Kartlegger ensomhet hos eldre:

Postbud på «sjekk og prat»-besøk

Video: Postbudet Bill tar del i prosjektet som skal gjøre hverdagen enklere for ensomme eldre.

Som et ledd i kampen om å få bukt med økende grad av ensomhet, utgjør britiske postbud første linje i et pilotprosjekt der målet er å snakke med sosialt isolerte, eldre innbyggere og kartlegge deres behov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv i vår digitale tidsalder er det fremdeles tonnevis med post som skal ut. Med veska er fylt opp med brev og pakker, regninger og aviser, er briten Bill Giblin lett gjenkjennelig i sin røde postbudjakke mens han effektivt skyver posten gjennom dørluker og ned i postkasser.

Arbeidsdagen er en pågående kamp mot klokka. Giblin har et stramt tidsskjema og mange han skal rekke innom på postruten sin nord i Liverpool. Men to ganger i uka tar han seg ekstra med tid når han banker på døren til et utvalg eldre, ensomme mennesker. En av dem er Margareth Heayns (93) som bor hjemme alene.

93 år gamle Margareth Heayns får ukentlig besøk på postbudet Bill. Foto: CBC News
93 år gamle Margareth Heayns får ukentlig besøk på postbudet Bill. Foto: CBC News

– Det er hyggelig når noen banker på og snakker litt med deg. Jeg kommer meg ikke så mye ut, annet enn når jeg skal hente pensjonen min , forteller hun til BBC News.

Økt fare for sykdom og tidlig død

Ensomhet er den ubehagelige opplevelsen av å mangle sosial kontakt, enten det dreier seg om at man ønsker seg flere mennesker i sitt kontaktnettverk, eller at en opplever et savn av noen som står en nær. Eldre er særlig utsatt for å få et begrenset sosialt liv som følge av at ektefelle, venner og bekjente faller fra.

I likhet med her hjemme i Norge blir også stadig større del av den britiske befolkningen eldre og myndighetene regner med at så mange som to millioner britiske seniorer vil kunne komme til å lide av ensomhet. Tidligere studier har vist at både sosial isolasjon og ensomhet er knyttet til økt risiko for alvorlige sykdommer og tidlig død.

– Dette kan ha sammenheng med at følelsen av sorg, savn og ensomhet kan virke sterkere blant skrøpelige og sårbare eldre, og bidra til mindre motstandskraft mot sykdommer , sier Magnhild Nicolaisen, sosiolog ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse, til Vi.no.

– Studier viser også at ensomhet og liten sosial støtte kan være forbundet med økt risiko for hjerte-karsykdommer og inflammatoriske sykdommer.

Les også: Storbritannia utnevner ensomhetsminister

– Et vennlig ansikt

I Storbritannia pågår det for tiden et pilotprosjekt – «Feet on the Street» - der et dusin av Liverpools postbud setter av tid underveis på sine vanlige leveringsrunder for å kunne snakke med ensomme og isolerte seniorer.

Etter å ha gått den samme ruten i tretti år, kjenner Bill Giblin godt beboerne han er innom daglig med post, og de kjenner igjen ham.

– Jeg liker å tro at folk stoler på Royal Mail. Vi har vært her lenge og tilbyr et vennlig ansikt , sier han når CBS News forsøker holde følge med ham mens han vandrer med raske skritt gjennom gatene og leverer posten som skal frem.

Les også: Eldre drikker mer og oftere

Fem viktige spørsmål

Hvert postbud som deltar i prosjektet er blitt tildelt to seniorer de skal besøke to ganger i uken. Underveis i praten stiller de vedkommende fem spørsmål som går på hvordan de har det.

– Jeg spør dem om helse, sosiale aktiviteter, hvorvidt de kommer seg ut og om de opplever problemer eller utfordringer i nærområdet. Sist men ikke minst om de har behov for jevnlig tilsyn av hjemmetjeneste, forteller Bill Giblin til CBS News.

Svarene, som samtlige postbud registrerer i et eget skjema, sendes så til Age Concern – en paraplyorganisasjon for britiske organisasjoner som jobber for eldre menneskers behov og interesser. Svarene som kommer inn skal så gi organisasjoner og myndigheter en samlet oversikt over hvor skoen trykker.

– Dette nye samfunnsinitiativet sementer den rollen vi allerede spiller i å takle ensomhet og isolasjon, slik at enkeltpersoner får tilgang til de lokale tjenestene de virkelig trenger , forteller Sue Whalley, administrerende direktør for Royal Mail Post og Parcels UK, til The Sun.

Pilotprosjektet prøves for tiden ut i tre ulike regioner i Storbritannia og skal etter planen avsluttes i mars. Da blir det opp til politikerne å bestemme om det har vært verdt investeringen og hvorvidt det skal ekspanderes til resten av Storbritannia.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden