Slik reduserer du faren for å bli smittet av omgangssyke

Se video: Følg disse tipsene for å unngå smitte.

Omgangssyke er svært smittsomt. Men med denne kunnskapen om virusene og hvordan de smitter, kan du redusere risikoen for å bli smittet.

Omgangssyke er veldig smittsomt og det ligger i navnet at dette er en sykdom som sprer seg fort, den går på omgang. Omgangssyke er en akutt infeksjon i mage og tarm og det er ofte en klinisk diagnose basert på symptomer som diaré , oppkast , magesmerter , feber , hodepine, muskelsmerter og slapphet.

Hos de fleste pasienter finner man ikke årsaken, men legen kan i mange tilfeller gjøre en vurdering basert på sykdomsutvikling, årstid, og sykdomshistorie. Det er ikke vanlig å teste pasienter for omgangssyke.

Hvor vanlig er omgangssyke?

I Norge har omgangssyke vært vanlig og hyppig blant befolkningen generelt, men det siste året har det vært færre tilfeller enn før. Ifølge Folkehelseinstituttet har antallet konsultasjoner gått ned, særlig hos de yngste pasientene mellom 0–4 år. Man tror at dette kan ha mye med innføring av vaksine for rotavirus å gjøre.

Samtidig ser man at det er et økende antall legekonsultasjoner for aldersgruppen 5–19. En artikkel i Tidsskriftet for Legeforeningen mente å kunne dokumentere at de nye fraværsreglene i videregående skole som ble innført i 2016 og som satte strengere krav til dokumentasjon av fravær, førte til en økende andel unge som ble sett blant annet for omgangssyke.

Les også: Norovirus: Smittsom omgangssyke

Slik vasker du søl med oppkast og avføring

For rengjøring av overflater som er tilsølte med oppkast eller avføring, bør en tørke av overflatene med det samme, gjerne med husholdningspapir. Deretter vasker man flatene med reingjøringsmidler og vann. Av vanlige rengjøringsmiddel man bruker i hjemmet kan klorin brukest. Følg det som står på flaska (1 dl klorin i 5 liter vann). Ta hensyn til om overflaten tåler klor. Alle berøringspunkt (toalett, dørhåndtak, vask) kan tørkest over med tilsvarende blanding.

Kilde: Fhi.no

Hva er de vanligste virusene som forårsaker omgangssyke?

Vinter er en vanlig sesong for omgangssyke, og dette skyldes særlig at norovirus, et av de vanligste virusene som forårsaker omgangssyke, er vanlig i Norge på den tiden av året. Noen av de andre virusene som forårsaker omgangssyke er sapovirus, rotavirus, og adenovirus. Man kan også få akutt omgangssyke av bakterier og parasitter, men disse sprer seg vanligvis ikke til store deler av befolkningen slik som de vanlige virusene gjør.

Les også: Alt om omgangssyke

(Saken fortsetter under)

Må vi ha munnbind? Sannsynligvis ikke. Munnbind brukes mest i helsevesenet ved stor risiko for smitte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Må vi ha munnbind? Sannsynligvis ikke. Munnbind brukes mest i helsevesenet ved stor risiko for smitte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Hva er de vanligste virusene som forårsaker omgangssyke?

Vinter er en vanlig sesong for omgangssyke, og dette skyldes særlig at norovirus, et av de vanligste virusene som forårsaker omgangssyke, er vanlig i Norge på den tiden av året. Noen av de andre virusene som forårsaker omgangssyke er sapovirus, rotavirus, og adenovirus. Man kan også få akutt omgangssyke av bakterier og parasitter, men disse sprer seg vanligvis ikke til store deler av befolkningen slik som de vanlige virusene gjør.

Les mer om: Norovirus

Hva er rotavirus?

Rotavirus tilhører Reovirus familien. Rotavirus har historisk vært en av de vanligste årsakene til diaré hos spedbarn og barn under 5. Nesten alle barn i hele verden pleide å ha hatt en rotavirus infeksjon før de fylte 5. Mange barn har dødd av rotavirus, særlig i utviklingsland. Inkubasjonstiden er vanligvis 2 dager, og man trenger mindre enn 100 partikler for å bli smittet.

Rotavirus lever stabilt utenfor mennesket i 9–19 dager. I motsetning til norovirus og sapovirus, hjelper ikke god hygiene og vask mot spredning av rotavirus. Man utviklet derfor en vaksine mot rotavirus, og siden den ble innført i 2006 har infeksjonsraten falt betraktelig. Verden over har sykehusinnleggelse for rotavirusinfeksjon hos barn blitt redusert med over 65 prosent.

Les mer om: Rotavirus

Hva er adenovirus?

Adenovirus er en virusfamilie med over 50 forskjellige typer og de kan blant annet forårsake øyekatarr , forkjølelse og omgangssyke. Inkubasjonstiden er 8–10 dager, og det trengs rundt 150 viruspartikler for å bli smittet. Man tror smitte forekommer via avføring, mat og vann, og også vannbåren smitte i svømmebasseng, og overflatesmitte ved å dele håndklær eller svømmebriller. I tillegg kan adenovirus spre seg via hoste og nysing. Disse virusene er veldig motstandsdyktige mot rensemidler, endret pH, og de kan også overleve UV bestråling. De lever derfor lenge utenfor kroppen.

Smitte med adenovirus kan forekomme hele året, men er mest vanlig sent på vinteren, på våren og forsommeren.

Les mer om: Adenovirus

Hva er sapovirus?

Sapovirus tilhører også Calicivirus familien, og den smitter på samme måte som norovirus. Sapovirus kan overleve i mange år utenfor mennesket, og det trengs bare 10 partikler for å smitte. Man kan i tillegg til vanlig smitteoverføring via avføring, oppkast og dårlig håndvask, bli smittet av å inhalere viruset for eksempel hvis man trekker ned toalettet og ikke lukker lokket.

Sapovirus har en inkubasjonstid på 1–4 dager, og symptomene er lik norovirus, men feber er sjelden med Sapovirus. Fordi Sapovirus er så smittsomt har man måttet stenge sykehusavdelinger når det har vært utbrudd.

(Saken fortsetter under)

Et håndtrykk av en person som er syk kan gjøre at du blir smittet. Men vasker du hendene etterpå - og ikke tar deg til munnen i mellomtiden - forhindrer du smitte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Et håndtrykk av en person som er syk kan gjøre at du blir smittet. Men vasker du hendene etterpå - og ikke tar deg til munnen i mellomtiden - forhindrer du smitte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Hvordan unngå å bli smittet av omgangssyke?

  • Virusene kan smitte via mat eller drikke som en person som er smittet har vært borte i, enten på en restaurant eller hjemme.
  • Hvis man er smittet og går på toalettet uten å vaske hendene grundig, kan viruset overleve på hendene og så smitte over på andre overflater eller i mat og drikke.
  • Hvis man er i direkte kontakt med en som er smittet og ikke vasker hendene før man tar seg til munnen kan man også bli smittet.
  • Det har også vært utbrudd fra rå østers, men hvis man koker dem dør viruset. I tillegg kan man bli smittet hvis drikkevann forurenses av kloakk.
  • I barnehager eller andre institusjoner kan norovirus smitte veldig fort. Alkoholbasert desinfisering er ikke effektivt mot norovirus, så det er viktig å vaske hendene grundig med såpe og vann. Overflater bør vaskes med Klorin.
  • Hvis man er smittet bør man ikke lage mat til andre, man må vaske hendene sine ofte, og minst hver gang man går på toalettet eller kaster opp.
  • Overflater må vaskes, klær og sengetøy bør også vaskes på minst 60 grader og tørkes i tørketrommel, og man bør holde seg unna andre og være hjemme fra jobb og skole frem til 48 timer etter at oppkast og diaré har stanset.
  • Det er også viktig å fortsette god håndhygiene den første uken etter at man blir frisk, fordi man fremdeles kan utskille virus. Den beste måten å forebygge norovirus på er å vaske hendene og overflater grundig fra tidlig på høsten, og ikke ta seg til ansiktet uten å vaske seg på hendene først.
  • Det finnes ingen vaksine enda for norovirus, men man er immun mot akkurat den versjonen av norovirus man hadde imellom 6 måneder og 2 år. Man kan få andre varianter av samme virus.

Hvordan behandles omgangssyke?

Ved alle disse sykdommene er behandling støttende via væskebehandling og eventuell behandling av feber og muskelsmerter.

Les mer om: Behandling ved omgangssyke

Hvordan kan man unngå å bli smittet?

Dette unngås best ved å vaske hendene med såpe og vann. Hjelper det å sprite hendene? Både og, men norovirus hjelper det ikke mot, så det er best å vaske hendene godt med vann og såpe.

Kan vaksine beskytte?

Det finnes vaksine mot rotavirus. Alle barn blir nå tilbudt denne i den norske vaksineprogrammet.

Det finnes ingen vaksine enda for norovirus, adenovirus og sapovirus, men det jobbes for å utvikle en vaksine for norovirus.

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no

SE VIDEO: Slik vasker du hendene på rett måte:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner
Siste nytt
02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner
Populært