Forskere:Våte drømmer er ikke farlig

Mange menn har en idé om at det kan være usunt å ikke kvitte seg med sæden med noenlunde jevne mellomrom. Det har antagelig skjedd i mer enn ett soverom at en mann har førsøkt seg med at man jo må ha sex – om ikke annet så for testikkelhelsens skyld.
Det argumentet er det ikke hold i, forteller Christian Graugaard, professor i sexologi.
Les også: Menn kan også bli deppa etter samleie
Våte drømmer rammer særlig unge menn
– Det er ikke usunt eller skadelig for kroppen å ikke få utløsning, for enten får man spontane sæduttømminger om natten eller så bryter kroppen selv ned sædcellene, forteller professoren, som arbeider ved Det Sexologiske Forskningscenter ved Aalborg universitet.
Spontane nattutløsninger er altså et helt naturlig fenomen, og verken farlig eller usunt. Og det er ikke noen helserisiko i å ikke få utløsning gjennom samleie eller onani. Men det er selvfølgelig andre aspekter enn det rent helsemessige, legger han til:
– Humørmessig kan det naturligvis være noe annet – og noen menn beskriver at de blir anspent og irritable hvis de ikke får jevnlige utløsninger. Det er veldig individuelt, påpeker Graugaard.
Spør en forsker: Er det usunt å ikke ha sex?
Menn med mange utløsninger lever lenger
Overlege Morten Frisch påpeker at en engelsk studie har vist at menn som hadde utløsning ofte, levde lenger enn andre. Overlegen mener det bare er å prøve selv:
– Du kan jo prøve i en periode, og se om du selv blir mer fornøyd. En verden full av glade mennesker høres fint ut, sier Frisch, som arbeider med epidemiologisk forskning ved Statens Serum Institut og er professor i seksuell helseepidemiologi ved Aalborg Universitet.
Les også: Par gløder lenge etter sex
Er det sunt å ha sex?
Noen menn opplever press for å onanere, og mange lurer på hva som er normalt. Christian Graugaard svarer at vi vet forbløffende lite om folks onanivaner, men at det er en god idé å «droppe forventningene og finne sine egne sannheter og idealer».
Spørsmålet er om faktisk er sunt å ha sex. Graugaard svarer at en del studier tyder på gunstige effekter på immunforsvaret – men det er langt fra sikkert.
– Det er neppe tvil om at et velfungerende intimt liv kan være med på å skape mening og kvalitet i tilværelsen, sier han.
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.
Artikkelen ble først publisert på forskning.no.