Rogaland tar grep mot smittsom hjernehinnebetennelse

Russen i de største kommunene på Nord-Jæren får gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse i år. Stikk den! Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Russen i de største kommunene på Nord-Jæren får gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse i år. Stikk den! Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Etter Oslo er Rogaland fylket med flest tilfeller av meningokokkinfeksjoner de siste 20 årene, foran Akershus og Hordaland. Nå tilbys russen gratisvaksine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall NTB har innhentet fra Folkehelseinstituttets meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) viser at Rogaland i perioden 1999–2018 hadde 81 registrerte tilfeller av systemisk meningokokksykdom. Det er nest flest i Norge etter Oslo, som hadde 119. Deretter følger Akershus og Hordaland med henholdsvis 71 og 70 tilfeller.

Unge er mest utsatte, og 73 prosent av de smittede i Rogaland var under 20 år. På landsbasis er andelen smittede i denne aldersgruppen 62 prosent.

Kostet 490 kroner

Fredag braker det løs for russefeiring i Sandnes og Stavanger kommuner, som tilbyr årets russ og avgangselever gratisvaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse. Tidligere er vaksinen tilbudt til i underkant av 500 kroner, men nå blir den altså gratis i oljekommunene.

– Det er veldig bra at dette arbeidet nå har kommet i gang, og forhåpentligvis er dette en ordning som vil fortsette i mange år fremover, sier assisterende helsesjef Marit Anda i Stavanger til Stavanger Aftenblad.

Sandnes kommune besluttet i november å tilby gratis vaksine til kommende russekull. I mars foreslo Arbeiderpartiets ordførerkandidat Kari Nessa Nordtun det samme for Stavanger og fikk gjennomslag.

Russetid er sårbart

Hjernehinnebetennelse er utbredt blant russen, som fra fredag skal gjennom seks uker med potensielt mye tett fysisk omgang, festing, alkoholinntak, deling av flasker og sigaretter og lite søvn. Det kan øke smittefare i kombinasjon med nedsatt immunforsvar, noe som gjør russen utsatt for smitte av smittsom hjernehinnebetennelse.

Helsesjef Anda påpeker at Folkehelseinstituttet anbefaler vaksine til ungdom i alderen 16 til 19 år, og særlig de som skal delta i russerfeiringen. Beskyttelsen varer i rundt fem år, og vaksinasjon i begynnelsen av videregående skole vil dermed også gi beskyttelse i russetiden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden