Ny forskning: – Blodprøve kan avsløre tegn på Alzheimer mange år før symptomene oppstår

<p>Ifølge den ferske studien kan man se økning av proteinet NfL, som er en markør for nervecelleskader, i blodprøver tatt allerede 16 år før pasienten forventes å oppleve Alzheimer-symptomer. Illustrasjonsfoto: Bjørn Halfdansen / NTB scanpix</p>
Ifølge den ferske studien kan man se økning av proteinet NfL, som er en markør for nervecelleskader, i blodprøver tatt allerede 16 år før pasienten forventes å oppleve Alzheimer-symptomer. Illustrasjonsfoto: Bjørn Halfdansen / NTB scanpix

Flere lovende medisiner mot Alzheimer er på trappene. Den dagen vi har slike medisiner, vil en enkel, tidlig test være veldig viktig, forklarer professor. – Kanskje man kan starte behandlingen før symptomene oppstår.

Tegn på skadelige endringer i hjernen hos mennesker som er i ferd med å utvikle Alzheimer kan avdekkes med en blodprøve lenge før symptomer oppstår, ifølge ny studie.

Prøven måler nivået av et protein, neurofilament (NfL), i blodet. Forskere mener det kan være en tidlig indikator for Alzheimer dersom nivået av dette proteinet er stigende.

Faktisk kunne de se endringer i nivåene av NfL opptil 16 år før det var forventet at Alzheimer-symptomer, som hukommelsestap og forvirring, ville oppstå hos mennesker med en arvelig form for sykdommen.

Tidligere forskning har vist at dersom man kan måle høye nivåer av NfL i en persons ryggmargvæske, er det en sterk indikator på at nerveceller i hjernen deres har blitt ødelagt. Men det å hente ut ryggmargsvæske er mer omstendelig enn en enkel blodprøve.

– Den letteste og billigste måten å teste er å ta blodprøver, sier professor Kaj Blennow ved Sahlgrenska akademin til ABC Nyheter.

Blennow har selv har forsket på tidlig diagnostikk av Alzheimer, men er ikke involvert i denne studien.

Han mener forskningen som er publisert i tidsskriftet Nature Medicine, er god.

Det finnes i dag ingen kur for Alzheimer. Sykdommen er den største årsaken til demens i vestlige land. Imidlertid er det flere lovende legemidler på trappene.

Dersom medisinene viser seg å ha så god effekt som man håper, vil det være viktig å komme i gang med behandlingen så tidlig som mulig, forklarer Blennow.

– NfL er en markør for nervecelleskader. Det man finner i denne studien og delvis i tidligere studier er at nivået av dette proteinet ser ut til å øke veldig lenge før man får symptomer på Alzheimer.

Tyder på skadde hjerneceller

Det er Washington University School of Medicine og German Center for Neurodegenerative Diseases som står bak den ferske studien, som er gjennomført på pasienter med en sjelden, arvelig form for Alzheimer.

Testen undersøker altså nivået av proteinet NfL (neurofilament light chain) i blodet. Dette proteinet er del av «skjelettet» til en nervecelle. Når nerveceller i hjernen er skadde eller dør lekker NfL-protein ut i ryggmargsvæsken og videre ut i blodet.

Slik gjennomførte de studien

For å gjennomføre studien har forskerne sett på data fra 405 deltagere i et nettverk som følger en sjelden form for Alzheimer. Sykdommen utvikles av mennesker som har arvet en genmutasjon som gjør at de er disponert for denne formen for Alzheimer. Sykdommen opptrer da gjerne tidlig, i 50-, 40- eller til og med 30-årene. Og barn av en forelder med mutasjonen, har 50 prosent sjanse for å arve den, og vil i så fall ofte utvikle symptomer på samme alder som sin mor eller far. Dette gir forskerne en sjanse til å studere hva som skjer i hjernen i årene før de kognitive symptomene oppstår.

Av de 405 som var inkludert i den ferske studien, var 243 bærere av mutasjonen mens 162 var familiemedlemmer som ikke var bærere, men fungerte som en kontrollgruppe.

Hos de som var bærere av mutasjonen kunne forskerne se NfL-nivåer som var høyere ved oppstart av målingene og at de økte med tiden. I kontrollgruppen var proteinnivåene lave og stort sett stabile. Denne forskjellen kunne man allerede se 16 år før symptomene var forventet å oppstå.

Forskerne har altså studert en sjelden form for familiær Alzheimer. Funnene må derfor bekreftes hos pasienter som har den mer vanlige formen, som kalles sporadisk Alzheimer, der symptomene opptrer i alderdommen, understreker de i pressemeldingen.

Professor Kaj Blennow mener det er rimelig å anta at blodprøven vil fungere på samme vis på disse pasientene.

– Både når det gjelder denne testen med NfL som markør og beta amyloid, er jeg ganske sikker på at det ikke vil være noen forskjell mellom familiær og sporadisk Alzheimer. Men det kan hende at behandlingen vil være annerledes, sier han til ABC Nyheter.

