Moderat mosjon gir stor effekt:Reduserer risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag eller kreft

De som mosjonerer mer enn 25 timer i uken, halverer dødsrisikoen. Foto: Colourbox
De som mosjonerer mer enn 25 timer i uken, halverer dødsrisikoen. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rask spasertur en til to ganger i uka er nok til å redusere risikoen for å dø av hjerteinfarkt, hjerneslag eller kreft, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien omfatter 90.000 personer og viser at de som går eller holder på i hagen fra 10 minutter til en time i uken, har 18 prosent mindre utsikt til å dø, uansett årsak, enn heltids sofaslitere.

Økes innsatsen til mellom to og en halv og fem timer i uken med moderat fysisk aktivitet, gjerne brutt ned til bolker på bare ti minutter, reduseres faren for prematur død med 31 prosent, viser studien.

De som virkelig går inn for det, og mosjonerer mer enn 25 timer i uken, halverer dødsrisikoen. De aktivitetene som øker pulsen og hjerterytmen, som sykling, jogging og konkurranseidretter, er mer effektive enn annen aktivitet med moderat intensitet innenfor samme tidsperiode.

Les også: WHO: 1 av 4 voksne i verden trener for lite

Helsedirektoratet: Nordmenn skryter på seg trening

Ingen ekstragevinst

For hjerte- og karsykdommer alene ble det ikke målt noen ekstragevinst ved å øke innsatsen fra fem til 25 timer i uken, heter det i studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen er utført av forskere ved Shandong-universitetet i det nordlige Kina. Personene som inngår i studien, bodde i USA mellom 1997 og 2008 og deltok i en nasjonal kartlegging av helse og fysisk aktivitet.

Disse opplysningene ble så stilt opp mot registrerte dødsfall fram til 2011. Forfatterne understreker at studien bygger på observasjoner og at det ikke kan trekkes faste konklusjoner basert på årsak og virkning.

De påpeker at dataene bygger på selvrapportering og at dette er en svakhet ved metoden. Forskerne mener imidlertid at det store antallet delvis oppveier denne svakheten.

VIDEO: Så enkle øvelser kan redde ryggen