Meny

Norsk teknologi bekjemper spredning av resistente bakterier og sopp

<p>Roboten gjør en kjemikalieblanding om til en gass eller tørr tåke. Denne tåka fyller hele området og dreper da alle mikrober uten at den ødelegger noe av det som er i området. Foto: Decon-X</p>
Roboten gjør en kjemikalieblanding om til en gass eller tørr tåke. Denne tåka fyller hele området og dreper da alle mikrober uten at den ødelegger noe av det som er i området. Foto: Decon-X

– Vår metode tar livet av alle virus, bakterier, sopp og sporer, sier gründer Bjørn Platou. Onsdag lanseres Norges første selvdesinfiserende sykehusrom.

Som ABC Nyheter skrev forrige uke, er Norge et av de ledende landene i Europa når det gjelder moderat antibiotikabruk og lavt nivå av antibiotikaresistens. Men trusselen fra «superbakterier» øker også her til lands.

Også sopp som ikke lenger lar seg knekke av soppmidler, er et økende problem, uttalte norsk forsker tirsdag.

Når infeksjoner ikke lenger lar seg behandle av medisinene som er tilgjengelige, blir det ekstra viktig å hindre smittespredning.

Gründer Bjørn Platous interesse for smittevern kom etter at han selv holdt på å miste en arm som følge av en alvorlig infeksjon, etter en operasjon i 2009.

– Jeg var på skitur med ungene da jeg falt og rev av et muskelfeste, sier han til ABC Nyheter.

Skaden ble reparert med kikkhullsoperasjon og Platou ble sendt hjem. Så kom feberen.

– Jeg hadde fått en svært alvorlig infeksjon. Jeg ble operert tre ganger til, og hvis ikke den tredje operasjonen hadde vært vellykket, hadde de måttet fjerne armen min, sier han og fortsetter:

– Jeg er takknemlig for at det gikk bra. Men det gjorde noe med mitt forhold til smitte og infeksjoner. Før dette skjedde visste jeg ikke at det er så mange som opplever å bli utsatt for farlig smitte på sykehus i Norge hvert år.

Les mer: Denne muggsoppen kan ta livet av deg

120 roboter i bruk i Norge

– Man bruker en kjemikalieblanding som roboten gjør om til en gass eller tørr tåke. Denne tåka fyller hele området og dreper da alle mikrober uten at den ødelegger noe av det som er i området, forklarer Platou. Foto: Decon-X
– Man bruker en kjemikalieblanding som roboten gjør om til en gass eller tørr tåke. Denne tåka fyller hele området og dreper da alle mikrober uten at den ødelegger noe av det som er i området, forklarer Platou. Foto: Decon-X

Platou som hadde jobbet mye med teknologi, begynte å tenke på hvordan man kunne bruke teknologi for å bidra til å forebygge slik smitte. Med det norske gründerselskapet Decon-X har han utviklet desinfiseringsroboter som er i bruk i norske sykehus og andre helseinstitusjoner.

– Vår metode tar livet av alle mikrober, altså virus, bakterier, sopp og sporer, så lenge de ikke ligger innkapslet organisk materiale eller vann. Det er altså nødvendig med vanlig rengjøring først og så desinfisering.

Den første roboten ble solgt i 2014. I dag er 120 av selskapets roboter i bruk i Norge.

– Man bruker en kjemikalieblanding som roboten gjør om til en gass eller tørr tåke. Denne tåka fyller hele området og dreper da alle mikrober uten at den ødelegger noe av det som er i området.

– Tanken er at man kan desinfisere hele rommet på en effektiv og sikker måte, forklarer Platou.

Roboten er utstyrt med sensorer som måler hvor mye gass det er i luften, stopper selv når den har stått på lenge nok, sender SMS til operatøren hvis noe har gått galt eller når jobben er gjort uten avvik.

Antibiotikaresistens i Norge: – Vi er under dobbelt ild

Selvdesinfiserende smitterom

Et av sykehusene som har tatt i bruk robotene, er Sunnaas sykehus.

– De mobile maskinene frakter renholder med seg rundt til de rommene hvor det har oppholdt seg en pasient med smitte, forklarer prosjektleder ved Sunnaas sykehus Ann-Sissel Pettersen til ABC Nyheter.

Nå har de også tatt det et steg videre. Onsdag er det offisiell åpning for et smitterom som tar i bruk samme type teknologi som robotene har, men spesialtilpasset og fastmontert i veggene i rommet.

– Det betyr at rommet blir selvdesinfiserende. Det fastmonterte utstyret er det første av sitt slag i Skandinavia, sier Platou.

Prosjektet har fått midler fra Helse Sør-Øst og i tillegg til Decon-X har selskapet Tronrud Engineering bidratt med teknologi, forteller prosjektleder Pettersen.

– Renholdere må klargjøre rommet, men går deretter ut og starter desinfiseringen fra utsiden. Det er mye automatikk, for eksempel at ventiler lukker seg. Renholdere slipper å oppholde seg lenge i rommet før det blir desinfisert. Dette utstyret vil bety økt sikkerhet både for pasienter og ansatte, sier hun.

