Meny

Alt du trenger å vite om leveren

LEVEREN: Antamoisk modell. Leveren er den rød-brunfargede organet, plassert øverst til høyre i magen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Leveren er kroppens nest største organ, og har stor betydning for fordøyelse, stoffskifte og for å rense blodet for avfallsstoffer og giftstoffer.

Leveren kalles hepar i det medisinske fagspråket. Leveren er vårt nest største organ (etter huden) og den største kjertelen i kroppen vår, og den spiller en viktig rolle for fordøyelsen og stoffskiftet. Leveren kan også bryte ned enkelte giftstoffer som finnes i blodet. Leveren har mange funksjoner, derfor er dette et interessant organ. I denne artikkelen går vi ikke i dybden på alle funksjoner, men ser mer overordnet på de viktigste funksjonene og hvilke sykdommer som kan oppstå i leveren.

Hvor er leveren plassert?

Den største delen av leveren ligger på din høyre side øverst i magen, like under mellomgulvet (diafragma). En mindre del av leveren ligger mot venstre side som du ser på bildet ovenfor. Leverens øvre del er beskyttet av ribbeina, kun en liten nedre del ligger nedenfor ribbeina. Mot baksiden er leveren forbundet til tolvfingertarmen og magesekken ved en bindevevshinne. Rett under leveren ligger galleblæra.

Med sin normalt bløte konsistens kan du vanligvis ikke føle leveren ved å kjenne på magen.

Nei, du trenger ikke detox eller rensekur

Det finnes mange som tilbyr "detox" eller rensekurer, som skal "rense" leveren eller andre organer i kroppen din. Både i form av helsekost eller andre metoder. Forskning har vist at slike kurer har ingen reell effekt. Og hvorfor skulle du trenge dette? Du har allerede et utmerket apparat for dette. Lungene, nyrene, leveren, fordøyelsen og immunsystemet vil effektivt fjerne avfallsstoffer eller nøytralisere giftige stoffer etter at vi har fått dem i oss.

Lær mer om dette på Folkehelseopplysningen i denne episoden

Leverens størrelse

Leveren er den største kjertelen i kroppen og den opptar mye av plassen i buken. Den veier omtrent 1500 gram, men det er store individuelle variasjoner.

Leveren kan inndeles inn i høyre og venstre leverlapp. Høyre leverlapp har flere mindre lapper på undersiden. Leverporten danner en passasje hvor flere strukturer passerer: Galleutførselsganger, autonome nervefibre og blodkar. I leveren er det også mange små kanaler som samler opp galle som levercellene produserer. Disse kanalene munner ut i gallegangen. (8)

Saken fortsetter under

BLODÅRER I LEVEREN: Leveren mottar store mengder blod via leverarterien. Galle skilles ut i gallegangen. Galle sendes også til galleblæren. NTB Scanpix/Shutterstock

Levercellenes oppgaver

Inne i leveren finner vi de kubiske levercellene (hepatocytter) som er samlet i leversmålapper (lobuli hepatis). Dette er mangekantede, 1–2 millimeter store klumper. Her blir blodet tatt imot og filtrert. (4)

Leversmålappene fungerer som små sorteringssentre som bestemmer:

  • Hvilke næringsstoffer skal behandles?
  • Hva skal lagres?
  • Hva skal elimineres via avføringen?
  • Hva skal gå tilbake til blodet?

Les også: Dette forteller blodprøvene dine om leveren din.

Leverens hovedoppgaver:

Leverens viktigste funksjoner kan inndeles slik:

  • Fordøyelse og stoffskifte
  • Rense og avgifte
  • Lager
  • Blodreservoar

1. Fordøyelse og stoffskifte

Stoffskifte handler om å benytte seg av næringsstoffene i mat og drikke og kvitte seg med avfallsstoffene. Leveren danner og regulerer omsetningen av både karbohydrater , fettstoffer og proteiner.

Leveren regulerer blodsukkeret ditt. Hvis blodsukkernivået øker, for eksempel etter et måltid, fjerner leveren sukker fra blodet som kommer til leveren via portalvenen og lagrer det i form av glykogen. Hvis blodsukkeret blir for lavt, bryter leveren ned glykogen og slipper således sukker ut i blodet.

Leveren bryter også ned fett og produserer energi. Leveren produserer galle. Denne gulbrune væsken samles opp i gallekanalen og galleblæra og tømmer seg i tolvfingertarmen. Galle er viktig for nedbryting og absorpsjon av fett.

Leveren spiller også en viktig rolle i omsetningen (metabolismen) av proteiner. Leverceller omdanner aminosyrer fra maten du spiser, slik at de kan brukes til å produsere energi, eller lage karbohydrater eller fettstoffer.

Saken fortsetter under

Leveren er plassert til høyre i øvre del av magen, beskyttet av ribbeina. Foto: NTB scanpix / shutterstock

2. Rense og avgifte

Leveren har også som oppgave å gjøre giftstoffer mindre skadelige for kroppen og fjerne dem fra blodet.

Leveren kan også spalte legemidler, samt destruere giftige metabolske avfallsprodukter og andre giftstoffer ved hjelp av enzymsystemene i organet. Andre stoffer fjernes ved at de blir omdannet til lett oppløselige forbindelser som kan skilles ut i urin eller galle.

