Ny forskning: – Blodprøve kan avsløre tegn på Alzheimer mange år før symptomene oppstår

<p>Ifølge den ferske studien kan man se økning av proteinet NfL, som er en markør for nervecelleskader, i blodprøver tatt allerede 16 år før pasienten forventes å oppleve Alzheimer-symptomer. Illustrasjonsfoto: Bjørn Halfdansen / NTB scanpix</p>
Ifølge den ferske studien kan man se økning av proteinet NfL, som er en markør for nervecelleskader, i blodprøver tatt allerede 16 år før pasienten forventes å oppleve Alzheimer-symptomer. Illustrasjonsfoto: Bjørn Halfdansen / NTB scanpix

Flere lovende medisiner mot Alzheimer er på trappene. Den dagen vi har slike medisiner, vil en enkel, tidlig test være veldig viktig, forklarer professor. – Kanskje man kan starte behandlingen før symptomene oppstår.

Tegn på skadelige endringer i hjernen hos mennesker som er i ferd med å utvikle Alzheimer kan avdekkes med en blodprøve lenge før symptomer oppstår, ifølge ny studie.

Prøven måler nivået av et protein, neurofilament (NfL), i blodet. Forskere mener det kan være en tidlig indikator for Alzheimer dersom nivået av dette proteinet er stigende.

Faktisk kunne de se endringer i nivåene av NfL opptil 16 år før det var forventet at Alzheimer-symptomer, som hukommelsestap og forvirring, ville oppstå hos mennesker med en arvelig form for sykdommen.

Tidligere forskning har vist at dersom man kan måle høye nivåer av NfL i en persons ryggmargvæske, er det en sterk indikator på at nerveceller i hjernen deres har blitt ødelagt. Men det å hente ut ryggmargsvæske er mer omstendelig enn en enkel blodprøve.

– Den letteste og billigste måten å teste er å ta blodprøver, sier professor Kaj Blennow ved Sahlgrenska akademin til ABC Nyheter.

Blennow har selv har forsket på tidlig diagnostikk av Alzheimer, men er ikke involvert i denne studien.

Han mener forskningen som er publisert i tidsskriftet Nature Medicine, er god.

Det finnes i dag ingen kur for Alzheimer. Sykdommen er den største årsaken til demens i vestlige land. Imidlertid er det flere lovende legemidler på trappene.

Dersom medisinene viser seg å ha så god effekt som man håper, vil det være viktig å komme i gang med behandlingen så tidlig som mulig, forklarer Blennow.

– NfL er en markør for nervecelleskader. Det man finner i denne studien og delvis i tidligere studier er at nivået av dette proteinet ser ut til å øke veldig lenge før man får symptomer på Alzheimer.

Tyder på skadde hjerneceller

Det er Washington University School of Medicine og German Center for Neurodegenerative Diseases som står bak den ferske studien, som er gjennomført på pasienter med en sjelden, arvelig form for Alzheimer.

Testen undersøker altså nivået av proteinet NfL (neurofilament light chain) i blodet. Dette proteinet er del av «skjelettet» til en nervecelle. Når nerveceller i hjernen er skadde eller dør lekker NfL-protein ut i ryggmargsvæsken og videre ut i blodet.

Slik gjennomførte de studien

For å gjennomføre studien har forskerne sett på data fra 405 deltagere i et nettverk som følger en sjelden form for Alzheimer. Sykdommen utvikles av mennesker som har arvet en genmutasjon som gjør at de er disponert for denne formen for Alzheimer. Sykdommen opptrer da gjerne tidlig, i 50-, 40- eller til og med 30-årene. Og barn av en forelder med mutasjonen, har 50 prosent sjanse for å arve den, og vil i så fall ofte utvikle symptomer på samme alder som sin mor eller far. Dette gir forskerne en sjanse til å studere hva som skjer i hjernen i årene før de kognitive symptomene oppstår.

Av de 405 som var inkludert i den ferske studien, var 243 bærere av mutasjonen mens 162 var familiemedlemmer som ikke var bærere, men fungerte som en kontrollgruppe.

Hos de som var bærere av mutasjonen kunne forskerne se NfL-nivåer som var høyere ved oppstart av målingene og at de økte med tiden. I kontrollgruppen var proteinnivåene lave og stort sett stabile. Denne forskjellen kunne man allerede se 16 år før symptomene var forventet å oppstå.

Forskerne har altså studert en sjelden form for familiær Alzheimer. Funnene må derfor bekreftes hos pasienter som har den mer vanlige formen, som kalles sporadisk Alzheimer, der symptomene opptrer i alderdommen, understreker de i pressemeldingen.

Professor Kaj Blennow mener det er rimelig å anta at blodprøven vil fungere på samme vis på disse pasientene.

– Både når det gjelder denne testen med NfL som markør og beta amyloid, er jeg ganske sikker på at det ikke vil være noen forskjell mellom familiær og sporadisk Alzheimer. Men det kan hende at behandlingen vil være annerledes, sier han til ABC Nyheter.

Blennow, som også er overlege ved Sahlgrenska Universitetssjukhuset, forklarer at NfL ikke er spesifikk for Alzheimer:

– Nfl er en allmenn markør for nervecelleskader, så denne blodprøven kan bli en følsom, men ikke sykdomspesifikk markør for nervecelleskader. Man kan altså ikke vite om økning i NfL-nivået skyldes den ene eller andre hjernesykdommen.

