Meny

Dansk studie

Psykedeliske sopper påvirker «depresjonområder» i hjernen

Danske forskere er i full gang med å undersøke effekten av psilocybin, som er det aktive stoffet i psykedeliske sopper. (Foto: Ediecz / Shutterstock / NTB scanpix).
Danske forskere er i full gang med å undersøke effekten av psilocybin, som er det aktive stoffet i psykedeliske sopper. (Foto: Ediecz / Shutterstock / NTB scanpix).

Studien er et lite skritt i forskningen på hvordan psilocybin påvirker hjernen.

Rigshospitalet i Danmark søker nå etter forsøkspersoner for å teste det aktive stoffet i psykedeliske sopper, skriver videnskab.dk.

Så langt har åtte mennesker vært gjennom hjerneskanneren, og nå er de første resultatene kommet.

De viser blant annet at det er en sterk sammenheng mellom inntak av psilocybin og påvirkning av en spesiell reseptor i hjernecellene våre som tidligere er koblet til depresjon.

– Vi kan for første gang påvise sammenhengen mellom hvor mye psilocybin det er i blodet, hvor mye hjernen stimuleres og hvor sterke effektene oppleves. Og det er en tett sammenheng med stimulering av reseptoren serotonin-2a, sier Martin Korsbak Madsen, som er doktorgradsstudent ved Rigshospitalet og hovedforsker bak den nye studien.

En reseptor er en signalmottaker som ved kontakt med ulike signalstoffer kan få celler til å oppføre seg annerledes.

Studien er nettopp utgitt i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Neuropsychopharmacology.

Forsker: Stimulerer reseptorer forbundet med depresjon

I eksperimentene har forskerne gitt forsøkspersonene ulike doser av psilocybin, mellom 3 og 30 milligram, sammen med et radioaktivt sporstoff som måler hvor mange reseptorer det er i hjernen.

Forskerne så at selv små doser av psilocybin stimulerer en reseptor ved navn serotonin 2a.

– Det er en reseptor som er forbundet med personlighet og depresjon. Selv ved ganske små doser blir mer enn 40 prosent av reseptorene i hjernen hos forsøkspersonen stimulert. Det er et overraskende høyt antall, sier Madsen.

Hos de som fikk høyest dose, var det opptil 72 prosent av reseptorene som ble stimulert.

Professor: Utmerket, men for liten studie

Åtte personer er ikke så mye. Madsen framhever imidlertid at forskerne er i gang med flere studier.

Mengden av forsøkspersoner og mangelen på en kontrollgruppe er det første Jesper Mogensen, som er professor i neurovitenskap ved Institut for Psykologi ved Københavns Universitet, påpeker.

– Det er få personer, men det en utmerket studie av mulighetene. Det burde helst vært en kontrollgruppe i hjerneskanneren, men det vet forfatterne godt, sier han.

Forsker: Hjernens kommunikasjon forandres

Ifølge Martin Korsbak Madsen er serotonin 2A-reseptoren med på å styre hvordan hjerneområdene våre «snakker» med hverandre.

– Når serotonin 2A-reseptorene stimuleres, forandres hjernens funksjon. Kommunikasjonen mellom hjerneområdene forandres slik at noen områder «snakker» mindre sammen. Men er det samlet sett en økning i «samtalene», sier Madsen.

– Mange pasienter med depressive symptomer opplever at negative tanker slutter å gå i ring, og de opplever en forbundethet med dem selv og omverdenen, mens de tidligere opplevde isolasjon.

Håp om framtidig behandling

Dosen av psilocybin hadde en tett sammenheng med stimuleringen av serotonin 2a-reseptorer. På Y-aksen ser vi andelen av reseptorer som ble stimulert, og på X-aksen ser vi innholdet av psilocybin i blodet. (Illustrasjon: Korsbak et al. 2019).
Dosen av psilocybin hadde en tett sammenheng med stimuleringen av serotonin 2a-reseptorer. På Y-aksen ser vi andelen av reseptorer som ble stimulert, og på X-aksen ser vi innholdet av psilocybin i blodet. (Illustrasjon: Korsbak et al. 2019).

Studien er en av flere som forskerne på hjerneforskningsavdelingen NRU ved Rigshospitalet har arbeidet med.

På sikt er formålet blant annet å finne ut om psilocybin eller et beslektet stoff kan brukes til å behandle depresjon og angst, forteller Madsen.

– Først og fremst vil vi vite hvordan stoffet virker på kort og på lang sikt. Men psilocybin ser ut til å ha lovende egenskaper. Kanskje blir det et behandlingstilbud om 5–6 år, sier Madsen.

Foreløpig er målet å undersøke hva som skjer i hjernen hos friske forsøkspersoner.

Jesper Mogensen er enig i at det bør forskes på de positive egenskapene ved psilocybin, men framhever at stoffet også kan ha noen uheldige bivirkninger.

– I forbindelse med angst og depresjon kan psilocybin kanskje ha gode effekter. Det er også noen som mener at det kan virke intellektuelt stimulerende i veldig små doser. Men som behandling er det ikke hensiktsmessig fordi det får pasienten til å hallusinere. Kan man utvikle et beslektet stoff uten de forstyrrende bivirkningene, kan det være et potensial, sier han.

Forsøkspersonene hadde meningsfulle opplevelser

I tillegg til informasjon om hvilke reseptorer som psilocybin påvirker i hjernen, har forskerne også notert seg hva forsøkspersonene har opplevd underveis.

– De forteller at de oppnår en forandret oppfatning av tid og rom og dem selv. De har en opplevelse av at «jeget» eller «selvet» oppløses. Følelsene får også mer fritt spillerom, og det er ofte personlige relasjoner som oppleves som stemninger og bilder med lukkede øyne. Det beskrives ofte som veldig meningsfullt. Egentlige hallusinasjoner er imidlertid sjeldne, sier Martin Korsbak Madsen.

At jeget «oppløses» er særlig interessant i forhold til to bestemte hjerneområder som er en del av et viktig hjernenettverk, forteller han. Det dreier seg om:

Posterior cingulate cortex (PCC), som befinner seg midt i den øverste delen av hjernen. Et område som forbindes med følelser og hukommelse om tidligere begivenheter.

Medial prefrontal cortex (MPFC), som sitter forrest i pannelappen. Et område som forbindes med personlighet og beslutninger.

– De to områdene kommuniserer normalt med hverandre samtidig. De svinger i takt. Psilocybin ser ut til å få dem til å komme ut av takt, og det kan kanskje være årsaken til en svekket jeg-opplevelse, sier Madsen, som i kommende studier vil se på hvordan psilocybin får hjernens funksjon til å endre seg.

De røde områdene er steder som normalt er synkronisert med hverandre i et nettverk som kalles «default mode network», men psilocybin får dem til å miste takten. Ifølge Martin Korshøy Madsen kan det være årsaken til at opplevelsen av «selvet» reduseres når man inntar psilocybin. (Foto: John Graner et al. 2013).
De røde områdene er steder som normalt er synkronisert med hverandre i et nettverk som kalles «default mode network», men psilocybin får dem til å miste takten. Ifølge Martin Korshøy Madsen kan det være årsaken til at opplevelsen av «selvet» reduseres når man inntar psilocybin. (Foto: John Graner et al. 2013).

Neste forsøk skal undersøke effekten på depresjon

Normalt er det bra at områdene svinger i takt. Det gjør at vi kan håndtere gjøremål som å kjøre bil, lage mat og hente barn.

Men når psilocybin får de to områdene til å snakke mindre sammen, ser det ut til at resten av hjernens områder snakker mer sammen, forteller Madsen.

– Vi vet ikke om det er dette som gir en gunstig effekt mot depresjon. Vi håper det neste forsøket kan oppklare det, sier han.

Psilocybin kan få mennesker til å gjøre dumme ting

Ifølge Martin Korsbak Madsen er stoffet psilocybin verken giftig eller avhengighetsskapende. Men effektene på sinnstilstanden kan få folk til å gjøre dumme eller farlige ting, advarer han.

Folk mister kontrollen.

– Folk har hoppet ut av vinduer og slike ting. Vi fraråder sterkt at man tar det på egen hånd. Når vi utfører denne typen forsøk, sørger en psykolog for at det skjer under trygge forhold, sier Madsen.

Han legger til at alle forsøkspersoner har fortalt at det var en god opplevelse å være med i studien.

Referanse:

M.K. Madsen mfl: « Psychedelic effects of psilocybin correlate with serotonin 2Areceptor occupancy and plasma psilocin levels», Nature Neuropsychopharmacology (2019), DOI: https://doi.org/10.1038/s41386-019-0324-9

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Les også:

Styrketrening hjelper mot depresjon
Rammes menn og kvinner ulikt av depresjon?

Denne saken ble først publisert i Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:31 SV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15 Canadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54 Ingen enighet om Oslo-budsjettet23:02 Shanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59 Sykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41 Abbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36 Over 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36 Antonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21 Bompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14 Semenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07 Vindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06 USA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12 Lysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01 Bergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04 Gerrard henter Liverpool-ving på lån19:52 Trumps forsvarsminister trekker seg19:45 Støre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24 Kongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59 Brannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20 Eli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18 Filmregissør Knut Andersen er død18:10 Abbasi-familien ønsker ro18:09 Pride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59 Derfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50 UD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48 FN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11 123 døde: Nå granskes myndighetene17:01 Hvem trekker først - Iran eller USA?16:42 Trump møter Xi under G20-toppmøtet16:40 Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40 Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen15:47 Karaktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46 Irland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45 Kraftig jordskjelv i Japan15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04 Million-toalett med dritt-problemer14:46 – Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Jemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 Platini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Truende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
00:31NorgeSV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15VerdenCanadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54NorgeIngen enighet om Oslo-budsjettet23:02VerdenShanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59NorgeSykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41PolitikkAbbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36VerdenOver 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36SportAntonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21PolitikkBompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14SportSemenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07NorgeVindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06PolitikkUSA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12PolitikkLysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01NorgeBergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04SportGerrard henter Liverpool-ving på lån19:52PolitikkTrumps forsvarsminister trekker seg19:45PolitikkStøre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24NorgeKongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59VerdenBrannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20Helse og livsstilEli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18KulturFilmregissør Knut Andersen er død18:10PolitikkAbbasi-familien ønsker ro18:09PolitikkPride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59VerdenDerfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50PolitikkUD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48VerdenFN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11Norge123 døde: Nå granskes myndighetene17:01VerdenHvem trekker først - Iran eller USA?16:42PolitikkTrump møter Xi under G20-toppmøtet16:40NorgeRegjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40ReisenyheterAp vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen15:47NorgeKaraktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46MotorIrland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45VerdenKraftig jordskjelv i Japan15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04ReiseMillion-toalett med dritt-problemer14:46Helse– Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37SportPlatini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeTruende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag
Populært