Veier til evig liv:

– Vi mennesker har drømt om udødelighet i uminnelige tider

FLERE MULIGHETER: Det finnes flere potensielle muligheter for evig liv. Er det en av de vi har funnet som passer for deg?
FLERE MULIGHETER: Det finnes flere potensielle muligheter for evig liv. Er det en av de vi har funnet som passer for deg?

Hvem har sagt at vi må dø?

(Vi.no): Ifølge Folkehelseinstituttet kan man i gjennomsnitt i Norge forvente å leve til man er 81 år som mann, og til man er 84 år hvis man er kvinne.

Den offisielle rekorden i verden har franske Jeanne Calmen, som var 122 år gammel da hun døde i 1997.

Men må man virkelig dø?

1. Forlate den gamle kroppen

Holder du ut til 2045 kan du kanskje få muligheten til å flytte bevisstheten din inn i en kunstig hjerne. Det er i hvert fall planen til den russiske rikingen Dmitrij Itskov.

2045-Initativet

 • I løpet av perioden fra 2015–2020 håper man å lage en menneskelignende robot som kan kontrolleres gjennom en hjernestyrt datamaskin.
 • Frem mot 2025 er målet å få personligheten til folk som er på vei til å dø inn i en kunstig hjerne.
 • Mellom 2030 og 2035 er målet en fungerende menneskelig robot kontrollert av den menneskelige hjernen.
 • I 2045 er målet det menneskelige, levende hologrammet.
  Kilde: 2045 initiative

Han har fridd til de rikeste menneskene på jorda for å finansiere prosjektet. Håpet er at man om 26 år skal kunne overføre bevisstheten, personligheten og hukommelsen til nettet. På denne måten tror han du kan leve evig.

Arild Brandrud Næss, som er ekspert på kunstig intelligens ved NTNU, har liten tro på at Itskov sin drøm blir en suksess.

– Vi har svært liten forståelse av hvordan vår bevissthet faktisk fungerer. Å tro at vi skal kunne replisere den i en datamaskin er en fullstendig virkelighetsfjern forestilling, og vil antagelig forbli det i overskuelig framtid, sier han til Vi.no.

Dmitrij Itskov har store planer for fremtiden. (AP Photo/Mary Altaffer)

– Jeg synes i og for seg det er et interessant prosjekt, siden det reiser en masse spennende spørsmål. Om vi ville ha følt oss som oss selv i en kunstig kropp er et av dem. Det er faktisk et aktuelt spørsmål i kunstig intelligens-forskning i dag i hvor stor grad bevissthet er betinget av å ha en kropp.

– Hvis dette prosjektet likevel skulle bli en suksess, er dette noe du kunne tenkt deg å prøve selv?

– Nei. Det å bli gjenopplivet som et slags laptop-gjenferd finner jeg virkelig ikke tiltalende. Og uten å bli for filosofisk, så tror jeg noe av det som gir livet mening er at det har en begynnelse og en slutt.

– Vi mennesker frykter jo ofte døden, og har drømt om udødelighet i uminnelige tider, men jeg har vanskelig for å se at det egentlig ville ha vært gunstig for samfunnet om noen skulle oppnå det, sier han.

Les også: Fem ting legen mener du bør vite om aldring

Fryse ned kroppen
 • Man må være død for å kunne bli fryst ned, men dette kan endre seg i fremtiden.
 • Prisen for å bli fryst ned er i dag på 28 000 dollar. Det finnes ulike løsninger for avbetaling.
 • Når man dør er det viktig at kroppen blir fryst ned så fort som mulig, da spesielt hodet.
 • Der blir du fryst ned i 196 minusgrader.
 • At du blir vekket til live igjen kan ikke garanteres.
 • Kilde: Cryonics Institute.

2. Fryse ned kroppen

Hvis du ikke har lyst til å si farvel til kroppen så finnes det et alternativ allerede i dag.

Cryonics er et selskap som fryser ned kroppen din i flytende nitrogen etter du har tatt ditt siste pust.

Poenget med dette er at de tror teknologien i fremtiden vil kunne vekke deg tilbake fra de døde.

Norske Ole Martin Moen er en av mange som har bestemt seg for å prøve ut dette.