Blennow forteller at man også har andre lovende forsøk med blodprøver, som måler nivået av en annen markør for Alzheimer: beta amyloid.

Han ser for seg at de to kunne kombineres i fremtiden for å stille en Alzheimer-diagnose.

– Man kunne ha NfL-testen sammen med testen for beta amlyoid i blod. Hvis du har tegn både på amyloid plakk i hjernen og nervecelleskader, så kan man si at det er tegn på Alzheimer.

Les også: Forskning: – Disse ni faktorene kan bidra til to av tre Alzheimer-tilfeller i verden

– Ekstremt lovende resultater

Den dagen man omsider har en effektiv behandling, vil behovet for en enkel screeningtest som kan gjennomføres på legekontoret være stor.

Blennow håper og tror at den dagen ikke er så langt unna. Han viser til tre lovende legemidler med antistoffer som skal virke mot opphopning av proteinet beta amyloid i hjernen. Slikt plakk i hjernen regnes som et viktig kjennetegn på Alzheimers sykdom. Men det er ikke endelig bekreftet at det vil hjelpe å fjerne plakket med medisiner.

Professoren forklarer at forskningen på de nye legemidlene, viser at man lykkes med å få bort en del av amyloiden hos pasientene.

– Det finnes også tegn på at de som får placebo i stedet, får en forverring av symptomer den takten som man forventer, men det gjør ikke de som får de nye medisinene. Det er ekstremt lovende resultater.

Professor Kaj Blennow, Sahlgrenska Akademien. Foto: Magnus Gotander / Bilduppdraget
Professor Kaj Blennow, Sahlgrenska Akademien. Foto: Magnus Gotander / Bilduppdraget

Nå skal disse legemidlene gjennom den avgjørende runden med testing på en stor gruppe pasienter, i såkalt fase tre-studier, før de eventuelt kan godkjennes for bruk.

– Skulle vi få slike legemidler kommer det til å bli en veldig økende mengde eldre mennesker som kommer til legen og sier at hukommelsen er litt dårlig. «Har jeg Alzheimer? Da vil jeg i så fall ha behandling.»

– Da kan man ikke ta inn alle disse på en spesialklinikk med PET-scanning og lignende tester. Det har man ikke ressurser til. Da hadde det vært fint å kombinere en hukommelsestest med en blodprøve som kan gjennomføres på legekontoret.

– Kanskje man kan behandle før symptomene oppstår?

Blennow ser for seg at man i første omgang vil bruke en slik blodprøve for å utelukke Alzheimer og berolige pasienten. De som eventuelt har urovekkende nivåer av Alzheimer-markører som beta amyloid og NfL, vil kunne sendes videre til utredning.

Dersom det bekreftes at blodprøven kan avsløre tegn på Alzheimer lenge før symptomene oppstår, vil det være veldig viktig, understreker Blennow.

– La oss si at resultatene fra fase tre-studiene er positive, da gjelder det å starte behandlingen tidlig i forløpet, kanskje før man har mye symptomer i det hele tatt.

– Om man kan bremse opp sykdommen helt, vet man ikke, men det er tegn på at man kan bremse den en del. Om du startet enda tidligere med behandling har det kanskje enda bedre effekt, sier Blennow.

Les også: Nordmenn frykter kreft og Alzheimer mest

Trenger mer forskning

Ifølge forskerne bak den ferske studien, er håpet at den enkle og lite kostbare metoden i fremtiden skal kunne brukes til å avdekke skadelige endringer i hjernen, ikke bare knyttet til Alzheimer, men også andre såkalte nevrodegenerative sykdommer. Dette er sykdommer som fører til at hjerneceller skades eller dør, for eksempel Parkinsons og MS.

– Dette er noe som enkelt kan brukes som en screeningtest ved en nevrologisk klinikk, sier forsker Brian Gordon, ved Washington University School of Medicine, i en pressemelding.

Før en slik blodprøve kan brukes på pasienter må forskerne finne ut hvor høyt nivå av NfL i blodet som er for høyt, og hvor raskt proteinnivået må øke for at det skal være en bekymringsfull utvikling.

– Jeg kan se for meg at dette brukes i klinikken om noen få år. Men vi er enda ikke der at vi kan fortelle folk «Om fem år har du demens». Vi jobber for å komme dit, sier forsker Brian Gordon i meldingen.

Og hva gjelder de lovende legemidlene mot Alzheimer, skal man ikke ta gleden på forskudd.

For bare få år siden var det mange lovende medisiner på trappene. Men da effekten av legemidlene skulle testes, på en større gruppe pasienter, i fase tre-studier, skar det seg.

Det kan du lese mer om her: Håper å få bekreftet Alzheimer-teori

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:51 Streik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30 Amnesty-pris til Greta Thunberg02:09 Oljeprisen opp nesten 15 prosent etter droneangrepet02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo23:21 Mellom-Amerika rammet av strømbrudd22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann
Siste nytt
02:51NorgeStreik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30VerdenAmnesty-pris til Greta Thunberg02:09VerdenOljeprisen opp nesten 15 prosent etter droneangrepet02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo23:21VerdenMellom-Amerika rammet av strømbrudd22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann
Populært