De som får hodepine av medisiner er ofte avhengige

Behandlingen for såkalt medikamentoverforbrukshodepine er å få pasienten til å slutte å bruke medisinene. Men det er ikke alltid så lett. (Foto: fizkes, Shutterstock, NTB scanpix)
Behandlingen for såkalt medikamentoverforbrukshodepine er å få pasienten til å slutte å bruke medisinene. Men det er ikke alltid så lett. (Foto: fizkes, Shutterstock, NTB scanpix)

Den vanligste medisinen de er avhengige av er reseptfrie hodepinetabletter, viser ny forskning.

1 -2 prosent av befolkningen lider av hodepine som er forårsaket av at de bruker for mye smertestillende medisiner.

Behandlingen for denne typen hodepine er å få pasienten til å slutte å bruke medisinene. Men det er ikke alltid så lett.

En ny studie viser at rundt halvparten av disse pasientene nemlig er avhengige av medisinene de bruker.

Vil ikke stemple pasientene

– Poenget vårt er ikke å sette merkelappen «avhengig» på disse pasientene. En del miljøer mener det er viktig nettopp å unngå dette stempelet, for å unngå å stigmatisere pasientene. Men hvis åpenhet rundt avhengigheten hjelper oss med å finne fram til en konstruktiv behandling, er gevinsten så stor at vi ikke kan la det være, sier professor Christofer Lundqvist, overlege ved nevrologisk avdeling, Akershus universitetssykehus, og hovedforskeren bak den nye studien.

Medikament-overforbruks-hodepine (MOH)

- Kronisk hodepine knyttet til langvarig bruk av smertestillende medikamenter

- Det er typisk at en allerede eksisterende hodepine forverres på grunn av overforbruket av smertestillende

- MOH rammer én til to prosent av befolkningen

- Bruk av milde smertestillende som paracet eller ibux mer enn 15 dager i måneden kan medføre MOH

– Bruk av sterkere smertestillende som opiater eller kombinasjonsmedikamenter mer enn 10 dager i måneden kan medføre MOH

Lundqvist jobber selv med de som har størst problemer med medikamentoverforbrukshodepine.

– Vi ser at veldig mange mister kontrollen over medikamentene. De tar tabletter forebyggende for å unngå hodepine, eller de tar for mye medikamenter når de har hodepine. Dersom man tar medikamenter mer enn 15 dager i måneden, kan hodepinen bli forverret istedenfor forbedret – da har de medikamentoverforbrukshodepine, såkalt MOH, sier Lundqvist.

Sterkere medisiner ga mer avhengighet

I studien deltok 60 pasienter som hadde fått diagnosen MOH. Det var også 15 pasienter med kronisk hodepine uten overforbruk av medisiner med i studien, og 25 friske kontrollpersoner.

Forskerne fant ut at halvparten av pasientene med MOH var avhengige av medisinene de tok.

– Ved hjelp av et scoringsverktøy for å vurdere avhengighet, fant vi ut av rundt 50 prosent led av avhengighet. Vi så også at 62 prosent av MOH-pasientene brukte vanlige smertestillende som ibuprofen og paracetamol, mens 38 prosent brukte sentralstimulerende smertestillende som opiater og kodein, forteller Lundqvist.

De som brukte disse sterkere medikamentene, scoret også høyere på skalaen over avhengighet.

Det er overforbruk av vanlige smertestillende som paracet som er problemet for de fleste MOH-pasientene i befolkningen, forteller Lundqvist.

– De er ikke nødvendigvis så fysisk avhengige, de får ikke abstinenser dersom de ikke tar medikamentet. Men det å bli bedre av hodepinen når man tar paracet, kan oppleves som en belønning og eufori, som skaper avhengighet, sier Lundqvist.

Fem spørsmål avdekte problemet

En tidligere studie fra samme forskergruppe har sett på hvordan man kan hjelpe disse pasientene.

Pasientene fikk behandling av fastlegen sin, prinsippene var hentet fra behandling av pasienter med alkohol- eller narkotikaavhengighet. Modellen kalles Brief intervention.

Forskning.no har tidligere skrevet om tidlige resultater fra denne studien.

Fastlegen fikk et spørreskjema med fem spørsmål som skulle avdekke om pasientene brukte for mye medikamenter.

– Fastlegene viste pasienten at vedkommende hadde scoret høyt på symptomer på MOH, og forklarte at medikamentene trolig var årsaken til eller forverret hodepinen pasienten opplevde. Ganske mange bestemte seg for å slutte når de forsto sammenhengen, sier Lundqvist.

Rundt 70 prosent av pasientene som fikk denne hjelpen av fastlegen sin klarte å slutte.

Les også:

Et nytt tankesett

Fastlegen hjalp pasienten med å finne andre alternativer enn tabletter for å dempe smerten.

– Legen forklarte at hodepinen kunne bli verre i noen dager etter at de hadde sluttet, før den ble bedre igjen – dette er viktig informasjon for å holde motivasjonen oppe, sier Lundqvist.

