Oppblåst mage - hva kan årsaken være?

LUFTSMERTER OG KRAMPER: Luftsmerter er en svært vanlig årsak til vondt i magen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LUFTSMERTER OG KRAMPER: Luftsmerter er en svært vanlig årsak til vondt i magen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Luft i magen er normalt, og alle har det. Men har du mer enn normalt og plages med luftsmerter kan det være lurt å finne årsaken, og forsøke å legge om kostholdet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En del mennesker er plaget med at de føler seg oppblåste og har luftplager som kan komme i den ene eller begge retninger. Plagene kan være betydelige, og vanskelighetene med å skulle unngå å ha luftavgang i tide og utide kan oppleves som svært pinlig for den det gjelder.

Luftplagene kan også gi andre kroppslige symptomer, hovedsakelig i form av mageknip - som trykkende eller krampeaktige magesmerter som kan kjennes nærmest hvor som helst i magen.

De fleste tilskriver en slik oppblåsthet at de produserer og har mer gass i tarmene enn det som er normalt, men forskning blant annet i form av røntgenundersøkelser av tarmene til de som er plaget med dette, har vist at dette i realiteten ikke er tilfellet hos de aller fleste. Hos mange kan slike luftplager heller tilskrives en økt sensitivitet for luftavgang.

Les også: Omgangssyke

Hvor mye luft i magen er normalt?

Promp, fjert, fis eller flatulens?

Kjært barn har mange navn? Normal avgang av gass, via endetarmsåpningen kalles promp, fjert eller fis - og alle gjør det - gjennomsnittlig slipper vi ut cirka 100 ml per time, ifølge SML.

Flatulens derimot, er navnet på fenomenet når det er rikelig avgang av gass, via endetarmsåpningen - mer enn normalt.

Gjennomsnittspersonen har luftavgang fra endetarmen rundt 15-20 ganger om dagen. Hvor mye tarmgass som produseres i tarmsystemet er avhengig av hva man spiser og andre individuelle faktorer, og hos noen plagede vil det faktisk foreligge en økt mengde tarmgass. I denne saken ser vi på de normale kildene til tarmgass, hva som kan gi økte mengder tarmgass og tilstander som kan medvirke til økte luftplager. (1) (2)

Les også:

Normale kilder til tarmgass

Tarmgass stammer hovedsakelig fra to kilder. Svelging av luft er den aller viktigste av disse. En viss svelging av luft når man spiser eller drikker er uunngåelig. Ved mye tygging av tyggis, rask spising eller drikking samt røyking får man dog i seg mer luft enn normalt. Mesteparten av denne luften kommer opp igjen før den går videre i tarmsystemet, men dette er blant annet avhengig av kroppspositur - ligger man flatt for eksempel vil mer luft gå videre til tarmene.

Gassproduksjon av bakterier i tarmen er den andre hovedkilden til tarmgass. Det finnes milliarder av harmløse bakterier i tykktarmen vår, og mange av disse er også svært viktige for tarmens normale funksjon. En del matvarer brytes ikke fullstendig ned av kroppens fordøyelsesprosesser, til eksempel gjelder dette karbohydratet raffinose som finnes i bønner og hodekål, og når denne ufullstendig fordøyde maten kommer til tykktarmen vil bakterier kunne bryte disse videre ned der. Denne nedbrytingen vil normalt resultere i en del gassproduksjon - disse gassene er hovedsakelig karbondioksid, hydrogen- og metangass. (1) (2)

Oppblåst mage, mensen og PMS

Mange kvinner føler seg oppblåst eller anspent en til to uker før menstruasjonen. For noen kvinner er dette bare en irritasjonskilde, for andre oppleves dette som en stor plage. Vanlige fysiske symptomer på PMS er oppblåst mage, ømme bryster og hodepine, ifølge Helsebiblioteket (BMJ)

Ved graviditet kan også hormonelle endringer kan også føre til at man føler seg oppblåst, ofte likt det man kan føle ved starten av en menstruasjon.

Årsaker til økte mengder tarmgass

Har du flere spørsmål om dette? Spør en lege i dag og få svar i morgen

Sammenhengen mellom luftplager og faktisk mengde luft i tarmen er ikke helt forstått, og som nevnt er det kun et fåtall av de som er plaget med en følelse av oppblåsthet og luftplager som faktisk har en påviselig økt mengde tarmgass.

