Veier til evig liv:

– Vi mennesker har drømt om udødelighet i uminnelige tider

FLERE MULIGHETER: Det finnes flere potensielle muligheter for evig liv. Er det en av de vi har funnet som passer for deg?
FLERE MULIGHETER: Det finnes flere potensielle muligheter for evig liv. Er det en av de vi har funnet som passer for deg?

Hvem har sagt at vi må dø?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Vi.no): Ifølge Folkehelseinstituttet kan man i gjennomsnitt i Norge forvente å leve til man er 81 år som mann, og til man er 84 år hvis man er kvinne.

Den offisielle rekorden i verden har franske Jeanne Calmen, som var 122 år gammel da hun døde i 1997.

Men må man virkelig dø?

1. Forlate den gamle kroppen

Holder du ut til 2045 kan du kanskje få muligheten til å flytte bevisstheten din inn i en kunstig hjerne. Det er i hvert fall planen til den russiske rikingen Dmitrij Itskov.

2045-Initativet

 • I løpet av perioden fra 2015–2020 håper man å lage en menneskelignende robot som kan kontrolleres gjennom en hjernestyrt datamaskin.
 • Frem mot 2025 er målet å få personligheten til folk som er på vei til å dø inn i en kunstig hjerne.
 • Mellom 2030 og 2035 er målet en fungerende menneskelig robot kontrollert av den menneskelige hjernen.
 • I 2045 er målet det menneskelige, levende hologrammet.
  Kilde: 2045 initiative

Han har fridd til de rikeste menneskene på jorda for å finansiere prosjektet. Håpet er at man om 26 år skal kunne overføre bevisstheten, personligheten og hukommelsen til nettet. På denne måten tror han du kan leve evig.

Arild Brandrud Næss, som er ekspert på kunstig intelligens ved NTNU, har liten tro på at Itskov sin drøm blir en suksess.

– Vi har svært liten forståelse av hvordan vår bevissthet faktisk fungerer. Å tro at vi skal kunne replisere den i en datamaskin er en fullstendig virkelighetsfjern forestilling, og vil antagelig forbli det i overskuelig framtid, sier han til Vi.no.

Dmitrij Itskov har store planer for fremtiden. (AP Photo/Mary Altaffer)

– Jeg synes i og for seg det er et interessant prosjekt, siden det reiser en masse spennende spørsmål. Om vi ville ha følt oss som oss selv i en kunstig kropp er et av dem. Det er faktisk et aktuelt spørsmål i kunstig intelligens-forskning i dag i hvor stor grad bevissthet er betinget av å ha en kropp.

– Hvis dette prosjektet likevel skulle bli en suksess, er dette noe du kunne tenkt deg å prøve selv?

– Nei. Det å bli gjenopplivet som et slags laptop-gjenferd finner jeg virkelig ikke tiltalende. Og uten å bli for filosofisk, så tror jeg noe av det som gir livet mening er at det har en begynnelse og en slutt.

– Vi mennesker frykter jo ofte døden, og har drømt om udødelighet i uminnelige tider, men jeg har vanskelig for å se at det egentlig ville ha vært gunstig for samfunnet om noen skulle oppnå det, sier han.

Les også: Fem ting legen mener du bør vite om aldring

Fryse ned kroppen
 • Man må være død for å kunne bli fryst ned, men dette kan endre seg i fremtiden.
 • Prisen for å bli fryst ned er i dag på 28 000 dollar. Det finnes ulike løsninger for avbetaling.
 • Når man dør er det viktig at kroppen blir fryst ned så fort som mulig, da spesielt hodet.
 • Der blir du fryst ned i 196 minusgrader.
 • At du blir vekket til live igjen kan ikke garanteres.
 • Kilde: Cryonics Institute.

2. Fryse ned kroppen

Hvis du ikke har lyst til å si farvel til kroppen så finnes det et alternativ allerede i dag.

Cryonics er et selskap som fryser ned kroppen din i flytende nitrogen etter du har tatt ditt siste pust.

Poenget med dette er at de tror teknologien i fremtiden vil kunne vekke deg tilbake fra de døde.

Norske Ole Martin Moen er en av mange som har bestemt seg for å prøve ut dette.

– Jeg går rundt med et armbånd med informasjon om at når jeg dør, så skal jeg holdes kald, injiseres med heparin som motvirker koagulering av blodet. Foreningen Alcor skal kontaktes og så sendes jeg til USA, har han tidligere sagt til TV2.

Les også: Syv ting du bør vite om aldring

HAR IKKE TROA: Arild Brandrud Næss tror ikke 2045 initiative blir en suksess.
HAR IKKE TROA: Arild Brandrud Næss tror ikke 2045 initiative blir en suksess.

3. Lære av den udødelige maneten

Turritopsis dohrnii er et dyr som har funnet nøkkelen til et evig liv.

Maneten kan bli rammet av sykdom, eller bli spist av rovdyr som andre dyr, men den trenger ikke å bekymre seg for alderdom.

Maneten kan nemlig endre sine egne celler og starte opp fra sitt tidligste utviklingsstadium på nytt.

Hvis man klarer å adaptere dette til oss mennesker får vi gode muligheter til å bekjempe alderdom en gang for alle.

Pia Ve Dahlen er marinbiolog hos «Passion for Ocean», og tror mulighetene er til stede for at mennesker kan få denne egenskapen i fremtiden.

- Jeg er evig techoptimist og Sci-fi-fan, og har en naiv tro på at alt er mulig. Jeg tror et viktigere spørsmål er hvorvidt vi bør gjøre det. Verden er allerede overbefolket nok som det er. Forhåpentligvis kommer denne teknologien omtrent samtidig som vi knekker koden for interstellar reising, slik at vi kan begynne å parasittere resten av universet med en armé av udødelige tullinger, sier hun.

Les også: Nå er det ikke lenger uvanlig å bli 100

4. Komme til himmelen

Flere ulike religioner forteller om et liv etter døden på jorda. Om dette stemmer, og hvilken religion som da har rett, vet ingen.

Men finnes det en eller flere guder som tar vare på sjelen vår, vil vi på denne måten kunne leve et evig liv, forteller religionsforsker Kari Vogt.

- De store religionene lærer at sjelen har evig liv, men dette er langt fra entydig. Buddhismen i sin eldste form benekter for eksempel at mennesket har en sjel. Det finnes likevel retninger i denne religionen hvor tilhengerne forkynner en lære om evig liv, sier hun.

Les også: Derfor blir vi mer religiøse med alderen

Liv etter døden hos de store religionene
 • Kristendom: Det finnes mange grener innenfor kristendom, men majoriteten tror på et liv etter døden i himmelen, hvor man lever sammen med gud og de man elsker.
 • Jødedommen: Jøder betrakter et menneskes død, som en overgang fra den fysiske verden til den åndelige verden. Sjelen eksisterer etter døden, og vender tilbake til sin opprinnelse.
 • Islam: Muslimer lærer at mennesket skal gjenoppstå på dommedag for å stå til rette for sitt liv på jorda.
 • Hinduisme: Her lærer man at menneskets sjel vil bli reinkarnert i et nytt menneske.
 • Buddhisme: Også her blir man gjenfødt, og sjelen lever videre.

Kilder: Religionfacts , DMT , Islam.no og SNL.

5. Nanoteknologi

Nanoteknologi er et spennende felt hvor forskerne stadig vekk gjør framskritt.

Ray Kurzweil, som er teknisk direktør i Google, ser for seg at nanoroboter i løpet av noen år kan jobbe inne i kroppen og reverse aldringsprosessen.

- Jeg og mange andre forskere mener nå at om rundt 20 år vil vi ha midler til å omprogrammere vår kropps steinalderprogramvare, slik at vi kan stoppe og deretter reversere aldring. Da vil nanoteknologi la oss leve for alltid, sa Kurzweil tilbake i 2009.

Kurzweil mener det kommer til å skje en nanoteknologisk revolusjon de neste tiårene.

Han ser for seg at vi om noen år vil kunne sende nanoroboter inn i kroppen for å bekjempe kreft og andre sykdommer, og dermed leve lenger.

Direktøren mener at disse robotene også etterhvert vil kunne reversere aldersprosessen vår i cellene.

Kilde: Singularityhub , futurism.

Les også: Du bruker kunstig intelligens hver dag

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:53 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:41 4-åring til sykehus etter brann i bolig i Moss01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen01:00 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina00:22 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel
Siste nytt
01:53NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:41Norge4-åring til sykehus etter brann i bolig i Moss01:13VerdenVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen01:00VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina00:22SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel
Populært