«Portforbud» for uvaksinerte barn i New York-forstad

Supermarkedene i Rockland er blant stedene som det nå er forbudt for uvaksinerte mindreårige å oppsøke. Foto: Julie Jacobson / AP / NTB scanpix
Supermarkedene i Rockland er blant stedene som det nå er forbudt for uvaksinerte mindreårige å oppsøke. Foto: Julie Jacobson / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et meslingutbrudd har ført til at et fylke nord for New York forbyr barn som ikke er vaksinert, å oppholde seg på offentlige steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rockland fylke har innført unntakstilstand etter at 150 personer er smittet av meslinger siden sist høst. Tirsdag ble det forbudt for alle under 18 år som ikke er vaksinert mot meslinger å oppholde seg i skoler, gudshus, kjøpesentre, restauranter og samfunnshus. Håpet er at forbudet, som skal gjelde i 30 dager, blir en vekker for foreldrene.

– Dette gjør vi for å få oppmerksomhet om saken. Det er det ingen tvil om, sier fylkesrådmann Ed Day. Han sier han ikke kjenner til et lignende tiltak noe sted i USA.

De som bryter forbudet risikerer opptil seks måneder i fengsel, men Day sier politiet ikke kommer til å gå rundt og spørre folk om vaksinasjonspapirer.

– Det ville vært latterlig. Men foreldre vil stilles til ansvar dersom de bryter unntakserklæringen, sier han.

Fylket opplever det lengste meslingutbruddet siden sykdommen offisielt ble erklært utryddet i USA i 2000. Det er særlig områdets ortodokse jødiske miljø som er rammet, og vaksinasjonsraten er mindre blant denne gruppen enn ellers. For å hindre spredningen av meslinger bør mellom 92 og 97 prosent av befolkningen være vaksinert. I Rockland er bare 72,9 prosent av alle under 18 år vaksinert mot sykdommen, opplyser Day.