Forskere finner sammenheng mellom hjerteflimmer og demens

<p>Når forskerne nå finner en sammenheng mellom flimmeret og demens, forklarer de det med to ting: Det kommer ujevn oksygentilførsel til hjernen på grunn av flimmeret. I tillegg slippes det mange små blodpropper ut i kroppen som går opp til hjernen. (Foto:Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock / NTB scanpix)</p>
Når forskerne nå finner en sammenheng mellom flimmeret og demens, forklarer de det med to ting: Det kommer ujevn oksygentilførsel til hjernen på grunn av flimmeret. I tillegg slippes det mange små blodpropper ut i kroppen som går opp til hjernen. (Foto:Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock / NTB scanpix)

De som beveger seg aller minst og de som trener aller mest har økt risiko for å få urolige hjerter. Om de ikke får behandling, kan det også gå ut over hjernen.

Uregelmessig puls. Svimmelhet. Tung pust. Press over brystet. Angst.

Dette er alle vanlige symptomer ved hjerteflimmer.

Sykdommen øker sterkt med alderen. Mens bare rundt én prosent av femtiåringene sliter med dette, gjelder det mellom 15 og 20 prosent av åttiåringene.

Og de som rammes, er de som beveger seg aller minst, som har fedme, høyt blodtrykk, annen hjertesykdom og diabetes.

Les også: Kryssord, strikking og hagearbeid senker risikoen for Alzheimers

Topptrente rammes også

Men sykdommen rammer også de mest veltrente.

For ett år siden gikk skiskytteren Ole Einar Bjørndalen ut og fortalte NRK at han hadde hatt hjerteflimmer i ti år.

Han er ikke den eneste toppidrettsutøveren som er rammet. Også skidronningen Marit Bjørgen har merket uro i hjertet, skrev NRK i 2012.

En studie gjort ved UiT Norges arktiske universitet har vist at moderat fysisk aktivitet beskytter mot atrieflimmer.

De som trener moderat har minst hjerteflimmer. De som bare ligger i sofaen, har 20 prosent mer flimmer. De som trener ganske mye, den typiske Birken-treneren, har enda mer uro i hjertet enn de på sofaen. Toppidrettsutøvere har aller mest.

Les også: Antibiotikaresistens kan føre til at dobbelt så mange dør av kreft

Hvordan går det med hjernen?

Forskning.no møter Maja-Lisa Løchen på hennes kontor i Tromsø.

Hjerteforskeren har lenge interessert seg for hjerteflimmer eller atrieflimmer som forskerne helst vil kalle det. I 2010 skrev hun «Kaotiske hjerter» sammen med Dag S. Telle. Hun viser oss en modell av hjertet og peker på det hun kaller sitt favorittområde i organet, venstre atrium.

Løchen har lenge vært nysgjerrig på hvordan det går med hjernen til de som har atrieflimmer. Hvordan påvirker det hukommelsen og konsentrasjonen at hjertet pumper blodet så uregelmessig opp til hjernen?

Les også: Folkehelsa er trua av pseudovitskap. Då må vi tenke nytt om kva barn lærer på skulen.

Sitter på gull

Flere forskergrupper har antydet at det kan være en sammenheng mellom atrieflimmer og demens eller reduserte kognitive funksjoner som sanseoppfattelse, hukommelse og konsentrasjon, men ingen har kunnet slå dette fast helt sikkert. Til det trengs det forskningsdata som følger de sammen personene over mange år.

Maja-Lisa Løchen har lenge interessert seg for hva som skjer med hjernen til dem som har hjerteflimmer. Nå vet hun mer om dette. (Foto: Siw Ellen Jakobsen)
Maja-Lisa Løchen har lenge interessert seg for hva som skjer med hjernen til dem som har hjerteflimmer. Nå vet hun mer om dette. (Foto: Siw Ellen Jakobsen)

Som hjerteforsker i Tromsø sitter Løchen og kolleger på gull.

Tromsøundersøkelsen er Norges mest omfattende befolkningsundersøkelse gjennom 45 år. Forskerne har blant annet laget et register basert på sykehusjournaler som viser forekomsten av atrieflimmer i Tromsø siden 1986. Og de har gjort tester av befolkningens kognitiv funksjon flere ganger.

Nylig var hun hovedveileder på en doktorgrad om temaet. Der koblet kandidaten Sweta Tiwari atrieflimmerregisteret med data fra Tromsøundersøkelsen. Hun ønsket å studere sammenhengen mellom atrieflimmer og endring av kognitiv funksjon over sju år.

Tiwari tok utgangspunkt i personer som hadde atrieflimmer, men som ikke hadde hatt slag. Hun sammenliknet dem med en gruppe som ikke hadde hatt flimmer. Gjennomsnittsalderen deres var 65 år.

Resultatet var foruroligende for de med hjerteflimmer, men spennende for forskerne. De kunne nemlig for første gang slå fast at det var vesentlig forskjell i endring i kognitiv funksjon mellom de med hjerteflimmer og de som ikke hadde det.