Fastlegene kunne bidra med informasjon, støtte i form av en ekstra samtale eller en sykmelding i avvenningsperioden. Mange ble mye bedre av hodepinen når de sluttet.

– Folk som hadde hatt hodepine i ti år tok kontakt og takket oss for å ha hjulpet dem til et liv uten hodepine, sier Lundqvist.

Pasienter som hadde høy grad av avhengighet eller brukte sterke medisiner lyktes i mindre grad med å slutte.

– For de som er mest avhengige kan det være nødvendig å henvise til en hodepineklinikk eller nevrolog som er spesialist innen hodepine, sier Lundqvist.

Les også:

Stigmatiserende

Professor Knut Hagen ved Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine ved St. Olavs hospital sier at det er ganske naturlig at mange av disse pasientene blir avhengige av medisinene.

– Det finnes nok to grupper MOH-pasienter. Det er de som ikke er klar over at de får hodepine av å bruke smertestillende medikamenter hyppig, og så er det de som vet om det, men ikke klarer å la være. Det er nok i denne siste gruppen man finner de fleste som er avhengige, sier Hagen.

Han har forståelse for at det oppleves stigmatiserende å bli kategorisert som avhengig.

– Disse pasientene føler seg ikke som narkomane, og vil ikke ønske å få stempelet avhengig. Det er viktig at legene sørger for å bygge opp en god allianse med pasienten, er positive til at dette skal gå fint, og kanskje ikke legger for mye vekt på avhengigheten i dialogen, sier Hagen.

Aha-opplevelse

Han er kjent med behandlingsprinsippene som fastlegene har brukt i den tidligere studien fra forskningsmiljøet.

– Disse fem spørsmålene ligner veldig på det som brukes for å kartlegge andre avhengigheter. Det er et fint instrument for å kartlegge situasjonen, og for å forklare pasienten at det kan hjelpe å bruke mindre smertestillende, sier Hagen.

Spesialisthelsetjenesten mottar de som ikke kan hjelpes av fastlegene.

– Hos oss må pasientene føre hodepinedagbok. Mange blir forskrekket når de ser hvor mye smertestillende de bruker. Vi klarer å hjelpe rundt tre av fire pasienter som henvender seg til oss, sier Hagen.

Nå jobber kompetansetjenesten for at flere fastleger skal bruke kartleggingsverktøyet Brief intervention.

– Vi håper at Norsk elektronisk legehåndbok vil ta det inn, da vil flere fastleger bli klar over at det eksisterer, sier Hagen.

– Stort problem for mange

Roar Dyrkorn, spesialist innen klinisk farmakologi og allmennmedisin ved St. Olavs hospital, påpeker at studien omtaler et viktig og stort problem for mange.

– 1-2 prosent befolkningen utgjør jo cirka 50.000-100.000 personer, påpeker Dyrkorn.

Han sier det kan være vanskelig å fange opp de som bruker store mengder medisiner som paracetamol og ibuprofen.

– Disse medisinene kan jo kjøpes på bensinstasjoner og dagligvarebutikker, uten resept. Likevel vil jeg tro at de som er sterkt plaget av hodepine tar opp problemet med fastlegen sin, sier Dyrkorn.

Han tror at de fleste med MOH ikke tenker på at de oppfyller kravene til avhengighet.

– Fastlegen bør nok være diplomatisk i måten man tar opp dette på, og gjerne heller begrunne sannsynligheten for overforbruk med antall dager hodepine og mengde medisiner som er brukt. Fastlegen kan også be pasientene sine føre hodepinedagbok over smerter og forbruk av medisiner, sier Dyrkorn.

Innfører modellen i Danmark

Dansk hovedpinecenter ved Rigshospitalet er i gang med å innføre den norske modellen der man stiller fem spørsmål til pasienten for å kartlegge medikamentoverforbruket.

– Vi gjør det først i andrelinjetjenesten, blant privatpraktiserende nevrologer. Senere i 2019 skal vi innføre det blant allmennleger i Danmark. Vi følger opp hvordan det går gjennom en studie, sier Louise Ninett Carlsen, lege og PhD-student ved Dansk hodepinecenter.

Prosjektet er et samarbeid med det danske Nationale Videncenter for Hovedpine.

Carlsen sier det er et mål at behandlingen av de fleste pasienter med MOH skal bli behandlet godt og effektivt av fastlegene.

– Hvis pasientene har et betydelig overforbruk, for eksempel med daglig inntak av opioider, betraktes som en komplisert MOH. Det betyr at pasientene har behov for ekstra støtte og tettere oppfølging under og etter at de slutter med medisinene, sier Carlsen.

Referanse: C. Lundquist m.fl: Severity of Analgesic Dependence and Medication-overuse Headache, Journal of Addiction Medicin, januar 2019

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog
Siste nytt
23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog
Populært