Danskenes levealder øker ikke lenger

Danskenes gjennomsnittlige levealder har sluttet å øke. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Danskenes gjennomsnittlige levealder har sluttet å øke. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

For første gang på 25 år øker ikke danskenes gjennomsnittlige levealder lenger. Fjorårets influensaepidemi har delvis skylden, tror forskerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danske kvinner lever nå nesten til de fyller 83 år, mens den gjennomsnittlige levealderen for menn er 79 år, viser tall fra Danmarks Statistik.

Den gjennomsnittlige levealderen har siden begynnelsen av 1990-tallet økt jevnt i Danmark, for menn med 0,25 år og for kvinner med 0,19 år hvert eneste år.

I 2018 ble imidlertid Danmark rammet av en alvorlig influensaepidemi som kostet mange eldre livet.

– Det kan være med på å forklare stagnasjonen i gjennomsnittlig levealder, ettersom dødeligheten blant svake eldre øker når en influensaepidemi rammer, skriver Danmarks Statistik.

Seniorøkonom Mads Moeberg i Danica Pension er overrasket over at økningen i levealder stagnerer.

– Det er en smule overraskende. Men 2018 var et spesielt år med influensaepidemi, og den svært varme sommeren kan også ha spilt inn, sier han.

Ifølge Danmarks Statistik vil 69 prosent jentene og 57 prosent av guttene som fødes nå bli minst 80 år gamle.

Nesten hver tredje jente og hver femte gutt som fødes i år kan også regne med å fylle 90 år dersom utviklingen de siste årene fortsetter.

Aktuelt: Britenes forventede levealder faller etter ti år med Tory-politikk

Personvernpolicy