Meny

Kreftrisiko kan sees i blodet mange år i forveien

En ny studie fra Sverige viser nivåendringer av visse stoffer i blodet allerede 15-25 år før personene fikk lymfekreft. Foto: Romaset / Shutterstock / NTB scanpix

Noen alvorlige kreftformer er koblet til økning av visse proteiner i blodet så lenge som 15-25 år før man blir syk, viser svenske studier. Blodprøver fra norske personer er også med.

Svenske Florentin Späth ville gå tilbake i tid for å undersøke om noe hadde skjedd i kroppen til kreftpasienter lenge før de fikk diagnosen. Og han fant forskjeller mellom friske og de som senere ble kreftrammet.

Konsentrasjoner av visse proteiner hadde en tydelig sammenheng med fremtidig utvikling av kreftsykdom.

Han fant ut dette ved å sammenligne blodet fra individer som var blitt rammet av kreft, med blodet til personer som hadde holdt seg friske.

— Disse funnene øker sjansen for å kunne forstå hvordan disse svulstene oppstår, sier Florentin Späth, som er doktorand ved Umeå Universitet.

Har brukt blod fra norske pasienter

Forskerne analyserte nedfryste blodprøver som personene hadde avlagt mange år tidligere.

Forskeren fant ut at nivåene av visse stoffer i blodet på et tidlig tidspunkt var annerledes hos de som etter hvert fikk kreft, enn hos friske. Dette gjaldt for både hjernekreft, lymfekreft og beinmargskreft.

Disse stoffene ser dermed ut til å ha sammenheng med utvikling av disse kreftformene.

– Janusbanken er unik i verden ved at blodprøvene er samlet inn over lang tid, og før en kreftdiagnose, sier Hilde Langseth som leder Janus Serumbank.

Studiene bygger på blodprøver fra tre ulike biobanker, deriblant Janus-banken i Norge.

—Vi har samarbeidet med Späth og medarbeiderne om denne spennende forskningen i årevis. Janusbanken er unik i verdenssammenheng på grunn av den lange oppfølgingstiden og det store antall krefttilfeller. I tillegg er det en styrke at prøvene er innsamlet forut for en kreftdiagnose, sier forsker Hilde Langseth til forskning.no.

Hun leder Janus serumbank ved Kreftregisteret.

I tillegg har forskerne brukt biobanken NSDHS i Västerbotten og EPIC i Europa.

Les også : Reduserer risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag eller kreft

Hjernekreft - høye nivåer for cellevekst

En av studiene viste at risikoen for å utvikle hjernekreft har sammenheng med en lett forhøyning av to proteiner i blodet allerede 15 år før kreftdiagnosen. Dette gjaldt glioblastom, som er den vanligste og mest aggressive formen for hjernesvulst.

Her analyserte forskerne blodprøver fra 593 personer som hadde fått kreftdiagnosen. Disse sammenlignet de med blod fra 590 friske personer.

Proteinene hører til i gruppen av såkalte tysoinkinaser. De er involvert i cellenes signalsystem for vekst og dermed i utvikling av svulster.

I denne studien var også de to norske forskerne Hilde Langseth og Tom Borge Johannesen med. På Kreftlex kan du lese mer om hjernekreft.

Lymfekreft - mer immunmarkører

– Funnene øker sjansen til å forstå hvordan kreftsvulster oppstår, sier Florentin Späth ved Umeå Universitet.

I en annen studie fant forskerne en sammenheng mellom proteiner og risikoen for å få lymfekreft. De med kreft, hadde forhøyede nivåer av fire proteiner i blodprøver som var innsamlet 15-25 år før diagnosen ble stilt.

Forskerne gjorde to studier på lymfekreft. Til sammen ble 388 kreftpasienter sammenlignet med like mange kontrollpersoner.

Disse proteinene er markører for immunapparatet, det vil si proteiner som er involvert i aktiveringen av immunsystemet og ulike betennelsestilstander.

Mengden proteiner steg over tid, spesielt hos de pasientene som fikk kronisk lymfekreft.

Benmargskreft — lave immunmarkører

Det var ikke bare økte nivåer av visse stoffer i blodet som kunne gi en pekepinn om utvikling av kreft.

Blant dem som hadde fått benmargskreft, fant forskerne i stedet lave konsentrasjoner av fem andre immunmarkører.

Nivåene av disse markørene hadde sunket over tid i gruppen som utviklet benmargskreft, sammenlignet med hos kontrollgruppen.

Kreftlex kan du lese mer om benmargskreft.

Noen holdt seg friske likevel

Men det var ikke slik at alle som hadde forhøyede nivåer av markører eller reduserte nivåer, utviklet kreft.

Noen av de som holdt seg friske, hadde altså tidligere hatt unormale nivåer av disse biomarkørene, uten å utvikle kreft.

Hvorfor det er slik at faresignalene går over og at noen ikke utvikler kreft, vet ikke forskerne.

- Kan funnene innebære at det blir mulig å screene befolkningen, eventuelt at privatpersoner som ønsker det kan betale blodprøver for å undersøke om de har kreftrisiko om noen år?

- Nei, ikke med disse analysene, sier Späth.

Nivåer over tid

Tidligere studier har ikke fanget opp forandringer i biomarkører ettersom de bare har vært basert på én blodprøve pr deltaker. Dermed har man ikke kunnet se hvordan nivåene av biomarkører har endret seg over tid.

- Vi kan nå se at det kan være et poeng å ta flere prøver over tid før diagnose for å gå videre med forskning på hvilke biomarkører som kan forutsi utvikling av kreft, sier Florentin Späth.

