Vi kan forhindre 5,5 millioner dødsfall i året hvis vi slutter å forurense luften

<p>Fossile drivstoff er skyld i omkring 65 prosent av de dødsfallene som skyldes menneskeskapt luftforurensning og som kunne være unngått, viser studien. (Foto: Hung Chung Chih / Shutterstock / NTB scanpix)</p>
Fossile drivstoff er skyld i omkring 65 prosent av de dødsfallene som skyldes menneskeskapt luftforurensning og som kunne være unngått, viser studien. (Foto: Hung Chung Chih / Shutterstock / NTB scanpix)

Flere mennesker enn det bor i Norge dør unødig av luftforurensning hvert år.

Hvert år dør millioner av mennesker over hele verden på grunn av menneskeskapt luftforurensning som kommer fra blant annet bilmotorer, landbruk, brenning av fossile energikilder og avskoging.

Det er dødsfall som kunne være unngått.

Ifølge en ny studie kan vi hvert år forhindre 5,5 millioner dødsfall på verdensplan, hvis vi faser ut alle menneskeskapte utslipp av forurensende gasser og partikler.

Hvis vi skrur ned utslippene, vil det ha flere positive effekter: Det vil redusere luftforurensningen og samtidig øke nedbørsmengden i tørkerammede områder. Det vil også bremse hastigheten på den globale oppvarmingen, viser studien, som nettopp er utgitt i det vitenskapelige tidsskriftet PNAS.

Og ifølge hovedforskeren bak studien kan vi ganske raskt redde menneskeliv ved å sette en stopper for all menneskeskapt forurensning.

– Luftforurensning lever ikke så lenge, så hvis vi stopper all menneskeskapt forurensning, vil vi raskt kunne se en forbedring av luften, sier Jos Lelieveld, direktør for avdeling for kjemi ved Max Planck-instituttet i Tyskland og hovedforsker bak den nye studien.

Over halvparten skyldes fossile drivstoff

Hvis vi stanser alle utslipp fra fossile energikilder, kan vi unngå 3,6 millioner dødsfall i året på verdensplan.

Utslippene er skyld i 65 prosent av dødsfall grunnet luftforurensning som kunne være unngått, ifølge forskernes beregninger.

Hvis vi også fjerner alle menneskeskapte utslipp, ville det samlede antallet menneskeliv vi kunne redde, komme på 5,5 millioner årlig, har forskerne regnet seg fram til.

  • Fossile energikilder er hovedsakelig kull, olje og naturgass, som utvinnes av organisk materiale som har ligget i jorden i flere millioner år.
  • Andre utslippskilder er felling av regnskog, biobrensel og utslipp av metan fra landbruk.
I de mørkerøde områdene kan vi unngå flest dødsfall hvis vi stanser alle utslipp fra kull, olje og gass. Danmark er blant de mørkere områdene, fordi det ifølge Ole Hertel driver mange helseskadelige partikler inn over landet som kommer fra Europa. (Illustrasjon: Max Planck Institute for Chemistry)
I de mørkerøde områdene kan vi unngå flest dødsfall hvis vi stanser alle utslipp fra kull, olje og gass. Danmark er blant de mørkere områdene, fordi det ifølge Ole Hertel driver mange helseskadelige partikler inn over landet som kommer fra Europa. (Illustrasjon: Max Planck Institute for Chemistry)

Flere enn antatt dør av luftforurensning

Hovedforskeren bak den nye studien, Jos Lelieveld, utga sammen med forskergruppen sin i forrige uke en annen studie der de anslo at luftforurensning er skyld i 8,8 millioner dødsfall i året.

Til sammenligning viste beregninger fra Verdens helseorganisasjon, WHO, i 2016 at det dør omkring 4,2 millioner mennesker av luftforurensning, så det nye resultatet er en dobling.

– Jeg synes ikke at resultatene er så overraskende. Det nye er at forskerne har kommet fram til et noe høyere tall enn tidligere, sier Ole Hertel, som har vurdert den nye studien.

Hertel er professor ved institutt for miljøvitenskap ved Aarhus Universiteti Danmark.

Studien som kom ut for to uker siden, framhevet også at det hvert år dør 7,2 millioner mennesker årlig av røyking.

– Luftforurensning er en utbredt helserisiko, og vi kan redusere den, sier Jos Lelieveld.

Bygger på data fra hele verden

I den nye studien har forskerne gjennomgått studier fra hele verden om sammenhengen mellom for tidlig død og luftforurensning.

Studiene undersøker sammenhengen ved å følge store grupper av mennesker over tid og overvåke hvem som dør for tidlig.

Deretter ser forskerne på hvilke helseskadelige påvirkninger som røyking eller luftforurensning de har blitt utsatt for.

Forskerne har valgt de nyeste studiene fra land med tilgjengelig data og utarbeidet en såkalt metastudie.

– Forskerne har valgt de studiene som lever opp til vitenskapelige standarder og metoder, forteller Ole Hertel.

Solid forskning

Men hvordan kan forskerne vite at de menneskene som er utsatt for luftforurensning, ikke døde av andre årsaker?

– Man korrigerer for andre faktorer. Det kan gjøres på flere måter og er avhengig av studienes design, forklarer Hertel.

Røyking og andre livsstilsfaktorer som kosthold og mosjon er forskerne veldig oppmerksomme på i denne typen studier, forteller professoren.

Noen av de parametrene kan forskerne ta høyde for ved å korrigere for sosioøkonomiske faktorer.

For eksempel vet vi at sosial status reflekteres i kosthold og livsstil. Derfor påvirker den folks forventede levealder, forteller Hertel.

Luftforurensning påvirker helsen

Det er veldokumentert at flere ulike typer luftforurensning påvirker helsen.

Når man brenner kull, olje og naturgass, slippes det ut partikler, CO2 og vanndamp. Brenningen foregår for eksempel ved kraftverk, og når vi kjører i bensin- og dieselbiler, forteller Hertel.

– Ved høye temperaturer blir nitrogen fra luften til nitrogenoksidene NO og NO2. Disse to gassene blir til fine partikler i atmosfæren. De puster vi inn i lungene.

Fine partikler er under 2,5 mikrometer, og det er den beskjedne størrelsen som gjør at de kan trenge dypt ned i lungene, der de kan føre til luftveisinfeksjoner, astma, lungekreft, hjertesykdom, diabetes og hjerneslag.

Det er kull, olje og gass som skaper flest fine partikler. Derfor er den mest skadelig for menneskers helse. Men andre utslipp, som metan, utgjør også en helsefare.

Les også: – Partikler fra forurensning kan havne i hjernen

Barn og gamle er mest utsatte

– Luftforurensning er spesielt farlig for personer som allerede er syke. Men også for eldre og barn, sier Ole Hertel.

Han fastslår imidlertid at luften i Skandinavia er mye renere enn i storbyer som Beijing, Shanghai og New Delhi.

Her kan du se et kart over luftkvaliteten i sanntid for mer enn 10 000 målestasjoner i verden.

Les også: Forskning: Luftforurensning fører til diabetes

En utopi?

Forskernes tall

Forskerne bak den nye studien har gitt ut flere vitenskapelige artikler om luftforurensning.

For et par uker siden utga de en studie som viste at 8,8 millioner mennesker dør av luftforurensning i året på verdensplan.

I studien som nettopp er utkommet, regner forskerne seg fram til at 5,5 millioner av disse årlige dødsfallene kan forhindres hvis vi stopper all menneskeskapt forurensning.

Hvis vi nøyer oss med å stoppe alle utslipp av fossile brensel, vil vi kunne unngå 3,6 millioner dødsfall i året, regner de seg også fram til i den nye studien.

Vi kan altså redde 5,5 millioner menneskeliv i året hvis vi stanser alle menneskeskapte utslipp. Det vil ikke bli enkelt, innrømmer Jos Lelieveld:

«Det er sant at det å stanse alle utslipp, er utopisk. Vi gjennomførte utregningen for å peke på grensene for hva som er mulig», skriver han i en e-post.

Men det er også andre grunner til at denne forskningen er viktig, mener Ole Hertel.

«Det er et godt insentiv til at vi får faset ut kull, olje og gass. De er skadelige, både for klima, helse og biologisk mangfold. I Danmark har vi en så høy nitrogenomsetning at vi mister biologisk mangfold, i tillegg skadene på helse og klima», skriver han.

Referanse:

J. Lelieveld mfl: « Effects of fossil fuel and total anthropogenic emission removal on public health and climate», PNAS (2019), DOI: 10.1073/pnas. 1819989116

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 USA: Minst to drept i skyting på flybase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger
Siste nytt
15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenUSA: Minst to drept i skyting på flybase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenSlik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14KulturKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger
Populært