Halvparten av barn i studie var ikke aktive nok

Nær halvparten av barna nådde ikke Helsedirektoratets anbefalte aktivitetsmål. Barna var gjennomgående mer aktive i barnehagen enn hjemme. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Nær halvparten av barna nådde ikke Helsedirektoratets anbefalte aktivitetsmål. Barna var gjennomgående mer aktive i barnehagen enn hjemme. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En undersøkelse av 1.300 barnehagebarn i Sogn og Fjordane, viste at bare halvparten var så fysisk aktive som Helsedirektoratet anbefaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barna, som er mellom tre og seks år gamle, gikk med aktivitetsmåler i 14 dager for å se hvor mye de beveget seg.

Helsedirektoratet anbefaler fysisk aktivitet med moderat til høy intensitet minst én time om dagen for norske barn. 45 prosent av barna i undersøkelsen nådde ikke det målet. De 20 prosent minst aktive lå på moderat eller høy intensitet i 39 minutter. For de 20 prosent mest aktive var tallet 97 minutter.

Undersøkelsen, som er gjort av Høgskulen på Vestlandet, viste også at barna var klart mer aktive i ukedagene, når de var i barnehagen, enn når de var hjemme med foreldrene. Guttene var mer aktive enn jentene, og de eldste var mer aktive enn de yngste.

– Siden barnehagen er så viktig for fysisk aktivitet, ser vi et potensial for at barna kan bli enda mer aktive i barnehagetiden, sier professor Eivind Odland, som ledet prosjektet. Han påpeker at det er de minst aktive barna som særlig vil ha fordeler av økt aktivitet.