Nytt håp om gjennombrudd for p-piller for menn

Illustrasjonsfoto: Joaquin Corbalan P / Shutterstock / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Joaquin Corbalan P / Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en ny studie har menn testet en kapsel som tas daglig, som ser ut til å redusere sædproduksjonen med få bivirkninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Håpet om en mannlig p-pille har økt etter at en kapsel for daglig bruk, som er testet i en klinisk studie, ser ut til å ha ønsket effekt, uten betydelige bivirkninger.

Legemiddelet sikter på å undertrykke hormonet som sørger for produksjonen av sædceller og testosteron i testiklene.

I den månedslange studien har legene funnet at nivået av hormoner som er nødvendig for sædcelleproduksjon sank i mennene som tok den daglige kapselen, noe som indikerer at mengden sædceller var betydelig redusert. Neste steg vil være å bekrefte dette fallet og hvorvidt det er tilstrekkelig for å forhindre graviditet.

Fortsatt mange uplanlagte svangerskap

Forskere har jaktet etter en p-pille for menn i mange år, og testet en rekke piller , injeksjoner og geleer for å finne et alternativ til kondomer og vasektomi (sterilisering ved å kutte over sædlederne).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Målet er å utvide prevensjonsmulighetene for menn, slik vi har gjort for kvinner. Vi forsømmer en stor potensiell gruppe brukere med de begrensede mulighetene som er tilgjengelig for menn, sier medisinprofessor Stephanie Page ved University of Seattle som er en av forskerne bak studien.

Til tross for utvalget av p-piller, -plaster og -sprøyter som er tilgjengelig for kvinner, og valget mellom kondomer eller vasektomi for menn, har andelen uplanlagte svangerskap stagnert på om lag 40 prosent, ifølge Page.

Les også: Unge Høyre vil gi gratis p-piller til jenter under 16 år

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syntetisk testosteron sørger for å bevare «mannlighet»

40 friske menn deltok i studien som var en såkalt faste 1-studie, for å undersøke om pillene var trygge å bruke. Ti menn fikk placebo, mens de resterende fikk enten 200 mg eller 400 mg av legemiddelet, 11-beta-MNTDC. Alle tok en kapsel daglig sammen med mat i 28 dager, ifølge en presentasjon under den årlige konferansen til Endocrine Society i New Orleans.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kapselen inneholder en type progesteron som blokker produksjonen av hormonene LH og FSH som er nødvendig for produksjon av spermier. Den inneholder også en testosteronlignende forbindelse, eller androgen, som skal balansere et fall i det mannlige kjønnshormonet som forårsakes av progestin.

– Fordi testosteronproduksjonen stenges av i testiklene, vil virkningen av androgen i resten av kroppen sørge for at kroppen beholder «mannligheten» andre steder, og støtte ting som mannlig hårvekst, mørk stemme, seksualdrift og -funksjon og slank kroppsmasse, sier Page.

– Trenger mer tid for å stoppe sædproduksjonen

Menn som tok legemiddelet, hadde betydelige lavere nivåer av hormonene LH og FSH sammenlignet med dem som fikk placebo, noe som antyder p-pillen hadde stoppet produksjonen av sædceller.

Christina Wang som er seniorforsker på studien ved LA BioMed, sier neste skritt er å måle fallet i sædproduksjon direkte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne studien er veldig kort og vi trenger tre måneder om ikke mer, for å stoppe sædproduksjonen. Alt vi vet så langt er at legemiddelet skrur av hormonene som kontrollerer testiklenes funksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Forsøk med mannlig p-sprøyte stoppen på grunn av bivirkninger

Hodepine, akne, redusert seksualdrift og vektøkning

Ingen av mennene trakk seg fra studien eller hadde mindre sex mens studien pågikk, noen opplevde milde bivirkninger. Fire til seks menn rapporterte enten hodepine, utmattelse eller akne, fem opplevde noe redusert seksualdrift, og to menn opplevde milde ereksjonsproblemer.

Lignende bivirkninger har hemmet andre eksperimentelle mannlige prevensjonsmidler.

I den ferske studien, var det også noen menn som la på seg, ifølge Wang.

– Mange er villige til å prøve hormonell behandling

Forskerne sier det kan ta et tiår før mannlige p-piller kommer på markedet, men de opplever at det er sterk etterspørsel etter slike blant par.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Menn har veldig begrensede muligheter når det kommer til reversibel prevensjon, sier Wang og fortsetter:

– Når vi spør menn om hormonell behandling, er om lag 50 prosent villige til å prøve denne nye metoden. Og hvis du spør partneren deres, er prosentandelen enda høyere.

Oversatt og tilrettelagt av Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter © Guardian News & Media Limited