Janus har blod fra 300 000 nordmenn

Prøvene fra Janus serumbank i Norge kommer fra 318 628 blodgivere i Oslo og omegn og personer som har deltatt i helseundersøkelser i Norge.

Hjernekreftstudien er et godt eksempel på noe av styrken med Janusbanken, nemlig at prøvene er innsamlet fra friske personer som utvikler kreft senere i livet.

— Siden vi har mulighet til å koble biobanken mot et komplett nasjonalt Kreftregister med detaljert informasjon om kreftdiagnoser, kan vi velge ut de prøvene som er tatt i et visst tidsrom før diagnose, sier Langseth.

Prøvene er samlet inn i perioden 1972-2004 og er lagret ved minus 25 grader Celsius. Innsamlingen til Janusbanken er nå avsluttet.

Les også : Dette er symptomene på tarmkreft

En av fire fikk kreft

Banken er unik i verdenssammenheng når det gjelder størrelse og antall krefttilfeller. Frem til desember i 2016 er det registrert 84 043 krefttilfeller blant giverne i Janusbanken, viser årlige koblinger til Kreftregisteret.

Det tilsvarer at hver fjerde pasient, eller drøyt 26 prosent av dem som hadde levert inn blodprøver, etter hvert utviklet kreft. En av tre får kreft i løpet av livet.

Kreftlex.no kan du finne informasjon om de fleste formene for kreft, samt en informasjonsvideo om ulike kreftformer.

Kilder:

F. Späth: Molecular epidemiology approach: nested case-control studies in glioma and lymphoid malignancies. Doktorgradsavhandling, Umeå Universitet, Medicinska faktulteten.

F. Späth, H. Langseth, T. B. Johannesen, mf: Pre-diagnostic serum levels of EGFR and ErbB2 and genetic glioma risk variants: a nested case-control study. Sammendrag. Tumour Biology. 23. februar, 2016.

F. Späth mf: Soluble B-cell activation marker of sCD27 and sCD30 and future risk of B-cell lymphomas. International Journal of Cancer. Sammendrag. 8. januar, 2016.

F. Späth mf: Biomarker Dynamics in B-cell Lymphoma: A Longitudinal Prospective Study of Plasma Samples Up to 25 Years before Diagnosis. Sammendrag. Cancer Research. 20. januar, 2017.

Denne saken ble først publisert på forskning.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Forsinkelser på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29 Pogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21 BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03 Ola Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46 Liverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34 Theresa May samler regjeringen06:13 Zuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04 Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02 Dødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01 Låvebrann i Buskerud slukket06:00 Alle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55 Myanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50 Dette skjer i dag05:39 Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38 Chelseas stortalent røk akillesen05:30 Dette skjedde i natt05:29 Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18 Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49 ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38 Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44 Ti drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02 VIF med sesongens første bortepoeng22:00 Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35 Evaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22 Anand stoppet Carlsens rekordjakt21:21 Preses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20 Leeds snublet og serverte Norwich21:00 Forskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44 Taxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43 Islandsk trio sendte AaFK til topps20:08 RBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07 Knudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07 Poengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06 Bodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06 To stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03 Historien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50 Hjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37 Tredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33 Trump hevder ingen trosser hans ordrer19:08 Nok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03 Flere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37 Dansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27 Solbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27 Opprykksjagende Norwich snublet igjen18:26 Rolig retur fra påskefjellet17:43 Røde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42 Mann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31 Trump saksøker komitéleder i Kongressen17:07 Sri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05 Toppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49 Oljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28 Flere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25 Fotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25 Togavsporing på Østfoldbanen15:45 Trump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44 Ektepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43 Rørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37 Stor snøskredfare flere steder i Troms14:10 UD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42 Pilot sier han var nær å kollidere med drone13:05 Det er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37 Person omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42 Påsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20 Thorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21 – Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Minst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeForsinkelser på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29SportPogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21NorgeBT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03SportOla Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46SportLiverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34VerdenTheresa May samler regjeringen06:13SportZuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08VerdenNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04VerdenSørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02VerdenDødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01NorgeLåvebrann i Buskerud slukket06:00NorgeAlle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55VerdenMyanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50NorgeDette skjer i dag05:39NorgeMuslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38SportChelseas stortalent røk akillesen05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeKatolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18VerdenStudie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21NorgeKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43NorgeTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34NorgeStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49NorgeESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38VerdenNord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44VerdenTi drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02SportVIF med sesongens første bortepoeng22:00VerdenSri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35MotorEvaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22SportAnand stoppet Carlsens rekordjakt21:21PolitikkPreses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20SportLeeds snublet og serverte Norwich21:00VerdenForskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44NorgeTaxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43SportIslandsk trio sendte AaFK til topps20:08SportRBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07SportKnudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07SportPoengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06SportBodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06SportTo stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03MotorHistorien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50SportHjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37NorgeTredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33PolitikkTrump hevder ingen trosser hans ordrer19:08PolitikkNok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03NorgeFlere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37NorgeDansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27SportSolbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27SportOpprykksjagende Norwich snublet igjen18:26BilRolig retur fra påskefjellet17:43NorgeRøde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42NorgeMann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31PolitikkTrump saksøker komitéleder i Kongressen17:07VerdenSri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05SportToppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49MakroøkonomiOljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28LivetFlere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25NorgeFotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25NorgeTogavsporing på Østfoldbanen15:45PolitikkTrump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44NorgeEktepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43SportRørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37NorgeStor snøskredfare flere steder i Troms14:10NorgeUD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42NorgePilot sier han var nær å kollidere med drone13:05NorgeDet er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37NorgePerson omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42MotorPåsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20PolitikkThorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21Politikk– Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenMinst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag
Populært