Meny

Ny studie viser at tarmbakterier kan påvirke din mentale helse

Tarmbakterier kan påvirke psyken vår, ifølge en ny studie. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock

Forskning viser at depresjoner muligens kan behandles med probiotika.

Mikrober som holder til i tarmene kan ha en innvirkning på den mentale helsen vår. Det viser funn i en ny, stor studie rundt menneskers velvære og bakteriene som lever inne i oss.

Forskere i Belgia har funnet ut at mennesker med depresjoner gjennomgående har lave nivåer av bakterietypene Coprococcus og Dialister, uansett om vedkommende tar antidepressiva eller ikke.

Dersom de foreløpige funnene bekreftes av videre studier, kan dette bety at man får nye behandlingsformer for mentale lidelser, basert på probiotika som skal fremme nivåene av «gode» bakterier i tarmene.

Les også: Tarmbakterier kan avsløre hvilken behandling som virker mot irritabel tarm

Bakterier snakker med nervesystemet

Jeroen Raes hos Det flamske institutt for bioteknologi og Det katolske universitet i Leuven har saumfart medisinske tester og legejournaler på jakt etter sammenhenger mellom depresjon, livskvalitet og mikrober som gjemmer seg i avføringen, til mer enn 1000 mennesker som har deltatt på Flemish Gut Flora Project.

Prosjektet tar for seg tarmfloraen til innbyggerne i regionen.

Han oppdaget at to forskjellige typer mikroskopiske kryp, Faecalibacterium og Coprococcus, var atskillig mer vanlige hos mennesker som hevdet at de hadde høy livskvalitet mentalt sett. Samtidig hadde de som led av depresjon, lavere nivåer av disse to bakterietypene enn gjennomsnittet.

Studien, som omtales i tidsskiftet Nature Microbiology, er ikke noe definitivt bevis på at tarmbakterier påvirker mental helse. Det er mulig at det er tvert om - at vår mentale helse påvirker mikroorganismene som lever inne i oss. Men i oppfølgingseksperimentene fant Raes og teamet hans bevis på at tarmbakterier i det minste kan snakke til menneskets nervesystem, ved å produsere nevrotransmittere som er avgjørende for god mental helse.

– Vi undersøkte om tarmbakterier generelt sett hadde en måte å kommunisere med nervesystemet, ved å analysere DNA-et deres. Da fant vi at mange kan produsere nevrotransmittere eller forløperceller til stoffer som dopamin og serotonin, sier Raes.

Les også: Irritabel tarm kan skyldes feil i tykktarmen

Allergier og overvekt

Både dopamin og serotonin har komplekse roller i hjernen, og ubalanse i nivåene av disse har lenge vært knyttet til depresjon.

Mikrober som lever utenfor kroppen, for eksempel i jordsmonnet, er ikke i stand til å lage disse nevrotransmitterne, sier Raes. Grunnen kan være at de ikke har utviklet seg parallelt med menneskene, og lært seg å koble seg på vertens nervesystem for egen vinning.

Dersom lave forekomster av bakterier har skylden for i hvert fall noen typer depresjon, kan dette være en døråpner for behandling med probiotika, som øker mengden av slike bakterier i tarmene. Men Raes sier sammenhengen først må bevises. Det innebærer at man må dyrke fram bakteriene i et laboratorium, for å se hvilke stoffer de produserer. Deretter må effekten testes på dyr, før man behandler de med skreddersydd probiotika. Først etter at dette er gjennomført vil forskerne vurdere å teste dette ut på mennesker.

I to forskjellige studier, som begge har blitt publisert i Nature Biotechnology, har to forskjellige forskerteam – et kinesisk, og et sammensatt av forskere i Storbritannia og Australia – beskrevet hvordan de gjennomførte en DNA-sekvensering av mer enn 100 nye former for tarmbakterier. Resultatet er den foreløpig mest omfattende oversikten over menneskets tarmbakterier.

Den massive katalogen over menneskets tarmmikrober vil hjelpe forskerne med å identifisere hvilke bakterier som finnes i pasientenes kropper, og fremme forskning på nye behandlingsformer for lidelser som irritabel tarmsyndrom, allergier og overvekt.

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene