Dansk studie

Psykedeliske sopper påvirker «depresjonområder» i hjernen

Danske forskere er i full gang med å undersøke effekten av psilocybin, som er det aktive stoffet i psykedeliske sopper. (Foto: Ediecz / Shutterstock / NTB scanpix).
Danske forskere er i full gang med å undersøke effekten av psilocybin, som er det aktive stoffet i psykedeliske sopper. (Foto: Ediecz / Shutterstock / NTB scanpix).

Studien er et lite skritt i forskningen på hvordan psilocybin påvirker hjernen.

Rigshospitalet i Danmark søker nå etter forsøkspersoner for å teste det aktive stoffet i psykedeliske sopper, skriver videnskab.dk.

Så langt har åtte mennesker vært gjennom hjerneskanneren, og nå er de første resultatene kommet.

De viser blant annet at det er en sterk sammenheng mellom inntak av psilocybin og påvirkning av en spesiell reseptor i hjernecellene våre som tidligere er koblet til depresjon.

– Vi kan for første gang påvise sammenhengen mellom hvor mye psilocybin det er i blodet, hvor mye hjernen stimuleres og hvor sterke effektene oppleves. Og det er en tett sammenheng med stimulering av reseptoren serotonin-2a, sier Martin Korsbak Madsen, som er doktorgradsstudent ved Rigshospitalet og hovedforsker bak den nye studien.

En reseptor er en signalmottaker som ved kontakt med ulike signalstoffer kan få celler til å oppføre seg annerledes.

Studien er nettopp utgitt i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Neuropsychopharmacology.

Forsker: Stimulerer reseptorer forbundet med depresjon

I eksperimentene har forskerne gitt forsøkspersonene ulike doser av psilocybin, mellom 3 og 30 milligram, sammen med et radioaktivt sporstoff som måler hvor mange reseptorer det er i hjernen.

Forskerne så at selv små doser av psilocybin stimulerer en reseptor ved navn serotonin 2a.

– Det er en reseptor som er forbundet med personlighet og depresjon. Selv ved ganske små doser blir mer enn 40 prosent av reseptorene i hjernen hos forsøkspersonen stimulert. Det er et overraskende høyt antall, sier Madsen.

Hos de som fikk høyest dose, var det opptil 72 prosent av reseptorene som ble stimulert.

Professor: Utmerket, men for liten studie

Åtte personer er ikke så mye. Madsen framhever imidlertid at forskerne er i gang med flere studier.

Mengden av forsøkspersoner og mangelen på en kontrollgruppe er det første Jesper Mogensen, som er professor i neurovitenskap ved Institut for Psykologi ved Københavns Universitet, påpeker.

– Det er få personer, men det en utmerket studie av mulighetene. Det burde helst vært en kontrollgruppe i hjerneskanneren, men det vet forfatterne godt, sier han.

Forsker: Hjernens kommunikasjon forandres

Ifølge Martin Korsbak Madsen er serotonin 2A-reseptoren med på å styre hvordan hjerneområdene våre «snakker» med hverandre.

– Når serotonin 2A-reseptorene stimuleres, forandres hjernens funksjon. Kommunikasjonen mellom hjerneområdene forandres slik at noen områder «snakker» mindre sammen. Men er det samlet sett en økning i «samtalene», sier Madsen.

– Mange pasienter med depressive symptomer opplever at negative tanker slutter å gå i ring, og de opplever en forbundethet med dem selv og omverdenen, mens de tidligere opplevde isolasjon.

Håp om framtidig behandling

Dosen av psilocybin hadde en tett sammenheng med stimuleringen av serotonin 2a-reseptorer. På Y-aksen ser vi andelen av reseptorer som ble stimulert, og på X-aksen ser vi innholdet av psilocybin i blodet. (Illustrasjon: Korsbak et al. 2019).
Dosen av psilocybin hadde en tett sammenheng med stimuleringen av serotonin 2a-reseptorer. På Y-aksen ser vi andelen av reseptorer som ble stimulert, og på X-aksen ser vi innholdet av psilocybin i blodet. (Illustrasjon: Korsbak et al. 2019).

Studien er en av flere som forskerne på hjerneforskningsavdelingen NRU ved Rigshospitalet har arbeidet med.

På sikt er formålet blant annet å finne ut om psilocybin eller et beslektet stoff kan brukes til å behandle depresjon og angst, forteller Madsen.

