Når har du helse som en 65-åring?

Vår kronologiske alder er bare et tall ­– det er helsetilstanden som teller. Gjennomsnittsnordmannen er hele 72,9 år før de har helsetilstanden til den gjennomsnitts 65-åring i verden. (Foto: PhotoSky / Shutterstock / NTB scanpix)
Vår kronologiske alder er bare et tall ­– det er helsetilstanden som teller. Gjennomsnittsnordmannen er hele 72,9 år før de har helsetilstanden til den gjennomsnitts 65-åring i verden. (Foto: PhotoSky / Shutterstock / NTB scanpix)

En ny studie viser store forskjeller i hvordan vi eldes i forskjellige land.

En 76-åring i Japan og en 46-åring i Papua New Guinea viser seg å ha de samme helseproblemene som en gjennomsnittlig 65-åring i verden. Det viser en ny rapport fra fra University of Washington og Folkehelseinstituttet i Norge.

Ved å sjekke helsetilstanden til en gjennomsnittlig 65-åring, og bruke den som referanse, fant forskerne et aldersgap på hele tretti år blant verdens land. Rapporten har nå blitt publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet Public Health.

– Studien er den første av sitt slag, sier Vegard Skirbekk til forskning.no, forsker ved Folkehelseinstituttet og medforfatter på studien.

Vegard Skirbekk, forsker ved Folkehelseinstituttet, sier han ble overrasket over de store variasjonene mellom landene.

Den kronologiske alderen bare et tall

Forskerne ønsket å komme med et alternativ til de tidligere målingene av gjennomsnittsalder, ifølge Skirbekk.

– Tradisjonelt sett viser en til statistikk som går på aldersforskjeller fra land til land. Men ønsker en å finne ut av befolkningenes helsetilstand, er en sammenlikning av land etter kronologisk alder helt meningsløs.

– Den kronologiske alderen forblir et tall. Helsetilstanden gir derimot en objektiv verdi, sier Skirbekk.

Forskerne målte den gjennomsnittlige helsetilstanden ved å samle inn alle livsår fra da mennesker levde med en aldersrelatert sykdom. Studien bruker tall fra The Global Burden of Disease study (GBD).

Skirbekk forteller at dette er det hittil mest omfattende prosjektet for å samle inn aldringsdata over landegrenser og over tid. Studien bruker data fra 3600 samarbeidspartnere fra 146 land og områder.

Forskeren forteller at en har sjekket alle typer sykdommer, og deretter definert sykdommene som er aldersrelaterte.

– Vi ønsket å gå ut ifra helsetilstanden til en 65-åring i verden, og sammenlikne denne med helsemønstre fra ulike land. Vi brukte data fra aldersrelaterte sykdommer som ulike krefttyper, hjerte- og karlidelser, diabetes, nevrologiske sykdommer som Alzheimer og demens og noen hudsykdommer.

– Vi ble overrasket over de store variasjonene i mellom landene, sier han.

Helsetilstanden viser seg å være best i Japan og Sveits, og dårligst i Papa New Guinea og på Marshalløyene. Norge kom på 22. plass på listen. Med andre ord er vi 72,9 år når vi har helsetilstanden til den globale 65-åringen.

Skirbekk mener at det er et godt resultat, men sier at en ønsker å komme opp blant de aller beste landene når det gjelder helse blant eldre.

Helsekunnskap over landegrensene

Forskeren er klar på at studien beskriver hvordan helsetilstanden blant eldre faktisk er, og at en ikke har gått inn på årsakene for hvorfor det er sånn.

– Vi ser ikke på årsakene til helseforskjellene. Her kan de forskjellige landenes helsesystem, utdanningsnivå, økonomi eller historiske forhold ha betydning. Det er klart at det spiller inn.

– Her i Norge har vi for eksempel mindre forurensing enn i mange andre land, og det kan spille inn. Vi har også høy utdanning og relativt god kunnskap samt kapasitet til å behandle sykdommer.

– Med så store forskjeller mellom landene, bør vel kunnskapen om helse formidles over landegrensene?

