Mange flere dør av nyresvikt

<p>Stadig flere er avhengige av dialysebehandling i Norge. Dette er er svært krevende behandling, både for pasienten og for helsevesenet. Behandlingen skal rense avfallstoffer fra blodet når kroppens egen rensefabrikk, nyrene, har sviktet. Forskning ved Universitetssykehuset i Nord-Norge er i ferd med å komme nærmere et svar på hvorfor nyrene svikter og hvordan det kan forebygges. Foto: Colourbox</p>
Stadig flere er avhengige av dialysebehandling i Norge. Dette er er svært krevende behandling, både for pasienten og for helsevesenet. Behandlingen skal rense avfallstoffer fra blodet når kroppens egen rensefabrikk, nyrene, har sviktet. Forskning ved Universitetssykehuset i Nord-Norge er i ferd med å komme nærmere et svar på hvorfor nyrene svikter og hvordan det kan forebygges. Foto: Colourbox

Stadig flere eldre opplever en sterk reduksjon av nyrefunksjonen, mens andre lever godt med nyrene sine langt inn i alderdommen. Tromsø-forskere leter etter svar på dette mysteriet – og nærmer seg gradvis.

Lenge har hjerte- og karsykdommer og kreft vært det vi har fryktet mest i alderdommen. De siste årene har risikoen for at vi skal dø av disse sykdommene blitt stadig lavere.

Men når vi overlever og levealderen vår øker, dukker det opp nye mørke skyer på himmelen som truer antall gode år vi kan få som gamle.

Kronisk nyresykdom er en av dem.

Sterk økning behandling

Dødeligheten av kronisk nyresykdom i vestlige land har økt med hele 40 prosent siden 1990.

Samtidig har behovet for dialysebehandling og nyretransplantasjon økt kraftig blant de eldste.

Les også: Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil

Dette forteller Bjørn Odvar Eriksen og Toralf Melsom. De jobber ved Universitetssykehuset Nord-Norge, og der leder de verdens eneste studie som bruker nøyaktige mål på nyrefunksjon i normalbefolkningen og som følger de samme personene over lang tid.

En stille tilstand

Dessverre er det ikke så mange som skjønner at de har dårligere nyrefunksjon før de blir syke, forteller Eriksen.

– Dette er en stille tilstand som ikke gir så mange symptomer før nyrefunksjonen er veldig lav.

Det er mulig å få målt nyrefunksjonen hos fastlegen sin, men fastlegene er heller ikke så oppmerksomme på dette, mener forskerne.

De mener at dette nå, når befolkningen blir eldre, seiler opp som et stort folkehelseproblem som får mindre oppmerksomhet enn det fortjener.

Kritisk tenkning: Studenter trenger hjelp til å finne ut hva som er sant på internett

En naturlig del av aldringen

Nyrenes viktigste oppgave er å rense blodet. Når vi blir gamle blir kroppen stadig dårligere til å filtrere ut avfallsstoffer.

Kronisk nyresykdom er altså egentlig en naturlig del av aldringen, forklarer forskerne. Nyrefunksjonen begynner å bli dårligere allerede fra vi er i førtiårene, men tempoet på hvor fort den svikter, varierer sterkt mellom mennesker.

Dette er et av mysteriene forskerne prøver å finne ut av.

Noen av oss har nemlig fortsatt en god nyrefunksjon når vi blir eldre. Andre opplever en kraftig reduksjon. Hvorfor det er slike individuelle forskjeller håper de at de kan fortelle oss om noen år.

Et av de store spørsmålene deres er om aldring av nyrene skjer i samme takt som aldring av resten av kroppen.

Tikker den biologiske klokken fortere hos noen enn hos andre?

Og hvorfor det eventuelt er sånn?

Fulgt Tromsø-folk i mange år

Forskerne har de beste forutsetninger for å finne ut av dette. De følger nemlig en stor gruppe Tromsø-folk i den såkalte Tromsø-undersøkelsen. Dette er en av verdens største befolkningsstudier.

De foretok nøyaktige målinger av nyrefunksjonen til disse personene i 2007, da de var mellom 50 og 62 år. Deretter ble de samme fulgt opp i 2013.

Forskere ved Universitetssykehuset i Tromsø jobber med verdens eneste studie som bruker nøyaktige mål på nyrefunksjon i normalbefolkningen. De følger de samme personene over lang tid og kan derfor få svar på mange spørsmål som forteller oss hvorfor nyrene svikter noen av oss når vi bli gamle. Fra venstre Inger Theres Enoksen, Bjørn Odvar Eriksen, Annika Gustafsson, Jon Viljar Norvik og Toralf Melsom (Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress).

Manipulerer tiden: Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin

Nå er nyreforskerne i gang med en ny runde med testing av de velvillige forsøkspersonene.

– Når vi får repeterte disse målingene har vi veldig gode mål på fall i nyrefunksjon. Da kan vi studere risikofaktorer nærmere, sier Melsom.

Diabetes utgjør risiko

Noe vet de allerede.

Det er publisert en rekke studier fra denne undersøkelsen i løpet av disse årene.

Diabetes utgjør en viktig risiko for kronisk nyresykdom. De tror også at høyt blodtrykk spiller inn.

Men det er fortsatt mye kunnskap som mangler. Det er derfor usikkert hva man kan gjøre for å forhindre kronisk nyresykdom.

Resultatene deres så langt har vist at økt fettmengde i blodet, stive blodårer, høy hvilepuls og en lav grad av betennelse gir raskere fall i nyrefunksjonen.

– Foreløpig tror vi det er viktig å hindre overvekt og høyt blodtrykk. Røyking er nok heller ikke gunstig.

Tromsø-forskerne har nylig, i samarbeid med nederlandske og amerikanske forskere, funnet et stoff i urinen til folk som kan analyseres. Denne såkalte biomarkøren kan forutsi hvem som vil få raskest fall i nyrefunksjonen.

Tromsø-folk gir en halv dag til forskningen

Det har aldri tidligere vært gjort en undersøkelse hvor forskere har målt nyrefunksjon i en og samme gruppe over tid. I tillegg til at dette er vanskelig å måle nøyaktig, er det krevende å få de samme personene til å stille opp på denne omfattende undersøkelsen.

Les også: Fantasy, online-spill og Netflix gjør unge bedre i engelsk

De som deltar bruker en halv dag på denne undersøkelsen. Først får de sprøytet inn et kontrastmiddel inn i en blodåre. Deretter må de vente i tre-fire timer for at forskerne kan se mye som er igjen av stoffet når nyrene har skilt den ut.

Det er bare Tromsø-folk som stiller opp på noe sånn, sier en smilende Melsom.

– Vi et oppmøte på rundt 80 prosent. Dette er det ingen andre befolkningsstudier som klarer å oppnå.

Denne artikkelen er først pubisert hos Forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy går til søksmål mot Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Over 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått
Siste nytt
16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy går til søksmål mot Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerOver 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått
Populært