Meny

Tenker du med ord hvis du er født uten hørsel?

Det å være født uten hørsel og syn, og ikke ha lært tegnspråk eller andre typer språk, er nok den verste skjebnen som kan ramme et menneske, fordi det innebærer isolasjon, mener forsker. – Nødvendigheten av å kommunisere med andre mennesker er så grunnleggende for oss at vi finner en form for språk. (Foto: Phoenixns / Shutterstock / NTB scanpix)

Hvis man er født uten hørsel, og aldri har hørt hvordan språk uttales, tenker man da i ord? Og hvordan tenker hørende?

Spørrelystne lesere har gjennom de siste ti årene sendt tusenvis av e-poster med spørsmål til forskere, som vi har forsøkt å finne svar på.

Ett spørsmål har kommet flere ganger i årenes løp. Her er en av variantene: «Når man tenker, tenker man jo i ord, en slags indre stemme, men hva gjør døve? Tenker de i tegn eller bilder? De vet jo ikke hvordan ordene høres ut», skriver Mia Therkildsen.

De som er født uten hørsel kan tenke i ord

Nå er det på tide å få svar. Vi stiller spørsmålet til tre språkforskerne og en mann som er født uten hørsel.

Her får du først forskernes svar: De kan tenke i ord. Selv om de ikke kan høre og sjelden kan uttale ord hvis de er født uten hørsel, kan deler av tankevirksomheten godt være språklig.

– De aller fleste uten hørsel har jo et språk, nemlig tegnspråk. Derfor har de også et indre språk, sier Elisabeth Engberg-Pedersen, som forsker på lingvistikk og tegnspråk ved Københavns Universitet.

Tegnspråk er et selvstendig språk med egen grammatikk, forklarer hun.

Her ser du tegnspråkstegnet for «å tenke». (Video: Minetegn / Statped)

De som ikke har hørsel har også en språklig bevissthet. Det gjelder også de som er født uten hørsel, sier også Annette Esbensen, som forsker på språkforståelse og kognitiv prosessering hos barn med hørselshemming.

– Språk er ikke bare det vi hører, og ord skapes ikke bare ut fra noe lydlig, men også gjennom synssansen, sier Esbensen, som er tilknyttet Institutt for språk og kommunikasjon ved Syddansk Universitet.

– Hvis man er født uten hørsel, er det vanskelig å utvikle et talespråk, men det betyr ikke at man ikke kan lære ord. All sanseinformasjon er med på å forme språket, og ord skapes selv om de ikke blir sagt høyt.

Språk preger tankene

Hørselstap eller ikke: Forståelsen vår av verden (og tankene våre) formes ut fra de erfaringene vi gjør oss, sier Esbensen.

Hvis man er født uten hørsel, men lærer tegnspråk eller et annet ikke-lydlig språk, kommer skrevne eller viste ord sannsynligvis til å prege det som foregår inne i hodet.

– Uansett om det er snakk om døvhet, hørselstap eller normal hørsel, er det vanskelig å klassifisere hvordan noen tenker. Men hvis jeg skal gjette på hvordan de uten hørsel tenker, er det nok ikke så veldig annerledes, sier Esbensen.

Les også denne saken fra Statped:

– Det er ikke lyd på tankene min

Først ringer til Michael Steenberg, som er sekretariatsleder i Danske Døves Ungeforbund. Steenberg er ikke forsker, men han er født med uten hørsel.

Hvordan tenker han?

– Du er ikke det første som spør om det. Jeg har blitt spurt om det samme før. Jeg tenker i ord og bokstaver, tror jeg. Det er ikke lyd på tankene mine, svarer Steenberg når vi stiller ham spørsmålet via en tegnspråktolk.

– Jeg tror det er det samme for hørende, fortsetter han.

Teori om at tanker bygger på et verbalt språk

Men hvordan tenker hørende egentlig?

Forskerne har problemer med å finne ut hva tanker består av, men mange mener det er et ytre språk som har blitt til et indre språk, sier Elisabeth Engberg-Pedersen.

– Teorien stammer fra den russiske psykologen Lev Vygotskij. Han mente at tanker bygger på et verbalt språk, sier Engberg-Pedersen.

– Det er imidlertid ingen tvil om at det også foregår en masse i hodene våre som ikke er språklig.

Hva forstår vi ved ordet «tenker»?

Siden Lev Vygotzky framsatte sin teori, har ulike eksperimenter bekreftet ideen om at noe av det som foregår inne i hodene våre, er forbundet med språket, forteller Mikkel Wallentin. Han forsker på språkpsykologi og kognisjon ved Aarhus Universitet.

Wallentin er imidlertid ikke glad i å bruke verbet «å tenke».

– Hva forstår vi i det hele tatt ved det ordet? Det er ikke et ord vi bruker så mye innen kognisjonsvitenskapen, sier Wallentin, som er førsteamanuensis ved Aarhus Universitets Institut for Kommunikation og Kultur.

Bevissthet er språklig og ikkespråklig

I Wallentins terminologi er uttrykket «å tenke» forbundet med å løse oppgaver og være kreativ. Men hjernene våre er hele tiden fylt med alt mulig som ikke tjener et bestemt formål. Wallentin snakker om at vi er bevisste.

Bevisstheten kan deles opp i to – en språklig del og en ikke-språklig del:

Den ikke-språklige bevisstheten tar for seg det som skjer omkring oss på kort sikt. Vi bruker sansene våre – synet, hørselen, lukte-, føle- eller smakssansen – til å bli bevisste på det, men vi bruker ikke nødvendigvis språket til å reflektere over det.

Den språklige bevisstheten handler om noe som ikke skjer omkring oss på kort sikt, men som vi på et tidspunkt har fått inn i hjernen via sansene. Vi bruker arbeidsminnet – også kalt korttidsminnet – til å bli bevisste på det.

– Hvis du skal huske og bli bevisst på noe jeg har sagt på et tidligere tidspunkt, bruker du din indre stemme til å gjenskape de ordene jeg sa, sier Wallentin.

Eksperimenter har gitt en indikasjon på hvordan arbeidsminnet er knyttet til språket:

I forsøk har deltakere blitt bedt om å huske ulike remser av ord. I en del av forsøket har de blitt presentert for ord som lydlig minner om hverandre – for eksempel «mann – brann – spann». I en annen del har de fått ord med helt ulike ordlyder for eksempel «bord – stein – fugl».

Forsøkspersonene har problemer med å huske ord med like lyder, viser forsøket.

– Eksperimentet indikerer at vi deler opp ord i språklyder når vi bruker arbeidsminnet, sier Wallentin.

De uten hørsel husker også ulike ord bedre

Språklyder er altså viktige for den delen av bevisstheten vår som er forbundet med arbeidsminnet. Det må da ha konsekvenser for de som ikke kan høre hvordan ord lyder.

– Ja, det blir interessant når vi snakker om de som er født uten hørsel og derfor aldri har hørt språklige lyder, sier Wallentin.

Forsøkspersoner uten hørsel har deltatt i eksperimenter som minner om de som er beskrevet over, med tegnspråk i stedet for ord, sier han.

– Det finnes ord på tegnspråk som minner om hverandre i uttrykket. Variasjonen mellom ordene kan være den formen hånden tar, at man plasserer den littegrann annerledes, sier Wallentin.

I slike eksperimenter viser det seg at også de uten hørsel har problemer med å huske ordene.

– Det tyder på at døve får en type indre tegnsystem som er forbundet med arbeidsminnet, sier Wallentin.

Enorme ressurser i hodet

Elisabeth Engberg-Pedersen nevner en annen type eksperimenter som viser at vi ufrivillig bruker språket når vi tenker – eller er bevisste, som Mikkel Wallentin ville si.

Forskere har forsynt forsøkspersoner med utstyr som registrerer hvor de ser (eye-tracking).

Forsøkspersonene blir så presentert for fire bilder for eksempel av en seng, en klokke, en hammer og en hamster. Når forskeren sier seng, ser de på bildet av sengen. Men når forskeren sier hammer, ser noen først på bildet av hamsteren, som har samme første stavelse. Først når hele ordet er sagt, ser de på hamsteren.

– I det øyeblikket man hører første stavelse i ordet «hamster», mobiliserer man alle de ordene, man kjenner som starter med «ham-». Man er ikke bevisst på at man gjør det, sier Engberg-Pedersen.

Når forsøkspersoner uten hørsel er med i lignende eksperimenter med tegnspråk, oppnår forskerne samme resultater.

– Det ser altså ut til at vi kan tenke i ord uten å si hele ordet, sier Engberg-Pedersen.

– Det finnes enorme ressurser i hodet uten at vi er bevisste på det. Man registrerer hele tiden alt mulig. Mye av det er språklig, uten at det blir uttrykt i lyd, fortsetter hun.

Språk gir adgang til tanker

Språk er altså mye mer enn det vi bruker når vi snakker sammen. Og man kan bruke et språk når man tenker – eller er bevisst på noe – selv om man ikke kan høre.

Når det er sagt, er det fortsatt mye som er usikkert når det kommer til hvor mye av tankevirksomheten vår som er bundet opp i språk. For forskerne har problemer med å undersøke den ikke-språklige delen av bevisstheten.

– Det er vanskelig å få adgang til folks tanker. I alle de eksperimentene jeg har nevnt, inngår språket. Det er lagt opp til språklig aktivitet. Man kan ikke beskrive tanker uten å bruke språket, sier Elisabeth Engberg-Pedersen.

Tanker og bevissthet er altså delvis bundet opp i språk, både hos hørende og de med døvhet, ifølge de forskerne vi har snakket med. Men hva med personer som er født uten hørsel og syn, og ikke har lært tegnspråk eller andre typer språk?

– Ja, da er det trist. Det er nok den verste skjebnen som kan ramme et menneske, fordi det innebærer isolasjon, sier Mikkel Wallentin.

– Men hvis man vokser opp sammen med andre mennesker, vil man alltid få en eller annen form for språk, også hvis man er døvstum og blind. Nødvendigheten av å kommunisere med andre mennesker er så grunnleggende for oss at vi finner en form for språk.

Les også denne saken fra Oslo universitetssykehus:

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg07:04 To til sykehus etter boligbrann i Nordland06:31 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:01 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg07:04NorgeTo til sykehus etter boligbrann i Nordland06:31NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Norge19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:01NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20VerdenAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag
Populært