Les også: Tre årsaker til at ulikheten vokser

40 prosent dårligere resultat

Når forskerne skal studere kognitiv funksjon, altså blant annet det som dreier seg om oppmerksomhet, hukommelse og evnen til problemløsning, bruker de standardiserte tester. Disse er grundig utprøvd for å si noe om nettopp dette.

Det var tre tester med i denne studien. Det var en ren hukommelsestest, en test som dreide seg om tall og tegn, og en tempotest.

Den siste målte hvor fort forskningsdeltakeren kunne slå ned en bokstav på tastaturet over en viss tid.

På de to første testene så de ingen forskjell mellom de som hadde atrieflimmer og de som ikke hadde det.

Men på tempotesten så de stor forskjell. De med atrieflimmer hadde 40 prosent større nedgang i kognitiv funksjon over sju år enn de som ikke hadde flimmer.

Les også: Foreldre får nattesøvnen ødelagt i seks år etter barnefødsel

Kan slå fast en sammenheng

Hjerteforsker Henrik Schirmer er en av forskerne bak studien. Han er den som fikk inn tester på kognitiv funksjon i Tromsø-undersøkelsen. I dag er han dag professor ved Universitetet i Oslo.

Han mener at det er en svakhet at studien er liten og at de bare klarer å vise svekkelse i kognitiv funksjon ved hjelp én av de tre testene.

Han mener likevel at sammenhengen er bekreftet.

Andre studier har vist at denne tempotesten, som man bare skulle tro var en test på muskelfunksjon, faktisk er den mest følsomme på om personer er demente eller ikke, forteller han.

– Hastighet og utholdenhet, som denne tempotesten måler, er noe av det første som svekkes. Hjernen kan fungere bra, men utholdenheten blir dårligere, før du begynner å få en svekkelse som er der hele tiden, forteller Schirmer.

Fakta om urolige hjerter

Det er et økende antall i befolkningen som får atrieflimmer. Dette skyldes at det blir flere eldre og at flere overlever hjertesykdom.

Fram til nå har det også vært en voldsom økning i forekomsten av atrieflimmer i befolkningen, men dette ser nå ut til å flate ut. Dette viser foreløpige data fra et doktorgradsprosjekt som er på gang ved UiT Norges arktiske universitet.

Styrken i studien er at vi viser en klar forskjell mellom de med atrieflimmer og de som ikke har det, mener han.

– Og vi ser tydelig at den første gruppen har et større fall i kognitiv funksjon over tid.

Etter at denne studien fra Tromsø ble publisert høsten 2017 har to store, amerikanske befolkningsundersøkelser som har lignende data, kommet til samme resultat.

– Når vi nå har tre uavhengige studier som viser det samme, da kan vi slå fast at det er en sammenheng mellom atrieflimmer og demens. Vi finner det både i tverrsnittstudie og når vi følger personene over år.

Det tilsier at disse pasientene bør få oppmerksomhet, mener han.

Les også: 99,99 prosent sikkert at global oppvarming er menneskeskapt

Hjernen får for lite næring

Atrieflimmer kan være farlig på flere måter.

Når hjertet ikke slår regelmessig som det skal, men står og «flimrer», så kommer blodet uregelmessig ut i kroppen. Når blodet hoper seg opp, kan det dannes en blodpropp inni atriekammeret. Den blodproppen kan løsne og gå ut gjennom hovedpulsåren.

Det verste som kan skje er at blodproppen går til hjernen. 15 til 20 prosent av alle hjerneslag skyldes atrieflimmer.

Når forskerne nå finner en sammenheng mellom flimmeret og demens, forklarer de det med to ting: Det kommer ujevn oksygentilførsel til hjernen på grunn av flimmeret. I tillegg slippes det mange små blodpropper ut i kroppen som går opp til hjernen.

– Enkelt sagt får hjernen for lite næring hos pasienter med atrieflimmer. Egentlig er dette veldig logisk, men ingen har likevel klart å vise dette før oss, sier Løchen.

Les også: Neandertalerne levde i et mindre kjønnsdelt samfunn. Var det derfor de døde ut?

High-tech-sykdom

Det er viktig å være oppmerksom på et urolig hjerte.

Særlig hvis man er eldre og har høyt blodtrykk må flimmeret behandles med blodfortynnende medisin. Da faller risikoen for slag.

Da Maja-Lisa Løchen var ung hjertelege, var det veldig lite man kunne gjøre med atrieflimmer. Dette har endret seg.

– Nå har dette blitt en high-tech-sykdom som leger interesserer seg for. Det er mye man kan gjøre for å behandle sykdommen, sier hun.

Kilde:

S. Tiwari m.fl: Atrial fibrillantion is associated with cognitive decline in stroke-free subjects: the Tromsø Study, European Journal of Neurology 2017, 24: 1485-1492

Saken ble først publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 – Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke
Siste nytt
21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50Politikk– Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34KulturTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke
Populært