– Jeg går rundt med et armbånd med informasjon om at når jeg dør, så skal jeg holdes kald, injiseres med heparin som motvirker koagulering av blodet. Foreningen Alcor skal kontaktes og så sendes jeg til USA, har han tidligere sagt til TV2.

Les også: Syv ting du bør vite om aldring

HAR IKKE TROA: Arild Brandrud Næss tror ikke 2045 initiative blir en suksess.
HAR IKKE TROA: Arild Brandrud Næss tror ikke 2045 initiative blir en suksess.

3. Lære av den udødelige maneten

Turritopsis dohrnii er et dyr som har funnet nøkkelen til et evig liv.

Maneten kan bli rammet av sykdom, eller bli spist av rovdyr som andre dyr, men den trenger ikke å bekymre seg for alderdom.

Maneten kan nemlig endre sine egne celler og starte opp fra sitt tidligste utviklingsstadium på nytt.

Hvis man klarer å adaptere dette til oss mennesker får vi gode muligheter til å bekjempe alderdom en gang for alle.

Pia Ve Dahlen er marinbiolog hos «Passion for Ocean», og tror mulighetene er til stede for at mennesker kan få denne egenskapen i fremtiden.

- Jeg er evig techoptimist og Sci-fi-fan, og har en naiv tro på at alt er mulig. Jeg tror et viktigere spørsmål er hvorvidt vi bør gjøre det. Verden er allerede overbefolket nok som det er. Forhåpentligvis kommer denne teknologien omtrent samtidig som vi knekker koden for interstellar reising, slik at vi kan begynne å parasittere resten av universet med en armé av udødelige tullinger, sier hun.

Les også: Nå er det ikke lenger uvanlig å bli 100

4. Komme til himmelen

Flere ulike religioner forteller om et liv etter døden på jorda. Om dette stemmer, og hvilken religion som da har rett, vet ingen.

Men finnes det en eller flere guder som tar vare på sjelen vår, vil vi på denne måten kunne leve et evig liv, forteller religionsforsker Kari Vogt.

- De store religionene lærer at sjelen har evig liv, men dette er langt fra entydig. Buddhismen i sin eldste form benekter for eksempel at mennesket har en sjel. Det finnes likevel retninger i denne religionen hvor tilhengerne forkynner en lære om evig liv, sier hun.

Les også: Derfor blir vi mer religiøse med alderen

Liv etter døden hos de store religionene
 • Kristendom: Det finnes mange grener innenfor kristendom, men majoriteten tror på et liv etter døden i himmelen, hvor man lever sammen med gud og de man elsker.
 • Jødedommen: Jøder betrakter et menneskes død, som en overgang fra den fysiske verden til den åndelige verden. Sjelen eksisterer etter døden, og vender tilbake til sin opprinnelse.
 • Islam: Muslimer lærer at mennesket skal gjenoppstå på dommedag for å stå til rette for sitt liv på jorda.
 • Hinduisme: Her lærer man at menneskets sjel vil bli reinkarnert i et nytt menneske.
 • Buddhisme: Også her blir man gjenfødt, og sjelen lever videre.

Kilder: Religionfacts , DMT , Islam.no og SNL.

5. Nanoteknologi

Nanoteknologi er et spennende felt hvor forskerne stadig vekk gjør framskritt.

Ray Kurzweil, som er teknisk direktør i Google, ser for seg at nanoroboter i løpet av noen år kan jobbe inne i kroppen og reverse aldringsprosessen.

- Jeg og mange andre forskere mener nå at om rundt 20 år vil vi ha midler til å omprogrammere vår kropps steinalderprogramvare, slik at vi kan stoppe og deretter reversere aldring. Da vil nanoteknologi la oss leve for alltid, sa Kurzweil tilbake i 2009.

Kurzweil mener det kommer til å skje en nanoteknologisk revolusjon de neste tiårene.

Han ser for seg at vi om noen år vil kunne sende nanoroboter inn i kroppen for å bekjempe kreft og andre sykdommer, og dermed leve lenger.

Direktøren mener at disse robotene også etterhvert vil kunne reversere aldersprosessen vår i cellene.

Kilde: Singularityhub , futurism.

Les også: Du bruker kunstig intelligens hver dag

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:59 Justin Trudeau tar en tidlig ledelse03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet
Siste nytt
03:59VerdenJustin Trudeau tar en tidlig ledelse03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet
Populært