Ble erklært død, var i live: – Helseforetaket beklager sterkt

Molde sykehus. Illustrasjonsfoto: Wikimedia.
Molde sykehus. Illustrasjonsfoto: Wikimedia.

19. februar i år ble en kvinne erklært død ved Molde sykehus, og pårørende varslet. Senere samme dag viste hun likevel livstegn, og det ble startet intensivbehandling som reddet livet hennes. Nå beklager Helse Møre og Romsdal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Helse Møre og Romsdal beklager sterkt overfor kvinnen og de pårørende at behandling ble stanset og kvinnen erklært død før hun fikk helsehjelpen situasjonen tilsa, sier fagdirektør i Helse Møre og Romsdal i en pressemelding mandag.

Episoden skjedde tirsdag 19. februar, da kvinnen funnet sterkt nedkjølt og bevisstløs utenfor sitt hjem i Molde. Da hun ble møtt av akutteamet ved Molde sykehus hadde kvinnen puls og en kroppstemperatur på 24 grader. Under intensivbehandling ved akuttmottaket fikk hun imidlertid hjertestans. «Det ble straks satt i gang gjenoppliving», heter det i pressemeldingen. St. Olavs hospital i Trondheim hadde allerede blitt kontaktet om eventuell overflytting med luftambulanse, men på grunn av kvinnens sykdomshistorikk vurderte legene ved St. Olavs at en overflytting ikke ville styrke hennes prognose, og avslo å ta imot pasienten, heter det i pressemeldingen.

«På bakgrunn av dette ble behandlingen avsluttet ved Molde sykehus. En lege gjennomførte vanlig dødsdiagnostikk, samt en ultralydundersøkelse av kvinnens hjerte som ikke viste aktivitet», heter det i pressemeldingen. Kvinnen ble erklært død og pårørende varslet per telefon.

Unaturlige dødsfall skal varsles til politi, og det ble gjort. Da politi og en lege gikk inn til kvinnen som lå på et rom i akuttmottaket oppdaget de at hun likevel viste livstegn, og det ble igjen startet intensivbehandling. Kvinnen overlevde og lå på Molde sykehus til 8. mars, da hun ble utskrevet.

Saken har også tidligere vært omtalt hos ABC Nyheter: Kvinne ble erklært død - var i live

– Erfarne leger gjorde en feilvurdering

– Teamet som behandlet kvinnen er erfarne og høyt kompetente leger, som dessverre gjorde en feilvurdering. Hendelsen har gått tøft inn på ansatte ved sykehuset, sier fagdirektør Hole i pressemeldingen mandag.

Hendelsen er gjennomgått av Helse Møre og Romsdal, men av hensyn til kvinnen og pårørende har ikke helseforetaket gått ut med detaljer tidligere. Helseforetaket, St. Olav hospital og Helse Midt-Norge skal nå gjennomgå sine prosedyrer for å unngå slike hendelser fremover.

Liknende forhold i fjor fortsatt til vurdering

Hendelsen ble meldt inn som et avvik til Helsetilsynet 20. februar. I et brev fra Helsetilsynet 22. februar het det ifølge Helse Møre og Romsdal: «Statens helsetilsyn har vurdert at det ikke er nødvendig med videre tilsynsmessig oppfølging i saken, men den vil bli tatt med i vurderingsgrunnlaget i en annen pågående tilsynssak som gjelder liknende forhold».

– Helseforetaket er glad for at kvinnen overlevde og er i bedring. Vi vil ta lærdom av saken og bruke vårt interne kvalitetssystem for å sikre at slike hendelser ikke skjer igjen, sier Hole i pressemeldingen.

VG har tidligere meldt at saken ses i sammenheng med at Helse Møre og Romsdal i fjor fikk kritikk av Helsetilsynet for behandlingen av en annen alvorlig nedkjølt pasient.

17. mars sa kommunikasjonsdirektør i Statens helsetilsyn Nina Vedholm til avisen:

– Vi ser dette nylige varselet fra februar i år i sammenheng med en sak vi har fulgt opp siden februar i fjor. Vi har én sak til behandling, men tar også tematikken fra den siste hendelsen med i vurderingen av den.

Les også: Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden