Når du tipper 50 bør alarmklokkene ringe

<p>– Vi tror det er en del risikobruk – at de drikker litt for mye litt for ofte. Ingen bør drikke mer enn sju-åtte enheter i uken, sier forsker og prosjektleder Linn-Heidi Lunde ved Avdeling for rusmedisin i Helse Bergen.</p>
– Vi tror det er en del risikobruk – at de drikker litt for mye litt for ofte. Ingen bør drikke mer enn sju-åtte enheter i uken, sier forsker og prosjektleder Linn-Heidi Lunde ved Avdeling for rusmedisin i Helse Bergen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Avdeling for rusmedisin i Helse Bergen skal gjennomføre et forsøk med internettbehandling av mennesker over 50 år med et risikofylt alkoholforbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pilotprosjektet i Bergen er ifølge Bergens Tidende først en test, der håpet er at behandling av alkoholproblemer på internett skal senke terskelen for å be om hjelp til å endre drikkevanene.

– Mange av dem som har problemer med alkohol, oppsøker aldri hjelp. Det er for skam­belagt, symptomene er vanskelig å oppdage, og folk rundt dem som har en mistanke kvier seg for å ta det opp, sier forsker og prosjektleder Linn-Heidi Lunde ved Avdeling for rusmedisin i Helse Bergen.

Les også: Vinmonopolet tilbyr for første gang alkoholfritt brennevin

Hun er spesialist på aldring og rus og påpeker at når man tipper 50 år, kan selv moderate mengder alkohol være helseskadelig. Derfor er det bekymringsfullt at personer over 50 år er mest utsatt for alkoholrelaterte sykdommer, samtidig som statistikken viser at nordmenn mellom 50 og 70 år drikker både mer alkohol og oftere enn før.

– Vi tror det er en del risikobruk – at de drikker litt for mye litt for ofte. Ingen bør drikke mer enn sju-åtte enheter i uken, sier Lunde.

Hvis testprosjektet fungerer, kan det bli aktuelt å tilby rusbehandling på nett i primær- og spesialisthelsetjenesten.

Studie: Svenske eldre drikker mer – og skader seg mer

Forskning: Slik påvirker genene bruk av tobakk og alkohol

Måling: Sjefen må ta ansvar når det drikkes i jobbsammenheng

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden