– Snusing øker ikke risikoen for slag eller hjertesykdom

En stor samlestudie har ikke funnet noen økt risiko for hjertekar-lidelser ved bruk av svensk snus. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
En stor samlestudie har ikke funnet noen økt risiko for hjertekar-lidelser ved bruk av svensk snus. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Norske og svenske snusere har ingen økt risiko for hjertesykdom eller slag, viser en ny samlestudie. – Det gir stor helsegevinst for mange å bytte fra røyk til snus, sier norsk hjertespesialist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange nordmenn klarer å slutte å røyke ved å gå over til snus, og reduserer dermed den store risikoen for lungekreft.

Likevel advarer helsemyndighetene mot snusing, basert på antakelser om at det kan gi økt risiko for andre helseskadelige effekter.

Nå avkrefter en ny samlestudie at svensk snus øker risikoen for hjerte-karsykdom eller slag. Forskerne fant ingen slik økt risiko i høyinntektsland som Sverige.

Det er stor forskjell på svensk snus som vi bruker i Norge, og annen røykfri tobakk.

– Gledelig

Studien er publisert i Open Heart, som utgis av foreningen for britiske hjerteleger.

Ifølge overlege Eli Heggen ved avdeling for preventiv kardiologi ved Oslo Universitetssykehus, bekrefter denne samleanalysen tidligere studier om temaet.

– Det er gledelig at denne meta-analysen ikke finner økt risiko for kardiovaskulær sykdom ved bruk av svensk snus, sier hun.

Men hun gjør oppmerksom på at studiene som analysen er basert på, er observasjonsstudier.

– Dermed kan man ikke kan si noe sikkert om årsakssammenheng, tilføyer Heggen.

Opplysningene er basert på deltakernes egne opplysninger om bruk av røyk og snus.

– Bruken er kanskje oppgitt bare ved ett tidspunkt og uten mengdeangivelser, påpeker hun.

Studiene har heller ikke objektive mål på for eksempel karbondioksid i utåndingsluft eller stoffskifteprodukter av nikotin i spytt, urin eller lignende, innvender hun.

Les også: – Ti prosent høyere pris på røyk og snus gir lavere forbruk

Kjent forskjell

Forskerne fant at brukere av røykfri tobakk i USA har en liten, økt risiko for hjertesykdom og en økt risiko for hjerneslag.

Dette stemmer med tidligere funn av forskjeller mellom snusbruk i Sverige og USA, sier Heggen.

– Forskjellen kan forklares med at svensk snus er underlagt strengere kontroll for innhold av blant annet nitrosaminer, toksiske metaller og andre carcinogener. Den inneholder også mindre nikotin enn den amerikanske, påpeker Heggen.

Fordi Sverige har lange tradisjoner for snus, er det dessuten antakelig flere snusbrukere der som kanskje aldri har røyket, noe som også kan redusere risikoen.

Studier fra Europa og Nord-Amerika

Samlestudien er basert på en systematisk gjennomgang av 25 studier av ulike varianter av røykfri tobakk. Studiene er fra Europa og Nord-Amerika.

De handlet alle om mulig påvirkning av snus på utvikling av hjerte-karsykdommer.

Den økte risikoen man finner i studiene fra USA gir selvfølgelig grunn til bekymring for at så mange unge mennesker der bruker snus, gjentar Heggen.

Men det er stor forskjell på snusen som vi bruker i Norge og annen røykfri tobakk.

Norske og svenske snusere har ingen økt risiko for å få hjerte-karsykdom, sammenlignet med ikke-snusere, slår forskerne fast.

Ulike former for snus

Dermed kan sammenhengen mellom snus og økt risiko for hjertekar-sykdom og slag, være utdatert eller ufullstendig når det gjelder høyinntektsland som Sverige, mener forskerne bak analysen.

All snus som selges i Norge, produseres i Sverige. Forskerne påpeker at den svenske snusen skiller seg ut på grunn av kvalitetskravene som stilles i produksjonen.

– Det er masse forskjellige typer snus, og som nevnt i diskusjonen i metaanalysen er røykfri tobakk i andre land ikke underlagt samme kontroll som i Sverige, sier Heggen.

Strenge krav og høye standarder minimerer innholdet av uønskede stoffer i den svenske snusen.

I svensk snus benyttes kun lufttørket tobakk. I tillegg varmebehandles snusen i en prosess som kan minne om pasteuriseringsprosessen man gjør med melkeprodukter for å drepe bakterier.

En av tre som slutter å røyke, snuser

Forskerne har tatt ut data om deltakernes sigarettbruk, bruk av røykfrie tobakksprodukter og deres helsetilstand.

De så spesielt på symptomer på, eller risikofaktorer for hjerte-karsykdom.

Forskerne mener studien viser at leger bør informere brukere i Nord-Amerika om helserisikoen knyttet til bruk av røykfri tobakk, og råde dem til å slutte.

I Norge og Sverige har snus vist seg å være en effektiv måte for mange å slutte å røyke på.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at en av tre nordmenn som sluttet å røyke, bruker snus som hjelpemiddel.

Gir stor helsegevinst å bytte fra røyk til snus

– Det er fortsatt ingen tvil om at risiko for hjertekarsykdom er mye større hos røykere. Det å bytte fra røyk til snus gir stor helsegevinst for mange, sier overlege Eli Heggen ved Oslo universitetssykehus.

Men den økte risikoen man finner i studiene fra USA gir selvfølgelig grunn til bekymring for at så mange unge mennesker der også bruker snus, mener hun.

Samtidig er det ikke så bekymringsfullt hvis mange av dem i stedet ville ha røyket.

Gir ikke økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen

Studien føyer seg inn i rekken av flere studier som har vist at snus ikke er så farlig som tidligere antatt.

I 2017 viste svenske forskere ved Karolinska institutet i Stockholm at snus ikke øker risikoen for bukspyttkjertelkreft, som tidligere antatt.

Les mer her: Snus frikjent, gir ikke fryktet krefttype

De hadde fulgt 420.000 svenske menn i en årrekke. Studien ble publisert i International Journal of Cancer.

Les også:

Ingen dødsfall

I 2018 beregnet det internasjonale forskningssamarbeidet Global Burden of Disease antall dødsfall som skyldes tobakk.

Mens røyk alene drepte 6,3 millioner mennesker, og passiv røyking var ansvarlig for nesten 900.000 dødsfall, kunne forskere ikke finne at snus førte til noen dødsfall.

Les saken her: Snus er langt mindre farlig enn antatt

Men bruk av snus under graviditet, kan føre til alvorlige fosterskader, understreker Helsedirektoratet. I Dagens Medisin skriver helsedirektøren at snus gir økt risiko for lav fødselsvekt, for tidlig fødsel og dødfødsel.

Folkehelseinstituttet holder for tiden på å oppdatere sin snusrapport fra 2014. Det er kommet mye ny forskning siden denne ble utgitt. Rapporten er planlagt utgitt til høsten.

Seniorforsker Karl Erik Lund som forsker på rusmidler og tobakk ved Folkehelseinstituttet, har videresendt den nye samlestudien til de som har ansvaret for sykdomsdelen av rapporten, opplyser han til forskning.no.

Klart mindre skadelig enn røyking

Røyking dreper 6000 nordmenn hvert år, men helsemyndighetene har ikke funnet noen dødsfall knyttet til snus.

Skadegraden ved bruk av snus og e-sigaretter anslås å ligge i området 1-10 prosent av skadegraden ved røyking. Nikotinlegemidler tillegges enda lavere risiko, oppgir Folkehelseinstituttet i rapporten Feiloppfatninger om risiko ved tobakksbruk.

Befolkningen generelt og røykere ser ut til å vurdere nikotinlegemidler, snus og e-sigaretter som langt mer helseskadelige enn det medisinske eksperter indikerer.

Sverige har EUs laveste andel røykere. I aldersgruppen 30-44 år røyker fem prosent. Svenske menn har lavest risiko for å rammes av tobakksrelatert sykdom og død.

I Norge ligger andelen som røyker nå på cirka ti prosent.

I Danmark der man ikke har snus, økte for første gang på 20 år andelen som røyker i 2018. Hele 23 prosent røykte i 2018.

Kilde:

B. L. Roston mf: Smokeless tobacco use and circulatory disease risk: a systematic review and meta-analysis. Open Heart, BMJ Journals, 8. januar 2019. https://openheart.bmj.com/content/5/2/e000846

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norske reisende fortsatt strandet på Gran Canaria07:28 Trump framme i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Russerne kommer, igjen!07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23 Virusutbruddet kan føre til utsettelse av årets folkekongress i Kina06:08 Ny vurdering av Flåmsbana mandag06:00 Marerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Friske personer får forlate Wuhan05:30 Klart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30 Trump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12 Sanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09 Norsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05 Leger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09 Våteste nyår i Bergen siden 186101:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim
Siste nytt
07:51VerdenVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30NorgeNorske reisende fortsatt strandet på Gran Canaria07:28VerdenTrump framme i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerRusserne kommer, igjen!07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30VerdenSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23VerdenVirusutbruddet kan føre til utsettelse av årets folkekongress i Kina06:08NorgeNy vurdering av Flåmsbana mandag06:00SportMarerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFriske personer får forlate Wuhan05:30VerdenKlart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00VerdenAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30VerdenTrump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12VerdenSanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09SportNorsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05NorgeLeger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50VerdenTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186101:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09NorgeMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43VerdenKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim
Populært