– Først og fremst vil vi vite hvordan stoffet virker på kort og på lang sikt. Men psilocybin ser ut til å ha lovende egenskaper. Kanskje blir det et behandlingstilbud om 5–6 år, sier Madsen.

Foreløpig er målet å undersøke hva som skjer i hjernen hos friske forsøkspersoner.

Jesper Mogensen er enig i at det bør forskes på de positive egenskapene ved psilocybin, men framhever at stoffet også kan ha noen uheldige bivirkninger.

– I forbindelse med angst og depresjon kan psilocybin kanskje ha gode effekter. Det er også noen som mener at det kan virke intellektuelt stimulerende i veldig små doser. Men som behandling er det ikke hensiktsmessig fordi det får pasienten til å hallusinere. Kan man utvikle et beslektet stoff uten de forstyrrende bivirkningene, kan det være et potensial, sier han.

Forsøkspersonene hadde meningsfulle opplevelser

I tillegg til informasjon om hvilke reseptorer som psilocybin påvirker i hjernen, har forskerne også notert seg hva forsøkspersonene har opplevd underveis.

– De forteller at de oppnår en forandret oppfatning av tid og rom og dem selv. De har en opplevelse av at «jeget» eller «selvet» oppløses. Følelsene får også mer fritt spillerom, og det er ofte personlige relasjoner som oppleves som stemninger og bilder med lukkede øyne. Det beskrives ofte som veldig meningsfullt. Egentlige hallusinasjoner er imidlertid sjeldne, sier Martin Korsbak Madsen.

At jeget «oppløses» er særlig interessant i forhold til to bestemte hjerneområder som er en del av et viktig hjernenettverk, forteller han. Det dreier seg om:

Posterior cingulate cortex (PCC), som befinner seg midt i den øverste delen av hjernen. Et område som forbindes med følelser og hukommelse om tidligere begivenheter.

Medial prefrontal cortex (MPFC), som sitter forrest i pannelappen. Et område som forbindes med personlighet og beslutninger.

– De to områdene kommuniserer normalt med hverandre samtidig. De svinger i takt. Psilocybin ser ut til å få dem til å komme ut av takt, og det kan kanskje være årsaken til en svekket jeg-opplevelse, sier Madsen, som i kommende studier vil se på hvordan psilocybin får hjernens funksjon til å endre seg.

De røde områdene er steder som normalt er synkronisert med hverandre i et nettverk som kalles «default mode network», men psilocybin får dem til å miste takten. Ifølge Martin Korshøy Madsen kan det være årsaken til at opplevelsen av «selvet» reduseres når man inntar psilocybin. (Foto: John Graner et al. 2013).
De røde områdene er steder som normalt er synkronisert med hverandre i et nettverk som kalles «default mode network», men psilocybin får dem til å miste takten. Ifølge Martin Korshøy Madsen kan det være årsaken til at opplevelsen av «selvet» reduseres når man inntar psilocybin. (Foto: John Graner et al. 2013).

Neste forsøk skal undersøke effekten på depresjon

Normalt er det bra at områdene svinger i takt. Det gjør at vi kan håndtere gjøremål som å kjøre bil, lage mat og hente barn.

Men når psilocybin får de to områdene til å snakke mindre sammen, ser det ut til at resten av hjernens områder snakker mer sammen, forteller Madsen.

– Vi vet ikke om det er dette som gir en gunstig effekt mot depresjon. Vi håper det neste forsøket kan oppklare det, sier han.

Psilocybin kan få mennesker til å gjøre dumme ting

Ifølge Martin Korsbak Madsen er stoffet psilocybin verken giftig eller avhengighetsskapende. Men effektene på sinnstilstanden kan få folk til å gjøre dumme eller farlige ting, advarer han.

Folk mister kontrollen.

– Folk har hoppet ut av vinduer og slike ting. Vi fraråder sterkt at man tar det på egen hånd. Når vi utfører denne typen forsøk, sørger en psykolog for at det skjer under trygge forhold, sier Madsen.

Han legger til at alle forsøkspersoner har fortalt at det var en god opplevelse å være med i studien.

Referanse:

M.K. Madsen mfl: « Psychedelic effects of psilocybin correlate with serotonin 2Areceptor occupancy and plasma psilocin levels», Nature Neuropsychopharmacology (2019), DOI: https://doi.org/10.1038/s41386-019-0324-9

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Les også:

Styrketrening hjelper mot depresjon
Rammes menn og kvinner ulikt av depresjon?

Denne saken ble først publisert i Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen
Siste nytt
22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen
Populært