Meny

Pasienter krever etnisk norske pleiere

Pleier og bruker: Mange helsearbeidere opplever at pasienter og brukere ikke vil la seg behandle av fremmedkulturelle eller mørkhudede. Men Sykepleierforbundet får færre henvendelser om rasisme i dag enn for ti år siden. Illustrasjonsbilde. Foto: Frøydis Falch Urbye / Dagsavisen

Helsearbeidere med minoritetsbakgrunn opplever at pasienter krever å få etnisk norske pleiere. Sykepleieren «Maria» har fått nok, og krever at det stilles krav også til pasienter.

– Vi tenker på pasienter som en sårbar gruppe, en gruppe det ikke skal stilles brysomme krav til, konstaterer «Maria».

Summen av pasienter som nekter å la seg behandle av pleiere med mørk hud eller hodeplagg, kolleger som diskuterer innvandringspolitikk rundt lunsjbordet og sjefer som benekter rasisme på arbeidsplassen kan bli svært belastende for den enkelte arbeidstaker.

Det mener daglig leder i Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD), Akhenaton Oddvar de Leon.

Rasisme, hatprat, diskriminering

I løpet av det siste året har organisasjonen vært i kontakt med flere sykepleiere og hjelpepleiere – alle kvinner – som opplever rasisme på jobb.

Nå har OMOD sendt et brev til Norsk Sykepleierforbund (NSF) hvor de blant annet krever at muligheten til å rapportere opplevd rasisme, hatprat og diskriminering må forbedres straks.

I tillegg krever organisasjonen en opprydding i hvordan man håndterer diskriminerende pasienter. I brevet hevder OMOD også at sykepleiere i enkelte bydeler selv blir sittende igjen med ansvaret for å finne en passende sykepleier til pasienter som nekter å motta hjelp fra helsearbeidere med innvandrerbakgrunn.

Les også: Rune Berglund Steen og Ervin Kohn: Rasisme bør møtes med bot

Tør ikke si fra

En av helsearbeiderne som har vært i kontakt med OMOD på grunn av diskriminering «Maria». Maria er høyt utdannet, har melaninrik hud og en aksent som avslører at hun er oppvokst utenfor Norge. Hun er den eneste av innvandrerkvinnene som vil snakke med Dagsavisen, men heller ikke hun vil stå fram med navn og ansikt.

Akhenaton Oddvar de Leon er leder i OMOD. Foto: Hilde Unosen / dagsavisen

– Jeg har ingen tro på at min arbeidsgiver ser på dette som et stort problem. Jeg er redd for at arbeidsgiveren min vil reagere med å føle seg personlig krenket og dessuten er jeg avhengig av å ha en jobb å gå til, forklarer hun.

Kvinnen i 50-årene har jobbet i Norge gjennom et langt arbeidsliv og forteller at diskrimineringen preger henne mer jo eldre hun blir.

– Da jeg var ung kunne det nesten gjøre meg litt stolt. Bare jeg kunne knytte skolissene til pasientene så ble de imponert. Som utlending med gebrokken norsk er det ingen som tror at du kan jobben din og derfor blir de alltid positivt overrasket, forteller hun.

Diskriminering fra pasienter er en ekstrabelastning i en hverdag med kolleger som komplimenterer henne med at hun er «gyllenbrun og fin, ikke så mørk» og ukentlige diskusjoner om «de som ikke vil jobbe, de som ikke vil lære seg språket», forklarer Maria.

– De ser på meg som en heltehistorie fordi jeg både jobber og snakker norsk. De fleste av oss gjør jo ikke det, sier hun med ironi i stemmen.

Akhenaton Oddvar de Leon i OMOD peker på noe av det samme.

– Har dere lurt på hvorfor Ali ikke sitter rundt vårt bord, hvorfor han aldri sier noe? Kanskje det er fordi vi alltid skal snakke om innvandring, altså han og hans folk? spør han retorisk.

Les også: Brannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste

Oversettes til «ufin» oppførsel

Maria er godt voksen og syns ikke lenger det er stas å overraske pasientene med skolisseknytting. Hun forteller at hun til en viss grad forventer å møte diskriminerende pasienter, de er tross alt et snitt av befolkningen. Likevel mener hun at pasienter som ytrer rasistiske holdninger bør møte samme konsekvenser som pasienter som slår eller truer med vold.