Smitte og antibiotikaresistens utgjør en av de største utfordringer for helsetjenesten i årene som kommer, forklarer hun.

– Fast installasjon i pasientrom er et ledd i bekjempelse av smitte. Vi tenker at dette er en mer sikker metode for ansatte og pasienter. Prosjektet et er spennende nybrottsarbeid, som vi håper kan tas i bruk også ved andre sykehus. For eksempel blir dette spesielt aktuelt når man skal bygge nye sykehus, sier Pettersen.

Aktuelt: Forskere håper å løse flåttmysterium

Sykehjem, barnehager og kontorlokaler

– Om vi alle hadde vært flinkere til å vaske hendene, som vi passer på at barna våre gjør, så hadde vi unngått mye av dette problemet, sier grunder Bjørn Platou. Foto: Decon-X
– Om vi alle hadde vært flinkere til å vaske hendene, som vi passer på at barna våre gjør, så hadde vi unngått mye av dette problemet, sier grunder Bjørn Platou. Foto: Decon-X

Enn så lenge er det robotene som brukes i andre sykehus, ambulanser og sykehjem.

– Smittevern i helseinstitusjoner er primært det vi jobber mot, forteller Platou.

Men teknologien brukes også på andre områder. TV 2 har tidligere omtalt hvordan robotene skulle brukes for å hindre sykdom blant idrettsstjerner under OL i Pyeongchang.

Og i kommunene, som er selskapets største kunder, har robotene flere bruksområder.

– Det vi ser er at mindre kommuner er flinke til flerbruk, for eksempel i barnehager og garderober i tillegg til pleiehjem og sykehjem.

– Mange bruker også robotene til å desinfisere tekniske hjelpemidler og brukerutstyr, som for eksempel rullestoler. Da plasserer de utstyret i et rom og desinfiserer rommet med alt utstyret inni. Det koster mindre enn om man skulle gjøre det manuelt og blir gjort bedre.

– Vi har også desinfisert åpne landskap, kontorlandskaper, for å ta ned sykefravær, forteller gründeren.

Nå er selskapets teknologi også på vei inn i matproduksjonsindustrien.

– Forskningsinstituttet Nofima publiserte nylig internasjonalt en artikkel om vår metode for å fjerne listeria fra kjølige og fuktige områder innenfor matproduksjon. Der har vi begynt testing nå, forteller Platou.

Aktuelt: Reisesyke kan gi ødelagt ferie og farlige «souvernirer»

– Smittevask, ikke daglig rengjøring

– Kan det bli for mye av det gode? De fleste bakterier er ikke farlige for oss, men heller livsviktige.

– Det stemmer. Hvis vi fjerner alle bakteriene dør vi. For eksempel i barnehager er det ikke snakk om å bruke desinfiseringsrobotene i den daglige rengjøringen.

– Vi ser på dette som en smittevask. Det vi ønsker er at man nullstiller barnehagen fire ganger i året. For eksempel et par ganger på våren og et par ganger på høsten. Vi har ikke noen empiriske studier på at dette vil gi mindre sykdom, men positive, subjektive tilbakemeldinger, sier Platou.

Produsert i Norge, på vei ut i Europa

Han forteller at all forskningen er gjort i Norge og at produksjonen skjer i Norge, på Toten og hos Tronrud Engeneering på Hønefoss.

Og prislappen for å ta teknologien i bruk?

– Man kan leie en robot for 5500 kroner i måneden. Den kan gå 24 timer i døgnet om man vil. I tillegg kommer 250 kroner for kjemikaliene som er nødvendig for å desinfisere et rom, sier Platou og legger til:

– Hvis du skal smittevaske manuelt, vil nok personalkostnaden bli betydelig høyere.

Nå er Platous selskap på vei ut i Europa.

– Vi har kommet inn i Danmark og Sverige og er på vei inn i Tyskland og Spania.

Produktet skal også utvikles videre, med støtte fra Forskningsrådets BIA-program, forteller han.

– Her får vi tilgang til kompetente miljøer som kan forske på våre vegne. Målet er å få metoden mer effektiv, utvikle mindre enheter og skreddersy fastmonterte enheter der hvor det trengs, sier han til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:57 Jente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52 Solskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45 Fornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18 Muslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10 Matthijs de Ligt klar for Juventus09:01 TV 2: Mulla Krekars svigersønn pågrepet08:56 Statkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50 Mann sendt til sykehus etter arbeidsulykke på Måjvann i Kristiansand08:44 Froome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42 Regelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39 Instagram skjuler antall likerklikk08:27 Ekstrem tørke rammer Nord-Korea08:12 68.000 overdosedødsfall i USA08:11 23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05 Stans i togtrafikken på ubestemt tid etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02 Kraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00 Arsenal slo Bayern München i USA08:00 Kraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26 BT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00 Trump langet på nytt ut mot kongresskvinner06:36 Labert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35 Muslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10 Forbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00 Marokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00 Molde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57 Dette skjer i dag05:35 Stadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30 Mange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30 Dette skjedde i natt05:29 Mann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44 Kvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32 FN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30 FBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10 Revy om norske politikere skaper reaksjoner03:51 CNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35 Suzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50 Lærer dømt for å ha slått elever i Rogaland01:50 Kongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26 Representantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24 Økende kokainbruk i Bergen00:50 USA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47 Melding om slagsmål med macheter i Oslo00:29 Raja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet23:53 Rumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45 Dropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45 Johnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05 Regjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00 Juniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56 Tidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49 Påtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey22:40 Konradsen gikk foran da Rosenborg sikret avansement til 2. kvalikrunde i mesterligaen22:32 Syklist alvorlig skadd i ulykke i Levanger22:15 Irans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»22:12 USAs atomvåpenplasseringer avslørt ved et uhell21:51 Bjørn på rømmen i italiensk skog21:12 Dømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11 USA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07 Kvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25 WHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04 Bjørn skutt i Hedmark19:06 Norge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04 100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52 Retten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38 Dansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30 – Fire personer halshogd i Egypt18:03 Bellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57 Voldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43 Maren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26 Amundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23 Meling: En skandale og skammens dag17:01 Ida filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51 Italias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04 – Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37 Tyrkisk diplomat drept i Irak15:21 Drikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11 17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02 Amerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59 Miljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51 Solberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22 Fem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12 Ap lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48 Syklist døde etter ulykke i Nordland13:44 Treneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40 Kilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25 Nå kommer sommeren til Nord-Norge13:15 Rundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07 Krekar varsler videre kamp13:06 Voldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49 Krekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44 Brasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46 Siktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32 New York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19 Etterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11 Mann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09 Italia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06 Arsenal-manageren varsler store signeringer11:03 100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01 Sp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning
Siste nytt
09:57VerdenJente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52SportSolskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45PengerFornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18NorgeMuslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10SportMatthijs de Ligt klar for Juventus09:01NorgeTV 2: Mulla Krekars svigersønn pågrepet08:56NorgeStatkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50NorgeMann sendt til sykehus etter arbeidsulykke på Måjvann i Kristiansand08:44SportFroome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42NorgeRegelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39VerdenInstagram skjuler antall likerklikk08:27VerdenEkstrem tørke rammer Nord-Korea08:12Verden68.000 overdosedødsfall i USA08:11Verden23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05NorgeStans i togtrafikken på ubestemt tid etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02NorgeKraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00SportArsenal slo Bayern München i USA08:00NorgeKraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26SportBT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00VerdenTrump langet på nytt ut mot kongresskvinner06:36SportLabert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35NorgeMuslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10NorgeForbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00VerdenMarokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00SportMolde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57NorgeDette skjer i dag05:35NorgeStadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30NorgeMange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeMann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44NorgeKvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32VerdenFN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30VerdenFBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10NorgeRevy om norske politikere skaper reaksjoner03:51VerdenCNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35SportSuzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50NorgeLærer dømt for å ha slått elever i Rogaland01:50VerdenKongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26VerdenRepresentantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24NorgeØkende kokainbruk i Bergen00:50VerdenUSA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47NorgeMelding om slagsmål med macheter i Oslo00:29NorgeRaja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet23:53VerdenRumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45VerdenDropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45VerdenJohnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05NorgeRegjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00SportJuniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56SportTidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49VerdenPåtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey22:40SportKonradsen gikk foran da Rosenborg sikret avansement til 2. kvalikrunde i mesterligaen22:32NorgeSyklist alvorlig skadd i ulykke i Levanger22:15VerdenIrans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»22:12VerdenUSAs atomvåpenplasseringer avslørt ved et uhell21:51VerdenBjørn på rømmen i italiensk skog21:12VerdenDømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11VerdenUSA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07NorgeKvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25VerdenWHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04NorgeBjørn skutt i Hedmark19:06NorgeNorge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04Verden100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52NorgeRetten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38MotorDansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30Verden– Fire personer halshogd i Egypt18:03NorgeBellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57NorgeVoldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43NorgeMaren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26NorgeAmundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23NorgeMeling: En skandale og skammens dag17:01NorgeIda filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51NorgeItalias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04Norge– Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37VerdenTyrkisk diplomat drept i Irak15:21NorgeDrikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11Sport17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02VerdenAmerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59NorgeMiljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51NorgeSolberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22VerdenFem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12PolitikkAp lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48NorgeSyklist døde etter ulykke i Nordland13:44SportTreneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40VerdenKilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25NorgeNå kommer sommeren til Nord-Norge13:15VerdenRundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07NorgeKrekar varsler videre kamp13:06NorgeVoldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49NorgeKrekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44VerdenBrasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46NorgeSiktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32VerdenNew York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19NorgeEtterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11VerdenMann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09NorgeItalia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06SportArsenal-manageren varsler store signeringer11:03Norge100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01PengerSp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning
Populært