Meny

Slik reduserer du faren for å bli smittet av omgangssyke

Se video: Følg disse tipsene for å unngå smitte.

Omgangssyke er svært smittsomt. Men med denne kunnskapen om virusene og hvordan de smitter, kan du redusere risikoen for å bli smittet.

Omgangssyke er veldig smittsomt og det ligger i navnet at dette er en sykdom som sprer seg fort, den går på omgang. Omgangssyke er en akutt infeksjon i mage og tarm og det er ofte en klinisk diagnose basert på symptomer som diaré , oppkast , magesmerter , feber , hodepine, muskelsmerter og slapphet.

Hos de fleste pasienter finner man ikke årsaken, men legen kan i mange tilfeller gjøre en vurdering basert på sykdomsutvikling, årstid, og sykdomshistorie. Det er ikke vanlig å teste pasienter for omgangssyke.

Hvor vanlig er omgangssyke?

I Norge har omgangssyke vært vanlig og hyppig blant befolkningen generelt, men det siste året har det vært færre tilfeller enn før. Ifølge Folkehelseinstituttet har antallet konsultasjoner gått ned, særlig hos de yngste pasientene mellom 0–4 år. Man tror at dette kan ha mye med innføring av vaksine for rotavirus å gjøre.

Samtidig ser man at det er et økende antall legekonsultasjoner for aldersgruppen 5–19. En artikkel i Tidsskriftet for Legeforeningen mente å kunne dokumentere at de nye fraværsreglene i videregående skole som ble innført i 2016 og som satte strengere krav til dokumentasjon av fravær, førte til en økende andel unge som ble sett blant annet for omgangssyke.

Les også: Norovirus: Smittsom omgangssyke

Slik vasker du søl med oppkast og avføring

For rengjøring av overflater som er tilsølte med oppkast eller avføring, bør en tørke av overflatene med det samme, gjerne med husholdningspapir. Deretter vasker man flatene med reingjøringsmidler og vann. Av vanlige rengjøringsmiddel man bruker i hjemmet kan klorin brukest. Følg det som står på flaska (1 dl klorin i 5 liter vann). Ta hensyn til om overflaten tåler klor. Alle berøringspunkt (toalett, dørhåndtak, vask) kan tørkest over med tilsvarende blanding.

Kilde: Fhi.no

Hva er de vanligste virusene som forårsaker omgangssyke?

Vinter er en vanlig sesong for omgangssyke, og dette skyldes særlig at norovirus, et av de vanligste virusene som forårsaker omgangssyke, er vanlig i Norge på den tiden av året. Noen av de andre virusene som forårsaker omgangssyke er sapovirus, rotavirus, og adenovirus. Man kan også få akutt omgangssyke av bakterier og parasitter, men disse sprer seg vanligvis ikke til store deler av befolkningen slik som de vanlige virusene gjør.

Les også: Alt om omgangssyke

(Saken fortsetter under)

Må vi ha munnbind? Sannsynligvis ikke. Munnbind brukes mest i helsevesenet ved stor risiko for smitte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Hva er de vanligste virusene som forårsaker omgangssyke?

Vinter er en vanlig sesong for omgangssyke, og dette skyldes særlig at norovirus, et av de vanligste virusene som forårsaker omgangssyke, er vanlig i Norge på den tiden av året. Noen av de andre virusene som forårsaker omgangssyke er sapovirus, rotavirus, og adenovirus. Man kan også få akutt omgangssyke av bakterier og parasitter, men disse sprer seg vanligvis ikke til store deler av befolkningen slik som de vanlige virusene gjør.

Les mer om: Norovirus

Hva er rotavirus?

Rotavirus tilhører Reovirus familien. Rotavirus har historisk vært en av de vanligste årsakene til diaré hos spedbarn og barn under 5. Nesten alle barn i hele verden pleide å ha hatt en rotavirus infeksjon før de fylte 5. Mange barn har dødd av rotavirus, særlig i utviklingsland. Inkubasjonstiden er vanligvis 2 dager, og man trenger mindre enn 100 partikler for å bli smittet.

Rotavirus lever stabilt utenfor mennesket i 9–19 dager. I motsetning til norovirus og sapovirus, hjelper ikke god hygiene og vask mot spredning av rotavirus. Man utviklet derfor en vaksine mot rotavirus, og siden den ble innført i 2006 har infeksjonsraten falt betraktelig. Verden over har sykehusinnleggelse for rotavirusinfeksjon hos barn blitt redusert med over 65 prosent.