Likevel er det flere årsaker som potensielt kan gi en økt gassproduksjon:

  • Svelging av store mengder luft
  • Stort inntak av mat som gir økt gassproduksjon (som fiberholdig mat og matvarer med såkalte FODMAP, som er en samlebetegnelse for flere tungt fordøyelige karbohydrater)
  • Laktoseintoleranse: Ved inntak av laktose vil en person med laktoseintoleranse ha vanskeligheter med å bryte ned laktosen og dette kan resultere i luftplager og diaré
  • Andre matintoleranser , som for eksempel glutenintoleranse, intoleranse mot fruktose i frukt eller mot det kunstige søtstoffet sorbitol
  • Andre tilstander som påvirker tarmen, som irritabel tarm, inflammatorisk tarmsykdom, bakterieovervekst i tynntarmen eller endret bakterieflora i tykktarmen f.eks. grunnet medikamentbruk(1) (2)
STOR MAGE: Magen kan bli utspent og hard ved mye luft i tarmen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
STOR MAGE: Magen kan bli utspent og hard ved mye luft i tarmen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Tilstander forbundet med følelse av oppblåsthet og luftplager

Videre følger noen tilstander som i seg selv ikke gir en økt gassproduksjon, men som er forbundet med luftplager:

1. Irritabel tarmsyndrom (IBS):

Irritabel tarmsyndrom (IBS) er en fellesbetegnelse for flere plager relatert til fordøyelseskanalen, som magesmerter, følelse av oppblåsthet, forstoppelse eller diaré, og dette på tross av at blodprøver og andre undersøkelser ikke finner noe galt med tarmen. Årsaken til IBS er ukjent, men tilstanden er blant annet assosiert med stress, kosthold og arv. Mange mennesker med IBS er sensitive og føler ubehag overfor tilsynelatende normale mengder tarmgass. En teori om hvorfor dette er tilfellet er at tarmens omfattende nervesystem er mer aktivt hos de med IBS sammenlignet med normalbefolkningen.

Les også:

2. Funksjonell dyspepsi:

Funksjonell dyspepsi er en vanlig tilstand og er karakterisert av kroniske smerter og ubehag i øvre deler av magen i tillegg til rask metthetsfølelse, uten at det finnes et påvisbart magesår eller en annen åpenbar årsak til plagene. Den underliggende årsaken er ikke godt forstått, men funksjonell dyspepsi kan også være assosiert med luftplager.

3. Irritasjon i endetarm eller spiserør:

Personer med irritasjon av eller betennelse i relasjon til endetarmen eller spiserøret av ulike grunner vil kunne oppleve økte plager i forbindelse med luftavgang.

Les mer: Spiserørsbetennelse

4. Forstoppelse:

En treg mage med hard avføring er et vanlig og også betydelig problem for mange. Flere faktorer kan virke inn på utviklingen av forstoppelse, som kosthold, fysisk aktivitet og medikamentbruk. Forstoppelse kan gjøre det vanskelig å kvitte seg med luft, noe som kan resultere i betydelige luftplager. (1) (2) (3)

Les også:

MAT SOM GIR LUFTPLAGER: Bønner, erter, hodekål, løk, brokkoli, hvete og potet er matvarer som noen kan få oppblåst mage av. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MAT SOM GIR LUFTPLAGER: Bønner, erter, hodekål, løk, brokkoli, hvete og potet er matvarer som noen kan få oppblåst mage av. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Hva hjelper mot luftplager?

En endring i kosthold og livsstilsvaner kan bedre plagsomme luftplager for mange og er det viktigste behandlingstiltaket. Ved underliggende tilstander vil disse ofte kunne kreve en annen, spesifikk behandling.

De fleste med luftplager opplever økte eller reduserte plager avhengig av kostholdet sitt, og det åpenbare første tiltaket bør derfor være å forsøksvis justere på dietten slik at man spiser mindre av det som man tror eller føler gir plager.

Man bør forsøksvis redusere inntak av matvarer som er kjent for å gi økte luftplager, som kan innebære å redusere inntak av provoserende matvarer som bønner, erter, hodekål, løk, brokkoli, hvete, potet med mer, og følge en såkalt lav FODMAP-diett.

