årsak, og få resept på potenspiller, eller annen behandling. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved ereksjonssvikt er det viktig å utelukke fysiske årsaker til problemene. Slik kan legen undersøke deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ereksjonsproblemer, også kjent som erektil dysfunksjon, er definert som manglende evne til å oppnå og opprettholde ereksjon av penis lenge nok å gjennomføre et samleie. På folkemunne kalles dette ofte impotens.

Ereksjonssvikt er en svært vanlig problemstilling, som det er naturlig å oppsøke lege for å kartlegge årsak og for å få behandling for problemet. For de fleste finnes det effektive tiltak som gjør at du kan ha en normalt sexliv.

Hva er årsaken?

Ereksjonssvikt kan ha mange årsaker – i tillegg til psykiske årsaker som prestasjonsangst og psykiske lidelser, kan det dreie seg om kroppslige årsaker som nevrologiske lidelser, diabetes, sykdommer i blodårer og hormonelle tilstander, i tillegg til misdannelser.

Les også: Diabetes og potensproblemer

Fortell legen om problemene

Det å skulle fortelle en fremmed person om noe så personlig som ereksjonsproblemer er naturligvis vanskelig, og det er naturlig at du gruer deg litt. Husk at legen er vant til å snakke med pasientene sine om dette, og du vil møte forståelse for problemene dine.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Legens viktigste verktøy for å finne årsaken til ereksjonsproblemer er faktisk å høre på hva pasienten selv kan fortelle, men noen fysiske tegn og symptomer kan gi en pekepinn på hva som kan være den underliggende årsaken. Etter at legen er ferdig med å stille spørsmål, som om problemets varighet, om i hvilke situasjoner problemene oppstår, samt om tidligere sykdommer, vil han eller hun som oftest gjøre en fysisk undersøkelse av pasienten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre følger noen tegn som legen spesifikt kan se etter ved vurdering av årsak til ereksjonsproblemer. Som regel vil det ikke være nødvendig å undersøke alle disse tingene på én gang.

Les også: Nedsatt sexlyst hos menn

Kjønnsbehåring

Manglende eller svært lite kjønnshår kan tyde på testosteronmangel, selv om mengden kjønnsbehåring normalt varierer mye fra person til person.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bryster

Forstørrede bryster hos menn eller eventuelt væsking fra brystene kan være tegn på hormonforstyrrelser, men kan også være bivirkninger ved bruk av enkelte medisiner.

Testikler

Legen vil kunne undersøke testiklene og vurdere størrelsen og overflaten av dem, kjenne om de er ømme, og vurdere vevet omkring testiklene. Normale testikler har vanligvis samme størrelse og form som et lite egg, overflaten skal kjennes glatt ut, og det skal ikke være direkte smertefullt å undersøke dem. Underutviklede (atrofiske) testikler kan være en følge av infeksjonen kusma, skade, eller eventuelt kirurgiske inngrep i området. Slike testikler kan noen ganger ikke klare å produsere tilstrekkelig mengde testosteron, og dette kan potensielt føre til ereksjonsproblemer.

Les også: Alt om testiklene

Penis

Legen vil kunne se etter deformiteter og misdannelser, sår, og tegn til infeksjoner, inkludert seksuelt overførbare infeksjoner. Utflod fra urinrøret kan være et tegn på klamydia eller gonoré. Betennelse av penishodet kalles balanitt, og skyldes som oftest en infeksjon. En person med diabetes er blant annet spesielt utsatt for å få soppinfeksjoner, og langtidsvirkninger av diabetes er for øvrig en av de hyppigste årsakene til ereksjonsproblemer, som følge av skader på nerver og blodkar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Utslett eller sår på penis? Dette kan være årsakene

Forhud

Dersom det ikke er mulig å trekke forhuden tilbake, kalles tilstanden fimose. Denne tilstanden kan gjøre det ekstremt smertefullt å gjennomføre et samleie, og kan av og til være årsaken til ereksjonsproblemene.

Prostata

Det kan hende legen ønsker å undersøke prostata, og vurdere kjertelens form, konsistens og eventuell ømhet. Dette gjøres ved å kjenne i endetarmen med en finger. Noen vil kanskje synes at dette er svært ubehagelig, men husk at det vanligvis ikke er smertefullt, og at dette er en undersøkelse legen gjør daglig.

Andre fysiske tegn

I tillegg til det ovennevnte vil legen kunne se etter øvrige fysiske tegn som kan tyde på kroppslig sykdom – for eksempel kan mange spindelvevslignende blodkarsutvidelser i huden være tegn på kronisk leversykdom, som ikke er en helt uvanlig årsak til ereksjonsproblemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Enkelte medisiner kan gi potensproblemer

(Saken fortsetter under)

Langvarig høyt blodtrykk kan skape problemer med ereksjon. Å måle blodtrykket for å utelukke dette er en rask og effektiv undersøkelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Langvarig høyt blodtrykk kan skape problemer med ereksjon. Å måle blodtrykket for å utelukke dette er en rask og effektiv undersøkelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Tester og undersøkelser

Ulike tester, som reflekstesting av den såkalte bulbocavernosus-refleksen, vil kunne fortelle noe om nevrologiske problemer, som kan komme til uttrykk som avvik av følelse i penis.

Blodtrykksmåling vil også være aktuelt å gjøre, da langvarig høyt blodtrykk kan skape ereksjonsproblemer.

Dersom mannen forteller om vektøkning, slapphet og nedsatt seksuell lyst , bør stoffskiftet undersøkes. Dette gjøres ved å måle thyroksinnivået i blodet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Urintest kan også si noe om den generelle fysiske tilstanden. For høyt nivå av sukker i urinen, noe som igjen tyder på diabetes eller lav sukkertoleranse. Diabetes er en av de vanligste årsaker til utvikling av ereksjonsproblemer. Urintest kan også avdekke infeksjon. Hvite blodlegemer og nitritt i urinen er tegn på at du har en infeksjon. Blod i urinen kan ha mange årsaker, hvorav noen kan påvirke ereksjonsevnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytterligere blodprøver kan tas for å bekrefte eller avkrefte andre mistanker legen får ved den fysiske undersøkelsen eller sykehistorien.

Les også: Hva er normal størrelse på penis?

Videre utredning?

I tillegg til de ovennevnte undersøkelsene, som alle kan gjøres på legekontoret, vil det kunne være aktuelt med videre utredning, blant annet i form av blodprøver (hovedsakelig for vurdering av ulike hormoner), søvnregistrering, eller bildediagnostikk.

Søvnregistrering kan hjelpe skille mellom fysiske eller psykiske årsaker til ereksjonsvansker, siden menn vanligvis får flere ereksjoner per natt i forbindelse med visse søvnfaser – antallet ereksjoner, og kvaliteten på disse, kan registreres under søvnen.

Ved psykiske årsaker til ereksjonsproblemene vil de nattlige ereksjonene være normale.

Blodtilførselen til penis kan også vurderes, for eksempel ved hjelp av ultralyd, eller annen bildediagnostikk. Andre undersøkelser kan også være aktuelle, avhengig av problemstillingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Behandling av ereksjonssvikt

Potenspiller er den vanligste behandling, men det finnes også andre tiltak. Potenspiller er på resept, som lege kan skrive ut til deg etter undersøkelse.

Å kjøpe potenspiller illegalt kan være svært farlig, og man har ingen kontroll på hva pillene egentlig inneholder. Oppsøk alltid lege for undersøkelse og resept.

Les mer om behandling av ereksjonssvikt her

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no