Les også: Vet du hva nyrenes oppgave er?

3. Lager

Leveren har også som oppgave å lagre forskjellige stoffer. Dette er blant annet:

Fettløselige vitaminer (vitamin A, vitamin D, vitamin E og vitamin K)

Vitamin B12

Jern

4. Blodreservoar

Leveren kan ved behov lagre omtrent én liter ekstra blod ved at blodkarene utvides. Dette kan ha betydning i forbindelse med hjertesvikt.

Andre funksjoner

Leveren er også delaktig i flere viktige prosesser i kroppen. Den danner immunsystemfaktorer som kan bekjempe infeksjon, danner proteiner som er ansvarlige for blodkoagulasjon, og destruerer gamle og skadde røde blodceller.

Symptomer som kan være tegn på sykdom i leveren

Siden leveren har mange funksjoner, er det mange ulike funksjoner i leveren som kan rammes ved sykdom og skade, og det er derfor mange ulike symptomer på at leveren ikke fungerer som den skal. Mange symptomer kan også være tegn på sykdom andre steder i kroppen. Likevel kan man generelt si at disse tegnene kan være tegn på sviktende leverfunksjoner:

(5, 6)

Les også: Visste du dette om blodet ditt?

Sykdommer og skader som påvirker leveren

Man skiller mellom en rekke ulike leversykdommer. Her er noen av dem:

Skrumplever

Skrumplever betyr at leveren er alvorlig skadet ved at mye av leverens vanlige vev er erstattet med bindevev og dermed ikke klarer å gjøre de oppgavene i kroppen som den skal. Mer enn halvparten av alle tilfeller skyldes langvarig og høyt inntak av alkohol, men det finnes også andre årsaker som for eksempel kronisk virusinfeksjon og visse immunologiske sykdommer. Langvarig overvekt med ledsagende fettlever kan også i sjeldne tilfeller gi opphav til skrumplever.

Les mer om skrumplever

Hepatitt

Hepatitt betyr betennelse i leveren, etter hepar, som betyr lever. Det finnes flere typer virushepatitter, som deles i A, B, C, D og E. Det finnes også andre type hepatitter som ikke skyldes virus, men som skyldes blant annet alkoholoverforbruk og autoimmune sykdommer. Her kan du lese mer om hepatitt:

Andre infeksjoner i leveren

Amøber og andre parasitter kan også gi leveraffeksjon, men dette sees sjelden i Norge.

Leverskade på grunn av forgiftning

I Norge ser vi også ofte leverskader som skyldes skadelige stoffer. Slik påvirkning kan være akutt, for eksempel ved forgiftning med paracetamol, andre medikamenter, eller sopp. Det kan også være en kronisk påvirkning, som ved langvarig alkoholmisbruk eller eksponering for tungmetaller. (5)

Les mer om paracetamolforgiftning

Hemokromatose

Avleiringssykdommer er en sjelden årsak til leversykdom. Blant disse er hemokromatose med jernavleiring og den arvelige Wilsons sykdom med kobberavleiring. (5)

Les mer om hemokromatose

Primær biliær cholangitt (PBC)

Primær biliær cholangitt (PBC) er en autoimmun sykdom som rammer leveren. Når kroppens immunforsvar vender seg mot levercellene blir gallegangene tette. Det er utgangspunktet for en sykdom som kan gi plager som tørre øyne, benskjørhet og hovne føtter.

Les mer om Primær biliær cholangitt (PBC)

Primær leverkreft

Primær leverkreft vil si kreft som har oppstått i leveren. Den vanligste typen er hepatocellulært karsinom, fulgt av kolangiokarsinom, eller gallegangskreft.

Les mer om primær leverkreft

Kreft i leveren ved spredning

Kreft i leveren kan også oppstå som følge av spredning fra andre organer. Spredning kalles også metastaser. Den vanligste formen for kreftsykdom i leveren er metastaser fra tykktarms- eller endetarmskreft. Lungekreft er et annet eksempel på kreft som kan spre seg til lever.

Les mer om metastaser

Leveren har stor reservekapasitet

Lever er et organ som man ikke kan leve uten. Men leveren har stor reservekapasitet og hvis deler av den blir skadet, kan leveren repare seg selv. Hvis leveren er skadet på grunn av livsstil, kan en livsstilsendring gjøre at leveren bli helt frisk igjen. (1)

Les også: Skjoldbruskkjertelen

Operasjon av leveren

Operasjon av leveren kan være aktuelt ved leverkreft. Ved leverreseksjon fjernes den delen av leveren hvor svulsten sitter.

Levertransplantasjon

Levertransplantasjon gjøres hos pasienter som av forskjellige årsaker har fått alvorlig leversvikt. Ved transplantasjon fjernes hele leveren og erstattes med en ny donorlever. (7)

Forening for leversyke barn og unge

Leverforeningen er en norsk forening for personer med medfødt leversykdom, eller leversykdom oppstått og oppdaget i barne- eller ungdomsårene. Les mer på leverforeningen.no.

Saken er først publisert på Lommelegen.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Avsporet godstog kan rase ned på hus i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan
Siste nytt
20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenAvsporet godstog kan rase ned på hus i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan
Populært