Medisiner og bilkjøring:Jo, du kan kjøre bil selv om du tar medisin med rød trekant

VEILEDENDE: Varseltrekanten betyr ikke nødvendigvis at du må slutte med bilkjøring. Foto: Norsk Farmahistorisk Museum.
VEILEDENDE: Varseltrekanten betyr ikke nødvendigvis at du må slutte med bilkjøring. Foto: Norsk Farmahistorisk Museum.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varseltrekanten på medisinen er kun veiledende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Vi.no): Skal du sette deg bak rattet mens du går på medisin, bør du sjekke nøye om du følger loven. Hvis legemidlene påvirker kjøreevnen, risikerer du å miste lappen.

Men hvordan skal du vite det på forhånd?

Les også: Slik kan medisiner påvirke humøret ditt

Medisiner mot angst, smerte, sovevansker og avhengighet av opioider får i stor grad rød varseltrekant fra 1. juli i år. Se hele listen her.

Alle disse legemidlene har til felles at de kan gi deg:

  • Nedsatt oppmerksomhet
  • Mindre kritisk vurderingsevne
  • Lengre reaksjonstid
  • Svekket evne til å utføre raske bevegelser
  • Svekket evne til å ta raske avgjørelser
  • Tretthetsfølelse
SNAKK MED LEGEN: Sigurd Hortemo mener det er viktig at man snakker med fastlegen om medisinen, før man setter seg bak rattet. Foto: Legemiddelverket.
SNAKK MED LEGEN: Sigurd Hortemo mener det er viktig at man snakker med fastlegen om medisinen, før man setter seg bak rattet. Foto: Legemiddelverket.

Ikke de beste egenskapene for å kjøre bil, altså. Dersom man tar slike legemidler sammen med alkohol, kan alle disse effektene forsterkes.

Snakk med legen før du kjører bilen

Det er imidlertid ikke så svart-hvitt at du må legge fra deg førerkortet om du går på disse medisinene.

Enkelte trekant-merkede medisiner kan brukes, hvis det gjøres på riktig måte, sier overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ved for eksempel sovemidlet zopiklon kan du ta inntil 7,5 mg dersom det går 8 timer før bilkjøring. Den beroligende medisinen diazepam kan du ta inntil 10 mg per døgn og fortsatt sette deg bak rattet, sier han.

– Dersom pasienten bruker både zopiklon og diazepam, må dosen av begge legemidlene halveres for å være forenlig med førerkort, legger han til.

Dette varierer fra medisin til medisin, så ta en nøye prat med fastlegen før du setter deg bak rattet. Og den praten gjelder ikke bare ved bruk av medisinene som kommer med varsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også for legemidler som ikke har varseltrekant, må legen som skriver resept gjøre en konkret vurdering i det enkelte tilfelle sammen med pasienten.

Les også: Slik kan du bli kvitt hodepine uten medisin

Helsekrav til førerkort

Førerkortforskriften har helsekrav til førerkort. Regelverket er omfattende og Helsedirektoratet har også laget en veileder om dette.

Politiet sjekker «propille»

Når politiet mistenker at du ved hjelp av medisiner har kjørt i påvirket tilstand, har de et eget regelverk for dette. Det var 3249 bilførere som fikk førerkortet beslaglagt på grunn av ruspåvirkning i 2018. Tall kun fra medisinsk påvirkning eksisterer ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom blodprøven viser at bilføreren har narkotika eller legemidler i blodet, omregnes denne mengden til alkoholpromille og bilkjører kan få straff i forhold til det.

Les også: Ekspert slår alarm om alkoholvaner: – Eldre er ekstra sårbare

Førerkortforskriften
  • Kapittel 2. Generelle bestemmelser § 2. Generelt krav til helse: Ingen må føre motorvogn når vedkommende ikke er i stand til å kjøre på trafikksikker måte på grunn av sykdom, bruk av midler som gir svekket kjøreevne, eller annen helsesvekkelse.
  • Når innehaver av førerkort som følge av helsesvekkelse angitt i første ledd har grunn til å tvile på om føring av motorvogn kan skje på trafikksikker måte, plikter vedkommende å oppsøke lege for undersøkelse før videre kjøring finner sted.
  • Dersom legen finner at vedkommende ikke fyller helsekravene, plikter legen å gi melding om det til fylkesmannen, jf. lov om helsepersonell § 34, jf. § 76, jf. forskrift fastsatt i medhold av tidligere legelov § 48.

Forskrift om faste grenser regulerer hvilke legemidler/virkestoff som kan sammenliknes med promille. Det er 28 ulike virkestoffer som er inne på denne listen, sier Dag Gjærum, kommunikasjonsrådgiver i Utrykningspolitiet.

– Disse grensene gjelder ikke dersom overskridelsen skyldes legemiddel inntatt i henhold til gjeldende forskrivning fra lege/tannlege. En forskrivning kan i tillegg til dose også inneholde at man ikke skal kjøre bil i begrenset periode.

– Dersom politiet har grunn til å tro at en fører er påvirket, vil vedkommende bli framstilt for blodprøve. Svaret på blodprøven må da i ettertid sammenliknes med den konsentrasjon som forskrevet dose ville gitt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge politiets egne sider er promillegrensen i Norge på 0,2 promille. Promillekjøring fører vanligvis til at du mister førerkortet ditt for en periode. Kjører du med høy promille kan du få bot eller bli dømt til fengsel.

Les også: Slik kan du øke testosteronnivået i kroppen - uten medikamenter

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne