Spør psykologen: – Min samboer kaller meg stygge ting. Hva bør jeg gjøre?

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix / shutterstock
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix / shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinne lever med en mann som er opptatt av rutiner. I tillegg er han kritisk og kaller henne stygge ting. Hun spør psykolog Danielle Legland om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hei,

Jeg har en del utfordringer med min samboer: Han kaller meg stygge ting, som h*lvetes kjerring. Han sier jeg bestandig er syk, han er kritisk til vekten min, overser hele familien. Det virker som om han foretrekker å se sitt eget speilbilde fremfor å snakke med familien. Han ser på TV, legger seg tidlig - han pusser til og med tennene til faste klokkeslett. Han har få interesser utenom bilkjøring. Jeg har forsøkt å ta dette opp med han, men han bare avviser alt.

Hva bør jeg gjøre?

Kvinne (60 +)

Send ditt spørsmål til psykologen nå. Helt anonymt

ABC Nyheters psykolog Danielle Legland svarer:

Kjære deg,

Et forbehold i mitt svar til deg er selvfølgelig at jeg aldri har truffet din samboer, at jeg har beskjedent med informasjon og at han kanskje ville beskrevet situasjonen annerledes.

Så til saken. Du skriver at samboeren din ser på tv og legger seg til faste klokkeslett, og at han pusser tenner etter klokken. Isolert sett kan dette dreie seg om at han har behov for faste rutiner, hvilket i seg selv ikke er unormalt. Det kan oppleves irriterende eller rigid for andre som ikke har samme behov, og kan skape gnisninger hvis forskjellene er store innad i en familie for eksempel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du skriver at han kaller deg stygge navn, kritiserer deg, overser familien og er «for» glad i sitt eget selvbilde. Slik det beskrives er dette karakteristikker som tyder på en person med høy grad av narsissisme.

Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Det vil si at han er mest opptatt av seg selv, har et urealistisk høyt selvbilde og krenker andre rundt seg. Noen få har såpass utpregede narsissistiske trekk at de oppfyller kriterier for en personlighetsforstyrrelse. Jeg mener ikke nødvendigvis han har det som betegnes som en narsissistisk personlighetsforstyrrelse, men jeg mener at det kan være snakk om trekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du skriver ikke noe om hvor lenge dere har vært sammen, men jeg tenker at jo flere år som er gått jo dypere setter ulike atferdsmønstre seg. Dette kan rett og slett ha blitt en vane for han.

Dersom du ikke har forsøkt å forklare han på en rolig måte hva ordene hans gjør med deg ville jeg forsøkt det først. Videre ville jeg foreslått parterapi. Det er ikke så lett å gi råd i slike situasjoner, både fordi jeg har lite informasjon, men også fordi jeg opplever en plikt til å kommunisere mine forventninger til hans endringspotensial. Slike trekk i en personlighetsstruktur er ofte vanskelig å endre, og han skal i så fall virkelig ville det selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan være vanskelig å holde på eget selvbildeog ha tro på at man er god nok, når man blir behandlet så dårlig av den som skal være mest glad en. Jeg ville stilt meg selv spørsmålet om jeg ønsker å leve slik, under disse forutsetningene, resten av livet?

Avslutningsvis håper jeg du har gode mennesker rundt deg som kan støtte deg og gi deg positive tilbakemeldinger på at den du er bra nok, og at du kan omgi deg med de menneskene som er gode for deg.

ABC Nyheter mottar ingen kontaktinformasjon om du sender inn spørsmål. Vi har heller ingen anledning til å kontakte deg om ditt spørsmål blir besvart i spalten.Dette er for å ta hensyn til ditt personvern.