Ny studie kobler e-sigaretter til hjerteproblemer

E-sigaretter kan gi økt risiko for hjerteproblemer, ifølge en ny amerikansk studie. Foto: Erik Nylander/TT / NTB scanpix
E-sigaretter kan gi økt risiko for hjerteproblemer, ifølge en ny amerikansk studie. Foto: Erik Nylander/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De som bruker e-sigaretter har oftere hjerteproblemer enn dem som ikke bruker slike sigaretter, ifølge en amerikansk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen personer med hjerteproblemer var 34 prosent høyere blant dem som bruker e-sigaretter enn dem som ikke gjør det, korrigert for andre risikofaktorer som alder, kjønn, BMI, kolesterol og tobakksbruk.

Brukerne har også 25 prosent større forekomst av kransarteriesykdom og 55 prosent større sjanse for å lide av depresjon eller angst, ifølge studien.

Dette er en innledende studie som ikke kan slå fast at det er en sammenheng mellom det å bruke e-sigaretter og utvikle hjertesykdommer, og studien konkluderer ikke med at bruk av e-sigaretter fører til hjerteproblemer. Da er det nødvendig med studier over lengre perioder.

Les også: Smaksstoffer i e-sigaretter kan være farlige

Nærmere 100.000 personer har deltatt i studien, som ble gjennomført i 2014, 2016 og 2017.

E-sigaretter inneholder ikke de kreftfremkallende midlene som finnes i vanlig tobakk. Men helseeksperter er bekymret for konsekvensene av å varme opp flytende nikotinpatroner, i tillegg til en generell bekymring for avhengigheten som følger med nikotininntak.

Studier av bruken av e-sigaretter er relativt nye fordi disse ikke kom på markedet før i det siste tiåret.

Les også: Avslår søknader om salg av e-sigaretter med nikotin