Man kan også forsøksvis prøve å midlertidig redusere fiberinntak, inntak av fet eller sterk mat, og inntaket av melkeprodukter. Det finnes enkelte preparater som kan kjøpes reseptfritt på apoteket som er ment å skulle redusere luftplager, som silikonpreparater og aktivt kull, men effekten er noe tvilsom og disse anbefales i utgangspunktet ikke. Ved plager hos barn skal man aldri få dem til å følge spesielle dietter eller endre drastisk i kosthold uten å forhøre seg med lege først. (1) (2)

Kilder:

1) Uptodate.com - intestinal gas and bloating
2) National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine: Abdominal Bloating: Pathophysiology and Treatment 3) Helsenorge.no , irritabel tarm (3)

Artikkelen ble først publisert av Lommelegen.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:30 Aktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29 Soldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22 Svenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22 Narkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05 Antall mottakere øker i AFP-ordningen13:00 Ønsker felles regelverk for elsparkesykler12:59 EU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51 Skadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30 Slik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30 Norsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28 Skoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28 Hemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27 Bloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27 Jærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11 Råkjør venter «sliten» Ødegaard10:32 Ingen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07 Dom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06 Nødnettet er igjen fullt operativt10:03 Syrere på flukt: – Dette er helvetet10:00 Jazzmusikeren Jon Christensen død09:31 Flere kildesorterer plast09:30 Medier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12 Chelsea-profil brakk nesen08:58 Voldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41 35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40 Voldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32 18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28 USAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53 Stengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29 Sykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26 Norsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00 Landslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54 Professor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54 Norsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48 Kina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31 Trøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30 MDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28 Haalands stjernemøte med Mbappé05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Høie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27 Eckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25 Sju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47 Nå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29 Tre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08 Politidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22 Kvinner og barn trampet til døde i Niger03:17 Maskert butikkraner i Stavanger02:51 Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27 Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11 Leger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32 Pollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25 Norske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25 Apple rammet av koronavirus23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Frykter katastrofale konsekvenser av Erdogans plan19:27 Skip forlatt utenfor Bermuda, dukket opp i Irland19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) har fått nok: – Ikke vår skyld at klimaet forandrer seg17:21 Norske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19 Drikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16 Det vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25 50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05 Guardiola blir i Manchester City15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 – Det som nå skjer, er noe av det verste vi har sett i løpet av krigen i Syria14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger: – Likevel har vi ingen valg
Siste nytt
13:30VerdenAktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29VerdenSoldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22SportSvenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22VerdenNarkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05PengerAntall mottakere øker i AFP-ordningen13:00NorgeØnsker felles regelverk for elsparkesykler12:59PengerEU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51SportSkadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30NorgeSlik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30SportNorsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28NorgeSkoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28PolitikkHemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27PolitikkBloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27NorgeJærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11SportRåkjør venter «sliten» Ødegaard10:32SportIngen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07VerdenDom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06NorgeNødnettet er igjen fullt operativt10:03VerdenSyrere på flukt: – Dette er helvetet10:00KulturJazzmusikeren Jon Christensen død09:31NorgeFlere kildesorterer plast09:30SportMedier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12SportChelsea-profil brakk nesen08:58SportVoldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41Penger35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40PolitikkVoldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32Kultur18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28VerdenUSAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53NorgeStengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29VerdenSykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26SportNorsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00SportLandslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54Helse og livsstilProfessor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54KulturNorsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48Helse og livsstilKina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31PolitikkTrøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30PolitikkMDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28SportHaalands stjernemøte med Mbappé05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27SportEckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25Helse og livsstilSju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47Helse og livsstilNå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29VerdenTre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08NorgePolitidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22VerdenKvinner og barn trampet til døde i Niger03:17NorgeMaskert butikkraner i Stavanger02:51VerdenCanada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27Helse og livsstilOverlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11VerdenLeger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32PolitikkPollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25VerdenNorske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07ReiseWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25VerdenApple rammet av koronavirus23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenFrykter katastrofale konsekvenser av Erdogans plan19:27VerdenSkip forlatt utenfor Bermuda, dukket opp i Irland19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) har fått nok: – Ikke vår skyld at klimaet forandrer seg17:21NorgeNorske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19NorgeDrikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16StemmerDet vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25Norge50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05SportGuardiola blir i Manchester City15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33Verden– Det som nå skjer, er noe av det verste vi har sett i løpet av krigen i Syria14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46Norge– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger: – Likevel har vi ingen valg
Populært