Virusforskere hevder å ha gjort stor oppdagelse

Innen virusvaksiner foreligger ferdigprodusert, kan viruset ha mutert og vaksinen være tilnærmet verdiløs. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Innen virusvaksiner foreligger ferdigprodusert, kan viruset ha mutert og vaksinen være tilnærmet verdiløs. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere i Hongkong sier de har funnet et stoff som kan forsinke spredningen av dødelige virussykdommer og mener det kan vært et stort forskningsgjennombrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Teamet ved Universitet i Hongkong beskriver det nyoppdagede stoffet AM580 som «svært potent når det gjelder å forstyrre livssyklusen til ulike virus» i en studie publisert denne måneden i tidsskriftet Nature Communications.

Forskerne ser for seg at stoffet en gang i framtiden kan brukes som et bredspektret antiviralt middel mot en rekke infeksjonssykdommer, til og med mot virus som ennå ikke er oppdaget, hvis det består kliniske studier.

Les også: Norsk forskning: Behandler nyoppdaget diabetes med antivirusmedisiner

Skummel spredning

Spredningen av dødelige virussykdommer de siste tiårene har understreket behovet for nye virkemidler i kampen mot virus.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har pekt ut åtte virussykdommer som per nå ikke har effektive mottiltak og som kan komme til å spre seg raskt med høy dødelighet i nær framtid, inkludert luftveisinfeksjonene mers og sars og flere typer blødningsfeber.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bredspektrede, antivirale midler er sett på som det ultimate virkemiddel fordi de kan brukes mot flere patogener i motsetning til en vaksine, som kun beskytter mot ett virus eller én virusstamme. Innen vaksinene foreligger ferdigprodusert, kan viruset ha mutert og vaksinen være tilnærmet verdiløs.

Gode tester

Forskerne testet AM580 på mus i en toårig studie og fant at det stanset en rekke influensavirus, inkludert H1N1, H5N1 og H7N9, i tillegg til virusene som forårsaker sykdommene mers og sars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

AM580 var også effektivt mot spredning av Zika-virus og Enterovirus 71, det sistnevnte forårsaker munn- og klovsyke.

Et derivat av AM580 er allerede tatt i bruk i behandling av kreft i Japan, der hensikten er at det skal gi lav toksisitet for mennesker. Det er imidlertid ulemper, i likhet med cellegiftbehandling. Som ved cellegiftbehandling brukes antivirus som AM580 for å ødelegge pasientens celler for å «sulte i hjel» kreften. Det gjenstår mye forskning før man vet hva som er rett metode for bruk av midlene. Forskerne advarer om at feil og overdreven bruk kan gjøre mye skade.

Video: Slik kan du unngå influensa i vinter: