Fire grå stær-pasienter smittet med sjelden bakterie under operasjon

Bakterien Burkholderia blir nå dyrket i laboratorium og testet mot ulike antibiotika for å finne ut om noe har effekt og kan brukes i behandling. Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Bakterien Burkholderia blir nå dyrket i laboratorium og testet mot ulike antibiotika for å finne ut om noe har effekt og kan brukes i behandling. Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire menn risikerer å miste synet etter å ha blitt smittet med den multiresistente bakterien Burkholderia under operasjon for grå stær i Narvik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smitten ble oppdaget da en pasient kontaktet klinikken i Narvik etter operasjonen og sa at synet hans var blitt dårligere, skriver Fremover. Operasjonene ved Øyeklinikken i Narvik er stanset, det er oppdaget totalt fire tilfeller av infeksjon etter smitte med bakterien, og fungerende fylkeslege i Nordland, Morten Juul Sundnes, sier til NRK det er åpnet tilsynssak mot klinikken.

De fire mennene er innlagt med alvorlig betennelse i øynene ved øyeavdelingen på Universitetssykehuset i Tromsø (UNN).

Det er ikke kjent hvor smitten kommer fra, og bakterien blir nå dyrket i laboratorium og testet mot ulike antibiotika for å finne ut om noe har effekt og kan brukes i behandling.

Burkholderia er oppkalt etter den amerikanske patologen Walter H. Burkholder og er kun beskrevet et par steder i verden. Ifølge avdelingsoverlege Terje Christoffersen trives bakterien på fuktige steder.

Det regnes med at bakterien har kommet inn i pasientenes øyne under operasjon. Alle de 290 pasientene som er operert mellom 4. og 28. januar, er kontaktet. I tillegg blir det tatt prøver av utstyret ved klinikken.

Aktuelt: Superbakterier påvist på Svalbard