Les mer om: Rotavirus

Hva er adenovirus?

Adenovirus er en virusfamilie med over 50 forskjellige typer og de kan blant annet forårsake øyekatarr , forkjølelse og omgangssyke. Inkubasjonstiden er 8–10 dager, og det trengs rundt 150 viruspartikler for å bli smittet. Man tror smitte forekommer via avføring, mat og vann, og også vannbåren smitte i svømmebasseng, og overflatesmitte ved å dele håndklær eller svømmebriller. I tillegg kan adenovirus spre seg via hoste og nysing. Disse virusene er veldig motstandsdyktige mot rensemidler, endret pH, og de kan også overleve UV bestråling. De lever derfor lenge utenfor kroppen.

Smitte med adenovirus kan forekomme hele året, men er mest vanlig sent på vinteren, på våren og forsommeren.

Les mer om: Adenovirus

Hva er sapovirus?

Sapovirus tilhører også Calicivirus familien, og den smitter på samme måte som norovirus. Sapovirus kan overleve i mange år utenfor mennesket, og det trengs bare 10 partikler for å smitte. Man kan i tillegg til vanlig smitteoverføring via avføring, oppkast og dårlig håndvask, bli smittet av å inhalere viruset for eksempel hvis man trekker ned toalettet og ikke lukker lokket.

Sapovirus har en inkubasjonstid på 1–4 dager, og symptomene er lik norovirus, men feber er sjelden med Sapovirus. Fordi Sapovirus er så smittsomt har man måttet stenge sykehusavdelinger når det har vært utbrudd.

(Saken fortsetter under)

Et håndtrykk av en person som er syk kan gjøre at du blir smittet. Men vasker du hendene etterpå - og ikke tar deg til munnen i mellomtiden - forhindrer du smitte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Hvordan unngå å bli smittet av omgangssyke?

  • Virusene kan smitte via mat eller drikke som en person som er smittet har vært borte i, enten på en restaurant eller hjemme.
  • Hvis man er smittet og går på toalettet uten å vaske hendene grundig, kan viruset overleve på hendene og så smitte over på andre overflater eller i mat og drikke.
  • Hvis man er i direkte kontakt med en som er smittet og ikke vasker hendene før man tar seg til munnen kan man også bli smittet.
  • Det har også vært utbrudd fra rå østers, men hvis man koker dem dør viruset. I tillegg kan man bli smittet hvis drikkevann forurenses av kloakk.
  • I barnehager eller andre institusjoner kan norovirus smitte veldig fort. Alkoholbasert desinfisering er ikke effektivt mot norovirus, så det er viktig å vaske hendene grundig med såpe og vann. Overflater bør vaskes med Klorin.
  • Hvis man er smittet bør man ikke lage mat til andre, man må vaske hendene sine ofte, og minst hver gang man går på toalettet eller kaster opp.
  • Overflater må vaskes, klær og sengetøy bør også vaskes på minst 60 grader og tørkes i tørketrommel, og man bør holde seg unna andre og være hjemme fra jobb og skole frem til 48 timer etter at oppkast og diaré har stanset.
  • Det er også viktig å fortsette god håndhygiene den første uken etter at man blir frisk, fordi man fremdeles kan utskille virus. Den beste måten å forebygge norovirus på er å vaske hendene og overflater grundig fra tidlig på høsten, og ikke ta seg til ansiktet uten å vaske seg på hendene først.
  • Det finnes ingen vaksine enda for norovirus, men man er immun mot akkurat den versjonen av norovirus man hadde imellom 6 måneder og 2 år. Man kan få andre varianter av samme virus.

Hvordan behandles omgangssyke?

Ved alle disse sykdommene er behandling støttende via væskebehandling og eventuell behandling av feber og muskelsmerter.

Les mer om: Behandling ved omgangssyke

Hvordan kan man unngå å bli smittet?

Dette unngås best ved å vaske hendene med såpe og vann. Hjelper det å sprite hendene? Både og, men norovirus hjelper det ikke mot, så det er best å vaske hendene godt med vann og såpe.

Kan vaksine beskytte?

Det finnes vaksine mot rotavirus. Alle barn blir nå tilbudt denne i den norske vaksineprogrammet.

Det finnes ingen vaksine enda for norovirus, adenovirus og sapovirus, men det jobbes for å utvikle en vaksine for norovirus.

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no

SE VIDEO: Slik vasker du hendene på rett måte:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:30 Pollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig09:27 Dansk Folkeparti vil innføre grensekontroll mot Sverige09:26 Honda legger ned fabrikk i England09:25 Myndighetene i Haiti nekter å ha rekruttert leiesoldater09:23 Regjeringens forslag om endring i abortloven legges fram i dag08:41 Wengs trøst – slipper VM-presset08:20 Giske uønsket av lokallag i Trøndelag07:42 Iran og Kina forsøker å bevare atomavtalen07:31 Unnskyld, jeg vil hjelpe «de aller fattigste». Hvor bor de?07:31 Matbutikk knivranet i Oslo – gjerningsperson på frifot07:24 Sykehuset i Tromsø avlyste over 1.800 operasjoner i fjor07:09 Sure fjerdeplasser til Skarstein og Olsrud i para-VM07:04 16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand06:53 Barca vil lege såret fra i fjor06:41 Equinor med miljøplan for oljeboring utenfor Australia06:38 Falla tviler på flere drømme-VM06:25 Vinterferien er den nye påskeferien06:12 LO-sjefen vil at ansatte skal få ta en del av overskuddskaka06:03 Maduro vil arrangere konsert og matutdeling05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Boligbrann i Hedmark slukket05:30 Kinas visestatsminister til Washington05:01 Aktor ber om flere års fengsel for nettovergrepstiltalt04:53 Weinsteins rettssak utsatt04:49 Tidligere Trump-rådgiver beklager instagrambilde04:06 To politimenn drept i eksplosjon i Kairo03:59 Oslo-byråd vil stramme inn tilskuddene til private barnehager03:39 CNN: Rosenstein går av i midten av mars02:51 Pelsdyrstopp kan føre til kraftig fall i eksport fra jordbruket02:34 Huawei-grunnlegger: USA kan ikke knuse oss02:21 StormGeo blir det største værselskapet i Latin-Amerika02:03 Tredobling i antall snøskred på norske veier01:30 Trump ber militæret i Venezuela støtte opposisjonen01:09 NATO bekymret over Forsvarets kapasitet00:57 Norsk kvinne skadd i Spania – hentet med helikopter00:56 Person skal ha skutt med gasspistol mot folk i Oslo00:47 Høy sigarføring for cubansk tobakksfirma00:45 To VM-gull på to dager for Vilde Nilsen00:24 Politiet må sette straffesaker på vent som følge av forsvinningssaken23:48 Wara vil straffeforfølge norske IS-krigere22:28 United nedkjempet Chelsea, Wolves neste for Solskjær i FA-cupen22:05 Gjensidige Bank sletter gjelden til norsk svindeloffer22:04 Tusenvis evakuert etter funn av bombe fra annen verdenskrig21:50 Ap-veteran Ragnar Christiansen er død19:54 Trond Giske vil bli nestleder i Trøndelag Ap18:55 Trump står overfor en krise som han selv har skapt18:42 EU om Trumps IS-krav: Lettere sagt enn gjort18:10 Politiet etterforsker drap på norsk statsborger på Sri Lanka18:08 Stanset for å hjelpe – fikk egen bil stjålet18:07 Klart for ny runde med stjernedryss over nordiske restaurant17:10 Mann funnet død i sjøen ved Egersund16:35 Matros fra ikonisk fotografi er død15:40 Saudi-Arabias kronprins avviser United-oppkjøp15:39 SOHR: 13 personer drept i bombeangrep i Syria15:16 Heimebane øker i andre omgang - en halv million så sesongpremieren15:16 Nei, dette fritar ikke gårdeieren fra ansvar15:16 Nyfødt turisme i klassisk diktatur14:54 Olav Thon vant søksmål mot restaurant på Hamar14:47 SVT tok avstand fra Åkesson-uttalelse – felt av klageorgan14:31 Svensk aktivist dømt for å hindre deportasjon14:14 Blokkerer innbetalinger til angivelig IQ-test-svindel13:59 Postbud døde i ulykke under levering av post13:41 Kristoffersen-konflikten påvirket lagkameratene foran VM13:33 Prognose: Valgkollaps for Europas sosialdemokrater13:18 Molde leier ut Chukwu til kinesisk klubb13:14 Rullestolbrukere kan få sette opp farten13:04 Borgerrettigheter under «harde angrep» over hele kloden12:46 Regjeringen: Ikke aktuelt med flyktning-stopp i Oslo12:45 Søker i sjøen etter savnet mann i Egersund12:30 Da langrennsløperne smurte selv12:30 God glid koster minst ti millioner12:13 Polen trekker seg fra toppmøte i Israel11:47 Nytt anslag: Over halvparten av Norges olje- og gassressurser gjenstår11:47 Gladmelding for Nilsson: – Det går mot VM-start11:46 Sju Labour-politikere forlater partiet11:08 26 år gammel kvinne omkom i jordskredet i Orkdal10:51 Anthony Weiner løslatt fra fengsel10:50 – Det står om mye penger. Og denne gangen har vi streikerett10:31 Det kan gjemme seg andre, digre kratere langt under Grønlandsisen10:29 Reagerer på hotellreklamer10:02 Norwegian raste fra start09:59 Ett av fire brev sendt av det offentlige ble kuttet i fjor09:58 Østerrike vraket Schlierenzauer09:53 Strømsjokk spiste opp fjorårets lønnsvekst09:19 Over elleve millioner besøkte museum i Norge i 201709:03 Fire soldater drept i Kashmir09:03 Flere barn vokser opp i lavinntektsfamilier08:59 Skofteruds minnerenn er avlyst08:29 Lindmo får kritikk for French-intervju08:24 Bollestad kaller Veterinærinstituttet inn på teppet08:18 3.550 arbeidsledige får mindre å rutte med etter dagpengekutt07:27 Iransk TV-kanal stoppet tysk kamp fordi dommeren var kvinne07:05 Sirkus Aunli for 34 år siden06:48 Ankesaken til forvaringsdømt nordmann starter mandag06:37 Lundby kan bli den store taperen06:23 Helikoptertypen som styrtet i Røldal har vært involvert i 17 ulykker06:15 Seks soldater drept i Pakistan05:51 Trump har fått rapport om bilimport fra Europa05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
09:30Helse og livsstilPollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig09:27VerdenDansk Folkeparti vil innføre grensekontroll mot Sverige09:26MotorHonda legger ned fabrikk i England09:25VerdenMyndighetene i Haiti nekter å ha rekruttert leiesoldater09:23Helse og livsstilRegjeringens forslag om endring i abortloven legges fram i dag08:41SportWengs trøst – slipper VM-presset08:20PolitikkGiske uønsket av lokallag i Trøndelag07:42VerdenIran og Kina forsøker å bevare atomavtalen07:31NorgeUnnskyld, jeg vil hjelpe «de aller fattigste». Hvor bor de?07:31NorgeMatbutikk knivranet i Oslo – gjerningsperson på frifot07:24NorgeSykehuset i Tromsø avlyste over 1.800 operasjoner i fjor07:09SportSure fjerdeplasser til Skarstein og Olsrud i para-VM07:04Verden16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand06:53SportBarca vil lege såret fra i fjor06:41VerdenEquinor med miljøplan for oljeboring utenfor Australia06:38SportFalla tviler på flere drømme-VM06:25ReiseVinterferien er den nye påskeferien06:12NorgeLO-sjefen vil at ansatte skal få ta en del av overskuddskaka06:03VerdenMaduro vil arrangere konsert og matutdeling05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeBoligbrann i Hedmark slukket05:30VerdenKinas visestatsminister til Washington05:01NorgeAktor ber om flere års fengsel for nettovergrepstiltalt04:53VerdenWeinsteins rettssak utsatt04:49VerdenTidligere Trump-rådgiver beklager instagrambilde04:06VerdenTo politimenn drept i eksplosjon i Kairo03:59NorgeOslo-byråd vil stramme inn tilskuddene til private barnehager03:39VerdenCNN: Rosenstein går av i midten av mars02:51NorgePelsdyrstopp kan føre til kraftig fall i eksport fra jordbruket02:34VerdenHuawei-grunnlegger: USA kan ikke knuse oss02:21NorgeStormGeo blir det største værselskapet i Latin-Amerika02:03NorgeTredobling i antall snøskred på norske veier01:30VerdenTrump ber militæret i Venezuela støtte opposisjonen01:09NorgeNATO bekymret over Forsvarets kapasitet00:57VerdenNorsk kvinne skadd i Spania – hentet med helikopter00:56NorgePerson skal ha skutt med gasspistol mot folk i Oslo00:47VerdenHøy sigarføring for cubansk tobakksfirma00:45SportTo VM-gull på to dager for Vilde Nilsen00:24NorgePolitiet må sette straffesaker på vent som følge av forsvinningssaken23:48NorgeWara vil straffeforfølge norske IS-krigere22:28SportUnited nedkjempet Chelsea, Wolves neste for Solskjær i FA-cupen22:05PengerGjensidige Bank sletter gjelden til norsk svindeloffer22:04VerdenTusenvis evakuert etter funn av bombe fra annen verdenskrig21:50PolitikkAp-veteran Ragnar Christiansen er død19:54PolitikkTrond Giske vil bli nestleder i Trøndelag Ap18:55StemmerTrump står overfor en krise som han selv har skapt18:42VerdenEU om Trumps IS-krav: Lettere sagt enn gjort18:10VerdenPolitiet etterforsker drap på norsk statsborger på Sri Lanka18:08NorgeStanset for å hjelpe – fikk egen bil stjålet18:07NorgeKlart for ny runde med stjernedryss over nordiske restaurant17:10NorgeMann funnet død i sjøen ved Egersund16:35VerdenMatros fra ikonisk fotografi er død15:40SportSaudi-Arabias kronprins avviser United-oppkjøp15:39VerdenSOHR: 13 personer drept i bombeangrep i Syria15:16KulturHeimebane øker i andre omgang - en halv million så sesongpremieren15:16NorgeNei, dette fritar ikke gårdeieren fra ansvar15:16ReiseNyfødt turisme i klassisk diktatur14:54PengerOlav Thon vant søksmål mot restaurant på Hamar14:47PolitikkSVT tok avstand fra Åkesson-uttalelse – felt av klageorgan14:31VerdenSvensk aktivist dømt for å hindre deportasjon14:14PengerBlokkerer innbetalinger til angivelig IQ-test-svindel13:59NorgePostbud døde i ulykke under levering av post13:41SportKristoffersen-konflikten påvirket lagkameratene foran VM13:33PolitikkPrognose: Valgkollaps for Europas sosialdemokrater13:18SportMolde leier ut Chukwu til kinesisk klubb13:14NorgeRullestolbrukere kan få sette opp farten13:04VerdenBorgerrettigheter under «harde angrep» over hele kloden12:46PolitikkRegjeringen: Ikke aktuelt med flyktning-stopp i Oslo12:45NorgeSøker i sjøen etter savnet mann i Egersund12:30SportDa langrennsløperne smurte selv12:30SportGod glid koster minst ti millioner12:13VerdenPolen trekker seg fra toppmøte i Israel11:47PengerNytt anslag: Over halvparten av Norges olje- og gassressurser gjenstår11:47SportGladmelding for Nilsson: – Det går mot VM-start11:46PolitikkSju Labour-politikere forlater partiet11:08Norge26 år gammel kvinne omkom i jordskredet i Orkdal10:51PolitikkAnthony Weiner løslatt fra fengsel10:50Penger– Det står om mye penger. Og denne gangen har vi streikerett10:31VerdenDet kan gjemme seg andre, digre kratere langt under Grønlandsisen10:29PengerReagerer på hotellreklamer10:02PengerNorwegian raste fra start09:59NorgeEtt av fire brev sendt av det offentlige ble kuttet i fjor09:58SportØsterrike vraket Schlierenzauer09:53PengerStrømsjokk spiste opp fjorårets lønnsvekst09:19KulturOver elleve millioner besøkte museum i Norge i 201709:03VerdenFire soldater drept i Kashmir09:03PengerFlere barn vokser opp i lavinntektsfamilier08:59SportSkofteruds minnerenn er avlyst08:29KulturLindmo får kritikk for French-intervju08:24PolitikkBollestad kaller Veterinærinstituttet inn på teppet08:18Penger3.550 arbeidsledige får mindre å rutte med etter dagpengekutt07:27SportIransk TV-kanal stoppet tysk kamp fordi dommeren var kvinne07:05SportSirkus Aunli for 34 år siden06:48VerdenAnkesaken til forvaringsdømt nordmann starter mandag06:37SportLundby kan bli den store taperen06:23NorgeHelikoptertypen som styrtet i Røldal har vært involvert i 17 ulykker06:15VerdenSeks soldater drept i Pakistan05:51VerdenTrump har fått rapport om bilimport fra Europa05:50NorgeDette skjer i dag