Blennow, som også er overlege ved Sahlgrenska Universitetssjukhuset, forklarer at NfL ikke er spesifikk for Alzheimer:

– Nfl er en allmenn markør for nervecelleskader, så denne blodprøven kan bli en følsom, men ikke sykdomspesifikk markør for nervecelleskader. Man kan altså ikke vite om økning i NfL-nivået skyldes den ene eller andre hjernesykdommen.

Blennow forteller at man også har andre lovende forsøk med blodprøver, som måler nivået av en annen markør for Alzheimer: beta amyloid.

Han ser for seg at de to kunne kombineres i fremtiden for å stille en Alzheimer-diagnose.

– Man kunne ha NfL-testen sammen med testen for beta amlyoid i blod. Hvis du har tegn både på amyloid plakk i hjernen og nervecelleskader, så kan man si at det er tegn på Alzheimer.

Les også: Forskning: – Disse ni faktorene kan bidra til to av tre Alzheimer-tilfeller i verden

– Ekstremt lovende resultater

Den dagen man omsider har en effektiv behandling, vil behovet for en enkel screeningtest som kan gjennomføres på legekontoret være stor.

Blennow håper og tror at den dagen ikke er så langt unna. Han viser til tre lovende legemidler med antistoffer som skal virke mot opphopning av proteinet beta amyloid i hjernen. Slikt plakk i hjernen regnes som et viktig kjennetegn på Alzheimers sykdom. Men det er ikke endelig bekreftet at det vil hjelpe å fjerne plakket med medisiner.

Professoren forklarer at forskningen på de nye legemidlene, viser at man lykkes med å få bort en del av amyloiden hos pasientene.

– Det finnes også tegn på at de som får placebo i stedet, får en forverring av symptomer den takten som man forventer, men det gjør ikke de som får de nye medisinene. Det er ekstremt lovende resultater.

Professor Kaj Blennow, Sahlgrenska Akademien. Foto: Magnus Gotander / Bilduppdraget
Professor Kaj Blennow, Sahlgrenska Akademien. Foto: Magnus Gotander / Bilduppdraget

Nå skal disse legemidlene gjennom den avgjørende runden med testing på en stor gruppe pasienter, i såkalt fase tre-studier, før de eventuelt kan godkjennes for bruk.

– Skulle vi få slike legemidler kommer det til å bli en veldig økende mengde eldre mennesker som kommer til legen og sier at hukommelsen er litt dårlig. «Har jeg Alzheimer? Da vil jeg i så fall ha behandling.»

– Da kan man ikke ta inn alle disse på en spesialklinikk med PET-scanning og lignende tester. Det har man ikke ressurser til. Da hadde det vært fint å kombinere en hukommelsestest med en blodprøve som kan gjennomføres på legekontoret.

– Kanskje man kan behandle før symptomene oppstår?

Blennow ser for seg at man i første omgang vil bruke en slik blodprøve for å utelukke Alzheimer og berolige pasienten. De som eventuelt har urovekkende nivåer av Alzheimer-markører som beta amyloid og NfL, vil kunne sendes videre til utredning.

Dersom det bekreftes at blodprøven kan avsløre tegn på Alzheimer lenge før symptomene oppstår, vil det være veldig viktig, understreker Blennow.

– La oss si at resultatene fra fase tre-studiene er positive, da gjelder det å starte behandlingen tidlig i forløpet, kanskje før man har mye symptomer i det hele tatt.

– Om man kan bremse opp sykdommen helt, vet man ikke, men det er tegn på at man kan bremse den en del. Om du startet enda tidligere med behandling har det kanskje enda bedre effekt, sier Blennow.

Les også: Nordmenn frykter kreft og Alzheimer mest

Trenger mer forskning

Ifølge forskerne bak den ferske studien, er håpet at den enkle og lite kostbare metoden i fremtiden skal kunne brukes til å avdekke skadelige endringer i hjernen, ikke bare knyttet til Alzheimer, men også andre såkalte nevrodegenerative sykdommer. Dette er sykdommer som fører til at hjerneceller skades eller dør, for eksempel Parkinsons og MS.

– Dette er noe som enkelt kan brukes som en screeningtest ved en nevrologisk klinikk, sier forsker Brian Gordon, ved Washington University School of Medicine, i en pressemelding.

Før en slik blodprøve kan brukes på pasienter må forskerne finne ut hvor høyt nivå av NfL i blodet som er for høyt, og hvor raskt proteinnivået må øke for at det skal være en bekymringsfull utvikling.

– Jeg kan se for meg at dette brukes i klinikken om noen få år. Men vi er enda ikke der at vi kan fortelle folk «Om fem år har du demens». Vi jobber for å komme dit, sier forsker Brian Gordon i meldingen.

Og hva gjelder de lovende legemidlene mot Alzheimer, skal man ikke ta gleden på forskudd.

For bare få år siden var det mange lovende medisiner på trappene. Men da effekten av legemidlene skulle testes, på en større gruppe pasienter, i fase tre-studier, skar det seg.

Det kan du lese mer om her: Håper å få bekreftet Alzheimer-teori

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Medier: Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler passord07:00 Frode Berg skal snakke med pressen06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Gjenopptakelseskommisjonen oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før
Siste nytt
09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportMedier: Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler passord07:00NorgeFrode Berg skal snakke med pressen06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeGjenopptakelseskommisjonen oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før
Populært