Spør psykologen: Bør vi fortelle døtrene våre om min kones affære?

Psykolog Danielle Legland mener det er lite som taler for å fortelle voksne barn om problemer i ekteskapet.
Psykolog Danielle Legland mener det er lite som taler for å fortelle voksne barn om problemer i ekteskapet. Foto: NTB scanpix/ Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mann lurer på om døtrene bør få vite om konas affære, og spør psykolog Danielle Legland om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hei,

I dag har vi det godt i ekteskapet, men for cirka 20 år siden var min kone utro mot meg med en kollega på sin arbeidsplass. Han var også gift. Min kone la alle kortene på bordet, hun angret og jeg har klart å tilgi henne. Vi har to godt voksne døtre som ikke vet noe om dette.

Bør vi være ærlige, legge kortene på bordet og fortelle døtrene våre om dette?
Mann (60+)

Les alle svarene i spalten her

ABC Nyheters psykolog Danielle Legland svarer:

Hei, og takk for ditt spørsmål.

For 20 år siden var altså din kone utro med en kollega, noe dere har greid å komme dere videre fra. Du har tilgitt henne, og det er tydelig for deg at hun angrer. Dere har to voksne døtre, og du lurer nå på om de bør få vite dette.

Dersom denne hendelsen har påvirket familiedynamikken betraktelig kan jeg forstå behovet ditt for å fortelle dem om dette. Jeg tror likevel det er viktig at du stiller deg selv spørsmålet hva du ønsker å oppnå ved å informere dem?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

For det første skjedde dette for 20 år siden, hvilket betyr at døtrene dine var voksne også den gang. Hadde de vært små og bodd under samme tak som dere er risikoen større for at de ville merket at noe var galt mellom dere, og kanskje (men langt fra sikkert) kunne det gitt mening for dem dersom de visste årsakene til at det var rar stemning mellom mamma og pappa. For det andre vil det kunne rokkere ved hvordan de forholder seg til sin egen barndom ved å stille spørsmål ved deres parforhold. De kan eksempelvis lure på om det ikke var så bra som det de trodde. Det er også nærliggende å tenke at de ville få ambivalente følelser ovenfor sin mor, noe som er belastende for dem.

Mitt umiddelbare råd er at du ikke skal fortelle døtrene dine om dette. De er voksne og har antakelig selv prøvd ut å være i et parforhold, og de vet at det ikke nødvendigvis alltid er en dans på roser. Med mindre du selv finner svært gode grunner for at de bør få vite det, tilhører denne historien parforholdet deres til.

Lykke til videre.

ABC Nyheter mottar ingen kontaktinformasjon om du sender inn spørsmål. Vi har heller ingen anledning til å kontakte deg om ditt spørsmål blir besvart i spalten.Dette er for å ta hensyn til ditt personvern.