– I forskningsverdenen føler jeg at vi har en god og hyppig kommunikasjon. Kommunikasjonen rundt politiske beslutninger går derimot seigere. En kan se at andre land setter inn ulike politiske tiltak for å øke folkehelsen, men så anser en det som lite politisk gjennomførbart her i Norge, sier Skirbekk.

Han mener at det ville vært en fordel å ta lærdom av andre land, og ikke låse seg fast i sin egen ideologi og tenkemåte.

– Jeg mener at vi bør være ydmyke og villige til å se hva vi kan lære av andre land for å imøtekomme helseutfordringene. Vi trenger heller ikke alltid å se så langt. Nabolandene våre tar i bruk flere gode tiltak som kan være til inspirasjon.

Han nevner hvordan flere andre land kan spise mindre prosessert mat, mindre sukker og mer frukt og grønnsaker, og mener at helsegevinsten fra et sunnere kosthold kan være stor.

Les også: Fedmespesialist: – Nei, folk med fedme kan ikke bare ta seg sammen

Det politiske støtet bør settes inn tidligere

– Ved siden av å søke inspirasjon blant andre land, bør også Norges myndigheter tilpasse tilgjengeligheten og muligheten til å ta helseriktige valg. Det kan gjøres ved lovgivning og prissetting. En vegetarburger på en burgerrestaurant er for eksempel ofte dyrere enn en med kjøtt, sier han.

Han mener videre at en ofte kunne satt inn det politiske støtet tidligere.

– Det tok for eksempel altfor lang tid før det kom en endring i røykeloven. Alkohollovgivningen kunne også blitt tatt tak i, selv om det er et sensitivt tema. Framover i tid vil også overvektepidemien og sosial isolasjon kunne føre til enorme helseutfordringer. Vi har all grunn til å se til andre land og deres håndtering, sier han.

Skirbekk mener at det er store fordeler ved å utsette helsemessig aldring:

– Det gjelder både for individet og samfunnet. Helsen er helt sentral for livskvalitet og velvære. Aldersrelaterte problemer fører til tidligere pensjonering og færre i arbeid. Det går på vår egen mestringsfølelse og det øker helseutgiftene i samfunnet. Vi har gode grunner til å se nærmere på hvilke aldersrelaterte utfordringer vi står overfor, og når de viser seg, sier Skirbekk.

Må også se enkeltindividet

Marte Sofie Wang-Hansen er doktorgradsstipendiat innenfor geriatri, sykdommer hos eldre, ved sykehuset i Vestfold og Universitetet i Oslo.

Hun mener at rapporten er spennende, og at forskerne har tatt i bruk en ny metode.

– Tidligere studier har vurdert aldring og konsekvenser av økt levetid med fokus på gjennomsnittlig forventet levetid, gjennomsnittsalder og endring i befolknings-pyramiden. Denne nye metoden benytter data fra mange land og gjør derfor sammenlikning mellom landene mulig. Resultatene viser dessuten en reduksjon i sykdomsbyrden hos 65-åringer fra 1990–2017, sier hun.

Wang-Hansen mener at metoden gir god informasjon om de ulike landenes befolkning. På individnivå må en se til den enkelte pasientens helsesituasjon.

– Vi vet at ulikhetene mellom individene øker i takt med økende alder. For å få bedre data på individnivå, må både fysisk og kognitiv funksjon, inkludert selvstendighet i dagliglivets aktiviteter, vurderes.

Hun påpeker at forfatterne bak studien er inne på disse svakhetene.

– Forfatterne er selv inne på dette i diskusjonen. Et annet aspekt de ikke har med seg er hvordan komorbide tilstander, der de eldre har mange sykdommer samtidig, virker sammen hos syke eldre, avslutter Wang-Hansen.

Referanse:

Chang AY, Skirbekk VF, Tyrovolas S, Kassebaum NJ, Dieleman JL. "Measuring population ageing: an analysis of the Global Burden of Disease Study 2017." The Lancet Public Health. 6 March 2019, 4: e159–67. doi:10.1016/S2468-2667(19)30019-2.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått over 89 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba
Siste nytt
20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14NorgeTV-aksjonen har så langt fått over 89 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba
Populært