Flere tonn kjøtt fra sykt storfe eksportert fra Polen

Kjøtt fra sykt storfe er solgt fra Polen til en rekke land, deriblant Sverige. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Kjøtt fra sykt storfe er solgt fra Polen til en rekke land, deriblant Sverige. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I Polen har nær 3 tonn kjøtt fra sykt storfe, som ble slaktet i strid med loven, blitt eksportert til flere land, blant annet Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram etter en undersøkelse foretatt av den polske TV-kanalen TVN, som oppdaget at storfe som led av sykdom, ble slaktet i byen Ostrow Mazowiecka.

Kjøttet har blitt eksportert til ti EU-land, deriblant Sverige, som importerte over 250 kilo av kjøttet. 14 kilo havnet på et hotell i Uppsala og har allerede blitt spist opp av hotellgjestene.

Det svenske mattilsynet, Livsmedelsverket, betegner det som et alvorlig brudd på matloven og fullstendig uakseptabelt.

– Vi anser kjøttet som helseskadelig. Dyr skal inspiseres av veterinærer før og etter slakting. Dersom det fremkommer at dyrene er syke, skal de fjernes fra produksjonen, sier statsinspektør Louise Nyholm i Livsmedelsverket.

Det polske slakteriet slaktet dyrene på spesifikke tider på døgnet hvor slakteriet ikke var overvåket av veterinærer. Deretter ble kjøttet merket som «inspisert», før det så ble eksportert ut til flere land, deriblant Finland, Frankrike og Spania.

Slakteriet ble fratatt lisensen av polske myndigheter tidligere denne uken.

Personvernpolicy