Narkoåret 2018: MDMA på frammarsj, og salget flyttes til nett

Narkotika og dopingstatistikken for 2018 viser flere beslag av MDMA-tabletter. Foto: Politiet / NTB scanpix
Narkotika og dopingstatistikken for 2018 viser flere beslag av MDMA-tabletter. Foto: Politiet / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig mer av narkotikasalget her i landet skjer på internett, ifølge politiet. Parallelt vokser markedet for nye, syntetiske stoffer, spesielt MDMA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Narkotikamarkedet har forandret seg det siste tiåret. Internett, både det mørke nettet, åpne kanaler og sosiale medier, er blitt en salgsarena for ulovlige rusmidler, skriver Kripos i sin rapport over narkotikakriminaliteten her i landet i fjor.

– Selv om omsetningen via internett er liten i forhold til det totale markedet, ser den ut til å være økende, poengterer Kripos.

Totalt sett var narkotikafeltet – i det minste hva gjelder antall saker – fallende og i fjor på sitt laveste nivå på ti år med 24.361 saker. Det er 3,6 prosent færre saker enn i 2017.

Det ble beslaglagt rundt 60.400 tabletter, i tillegg til 10,8 kilo MDMA-pulver og krystallinsk materiale, fordelt på 1.279 beslag i fjor. Antallet beslag de siste fem årene er tredoblet. Bare det siste året har økningen vært på 8 prosent. Det ble beslaglagt 80 prosent flere MDMA-tabletter i fjor enn i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Tilgjengelig som aldri før»

MDMA, eller ecstasy som stoffet tidligere ble kalt, var nesten fjernet fra markedet i 2009, som følge av et internasjonalt samarbeid om regulering av PMK, utgangsstoffet for MDMA-produksjon.

Nå er MDMA «tilgjengelig som aldri før», ifølge Kripos. Forklaringen er at produsentene har funnet nye utgangskjemikalier og produksjonsmetoder. Produksjonen i Europa skjer først og fremst i Belgia og Nederland.

– Fortsatt ser vi en økning i antallet beslag av MDMA, og det er særlig beslag av tabletter som øker. Tabletter har det siste halvåret utgjort nesten to tredeler av MDMA-beslagene, mens det tidligere var pulver og krystallinsk materiale som dominerte, står det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det syntetiske stoffet sto for 4 prosent av det totale antallet narkotikabeslag.

Mest hasj og marihuana

Hasj og marihuana dominerer fortsatt på statistikken med halvparten av beslagene, 46 prosent, mens amfetamin og benzodiazepiner følger på de neste plassene, og står hver for 14 prosent av beslagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En trend som har festet seg de siste årene, ifølge Kripos, er at det blir beslaglagt flere forskjellige stofftyper i en og samme sak, både når det gjelder brukersaker og større innførselssaker.

En annen trend er at beslagene av amfetamin og metamfetamin er stadig fallende. Antallet beslag har vært i sammenhengende fall siden 2014, og den prosentvise nedgangen er større enn nedgangen i narkotikasaker totalt. Samlet sett var beslaglagt mengde amfetamin og metamfetamin i fjor det laveste siden 2012.