– I min verden er det ikke noen forskjell på ord og uttrykk, og slag og stikk. Man skal ikke måtte tåle det.

– Hvordan mener du at ledelsen skal reagere på pasienter som ytrer seg rasistisk mot pleiere?

– Vi tenker på pasienter som en sårbar gruppe, en gruppe som ikke skal få noen merbelastning fra behandlerne. Det mener jeg er feil, jeg mener det skal være nulltoleranse mot rasisme, også fra pasienter. Jeg mener at de må ta en og en sak med pasienten – hver eneste gang – men det blir jo ganske konfronterende og konfrontasjon ligger ikke i kulturen i dette landet, svarer hun.

Line Orlund, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund Oslo. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen

Ifølge OMOD er ledelsens håndtering av rasismeanklager en av de største utfordringene innvandrerne som utsettes for rasisme av pasienter opplever.

– De nekter ofte for at rasisme finnes, rett og slett. Jeg vet om flere sykepleiere som forteller at de blir nektet å rapportere inn rasisme i avviksrapporteringen. Deres overordnede instruerer at «rasistisk eller diskriminerende atferd» byttes ut med at pasienten har vært «ufin». De ansatte opplever dette som om deres subjektive opplevelse må omskrives slik at problemet ikke blir definert som det det er, diskriminering og rasisme på jobben, forklarer han.

Les også: – Da straffer Nav-systemet deg

Overrasket av omfanget

Fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund, Line Orlund, sier at de får betraktelig færre henvendelser om rasisme fra sine medlemmer nå enn for ti år siden.

Hun forteller at hun har regnet med at nedgangen har betydd at Oslos befolkning har vendt seg til et flerfarget helsevesen, og sier at hun derfor er overrasket over omfanget organisasjonen beskriver i brevet. At det skal være vanskelig å rapportere om rasisme på jobb, har hun ikke kjennskap til.

– At det ikke er mulig å rapportere diskriminering som avvik har jeg ikke hørt før, uten at jeg tviler på det OMOD skriver. Hvis ansatte på enkelte institusjoner opplever at de ikke får lov til å rapportere om dette, handler det om dårlig lederskap, men jeg håper ikke det er symptomatisk for hele helsevesenet. Rapportering av diskriminering av helsepersonell er teknisk sett alltid mulig, konstaterer hun.

Les også: «Knøttene» beskyldes for å være rasistisk

– Vanskelig å håndtere

Pasient- og brukerombud Anne-Lise Kristensen i Oslo og Akershus Foto: Moment Studio / Dagsavisen

Line Orlund mener situasjoner som den Maria beskriver er vanskelig for en ledelse å håndtere. Den ansattes rett til en rasismefri arbeidsdag veies opp mot pasienters rett til behandling. At alle rasistiske pasienter bør konfronteres er hun ikke enig i.

– Det er nok ikke alt som kommer fra pasienter som er gjennomtenkt rasisme. Mye er usedvanlig tåpelige betraktninger fra pasienter som ikke skjønner at de sårer. Dessuten fører en del sykdommer til at grensen for hva man sier viskes ut. Som leder står man her i valget mellom å sende en ansatt inn i en situasjon der man vet at hun eller han blir diskriminert av pasienten, eller å bruke en annen ansatt.

Leders ansvar

Hva slags rettigheter har man som pasient, har man for eksempel rett til å ikke la seg behandle av en innvandrer, og i neste ledd, har man krav på å få behandling av en etnisk norsk i stedet?

– Du har i utgangspunktet ingen rettigheter, du kan ikke velge hvem som skal behandle deg. Det er et lederansvar å sørge for at pasientene tar imot hjelp fra de de skal, det skal ikke den ansatte stå i alene, konstaterer pasient- og brukerombud i Oslo og Akershus, Anne-Lise Kristensen.

Samtidig mener hun at ikke alle slike pasientene mener noe vondt med oppførselen sin.

– Vi skal ikke akseptere det og vi er nødt til å snakke med pasienten, men det handler ikke alltid om rasisme. Det kan også handle om utrygghet og frykt.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:52 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:38 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 Turistbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem
Siste nytt
23:52NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:38VerdenUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47PolitikkBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44ReiseTuristbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem
Populært