Oslo-byrådet vurderer forbud mot usunn matreklame

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsebyråden i Oslo skal utrede om det bør innføres et forbud mot reklame for pizza, sukkertøy og annen usunn mat på buss, trikk, T-bane og i stasjonsområder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mulige forbudet er inspirert av London, ifølge NRK. I den britiske hovedstaden blir det nemlig forbudt å reklamere for usunn mat og drikke på offentlig transport 1. februar.

– Vi vil heller ha reklame som påvirker oss i en sunnere retning, sier helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) til kanalen. Hun skal nå altså utrede muligheten for et forbud.

-Ikke et problem, sier forsker

Men skal vi tro forsker Annechen Bahr Bugge ved SIFO/Oslo Met, er ikke reklame for usunn mat noe stort problem.

– Tvert om ser vi at det er veldig mye reklame for sunne matprodukter. Det skal være naturlig, friskt og rent. Vi ser også at folk er stadig mer opptatt av sunnhet og helse, sier hun.

Forskeren mener det er et større problem at folk opplever at det er vanskelig å finne sunn mat i kiosker og gatekjøkken.

Frp reagerer

Stortingsrepresentant Silje Hjemdal (Frp), som er medlem i familie- og kulturkomiteen, reagerer på forslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det får være grenser for hva man skal forby. Hva blir det neste? Vil de rive ned Freia-skiltet for ikke å friste folk til å spise sjokolade? Forbrukerne har evne til å tenke selv, og trenger ikke politikere til å tenke for seg, sier hun.

Hjemdal tror en utestenging av noen aktører fra reklamemarkedet, kan ende med at det blir mindre konkurranse om reklamen og lavere reklameinntekter.

– Det er merkelig om de har råd til å si nei til disse pengene. Det vil i ytterste konsekvens medføre høyere kollektivpriser for forbrukerne, mener hun.