Nyoppdaget sykdom utløser epilepsi og rammer barns IQ

Det er en feil i en av kroppens mest grunnleggende funksjoner som har utløst en alvorlig sykdom hos minst tre små barn i henholdsvis England, Østerrike og Canada. Foto: Oksana Kuzmina / Shutterstock / NTB scanpix
Det er en feil i en av kroppens mest grunnleggende funksjoner som har utløst en alvorlig sykdom hos minst tre små barn i henholdsvis England, Østerrike og Canada. Foto: Oksana Kuzmina / Shutterstock / NTB scanpix

Foreløpig kjenner forskerne til tre barn som lider av den sjeldne sykdommen.

I lang tid var to små jenter fra Østerrike og England og en gutt fra Canada på henholdsvis 4, 6 og 10 år uforklarlig syke.

Tross den geografisk store avstanden mellom dem led de av nøyaktig samme merkverdige symptomer, som verken kunne behandles eller lindres:

Hyppige epileptiske anfall, utviklingshemning og, ikke minst, ikke noe magnesium i urinen. Det er et stoff som er essensielt for mange kjemiske reaksjoner i kroppen.

Legene mener den reduserte intelligensen trolig skyldes oksygenmangel under krampeanfall.

Ingen familiemedlemmer har vært rammet av lignende symptomer, og tilskudd av magnesium har ikke hjulpet. Det ser ut til at kroppen ikke klarer å ta opp det livsviktige stoffet.

I en ny studie legger en forskergruppe nå fram en forklaring. Flere barn med samme sykdom vil trolig dukke opp, mener de.

De tre barna er neppe alene

Det viste seg at barnas problemer stammet fra mutasjoner – endringer eller feil i DNA-et – fra en ørliten, men livsviktig, pumpe, forankret på overflaten av alle kroppens celler.

Mutasjonene hadde ødelagt den såkalte natriumkaliumpumpen.

Pumpe ga dansk nobelpris

I dansk sammenheng har natriumkaliumpumpen en helt spesiell historie.

Det var nemlig den danske legen og biofysikeren Jens Christian Skou som oppdaget pumpen, og det fikk han nobelprisen i kjemi for i 1997.

Jens Christian Skou døde i mai 2018, 99 år gammel.

Dermed hadde forskerne oppdaget en ny, sjelden sykdom og en forklaring på de mystiske symptomene.

Men selv om sykdommen ser ut til å være ekstremt sjelden, vil det antagelig dukke opp flere tilfeller i de kommende årene, mener den danske professoren Bente Vilsen, som er en av forskerne bak den nye studien.

– Vi har kartlagt en alvorlig og hittil ukjent sykdom, som det foreløpig bare har dukket opp tre tilfeller av, men de er neppe alene. Jeg tror at denne artikkelen vil gjøre at mange flere barn vil bli identifisert, sier Vilsen, som arbeider ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet.

Sykdommen har fortsatt ikke fått noe navn, men den foreløpige medisinske betegnelsen er «Renal Hypomagnesemia, Refractory Seizures, and Intellectual Disability», forteller Vilsen.

Les også:

Pumpe bruker ekstremt mye energi

For å forstå hva forskerne egentlig har funnet, må vi forklare hva natriumkaliumpumpen er.

Det er snakk om en mekanisme som du antagelig aldri ofrer en tanke i det daglige, men som kroppen alltid forholder seg til.

Selv om natriumkaliumpumpen er så liten at den ikke engang er synlig i et mikroskop, bruker du faktisk en fjerdedel av all energien din på å drive den. Alltid.

Som navnet antyder, pumper den natriumioner og kaliumioner, som er atomer med elektrisk ladning.

For å kunne utføre dette arbeidet må pumpen bruke energi, som den får fra energimolekylet ATP. ATP kalles også for kroppens bensin.

– Mesteparten av energien vi får fra maten, gjøres om til ATP, forklarer førsteamanuensis Claus Juul Løland fra Institut for Neurovidenskab ved Københavns Universitet.

Han har ikke vært en del av den nye forskningen, men forsker selv på strukturer og funksjoner av cellers overflateproteiner.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Natriumkaliumpumpen sitter på overflaten av alle celler i kroppen. Den pumper hele tiden to kaliumioner inn i cellen og tre natriumioner ut av cellen. Dermed skaper pumpen et elektrisk potensial som cellen kan bruke til å kommunisere med andre celler. Illustrasjon: extender_01 / Shutterstock / NTB scanpix
Natriumkaliumpumpen sitter på overflaten av alle celler i kroppen. Den pumper hele tiden to kaliumioner inn i cellen og tre natriumioner ut av cellen. Dermed skaper pumpen et elektrisk potensial som cellen kan bruke til å kommunisere med andre celler. Illustrasjon: extender_01 / Shutterstock / NTB scanpix

Celler snakker sammen via elektrisk ladning

For hver omgang natriumkaliumpumpen pumper, bruker den et ATP-molekyl. Da blir tre natriumioner pumpet ut av cellen og to kaliumioner inn i den.

Enorme mengder energi

Når natriumkaliumpumpen jobber, bruker den omkring en fjerdedel av kroppens drivstoff, det såkalte ATP-molekylene.

I hjernen er det faktisk nesten 70 prosent av det tilførte drivstoffet som går til å holde pumpen i gang.
Kilde: Aarhus Universitet

Siden ioner har elektrisk ladning, oppstår det en spenningsforskjell på tvers av cellens overflate (som kalles en membran). Denne forskjellen bruker for eksempel nerveceller til å sende elektriske signaler. Det er slik de kommuniserer.

Eksempel: Når du setter hånden på en kokeplate, bruker cellene i hånden spenningsforskjellen til å sende et signal til hjernen om å fjerne fingrene i en rasende fart.

Når pumpen av en eller annen grunn er defekt, kan spenningen forsvinne.

Når det skjer i natriumkaliumpumpen i nyrene – alfa 1-formen – kan det for eksempel innebære at nyrene ikke kan ta opp magnesium. Uansett hvor mange tilskudd og vitaminpiller, du tar.

– Hos disse tre barna har det oppstått en feilkoding i natriumkaliumpumpen i nyrene. Man kan sikkert få samme sykdom på andre måter, men hos disse barna har mutasjonen skjedd i samme protein, sier Claus Juul Løland.

Les også:

Danske forskere har bidratt med ekspertise

Oppdagelsen av den nye sykdommen er gjort av et internasjonalt konsortium av forskere fra Tyskland, England, Østerrike, Nederland og Canada og danske Bente Vilsen sammen med forsker Rikke Holm.

Gruppen fra Aarhus Universitet har bidratt med ekspertisen på å undersøke syke natriumkaliumpumper ved å innsette sykdomsgenet – altså det muterte DNA-et – i dyrkede celler som opprinnelig stammer fra apenyrer. Det gjorde det mulig for dem å måle pumpefunksjonen veldig presist i laboratoriet.

Dermed kunne de vise at barnas mutasjoner gjorde pumpen ute av stand til å transportere natrium og kalium.

Les også:

Mutasjon hadde overraskende effekt

I tillegg til mangelen på magnesium i urinen opplevde alle de tre barna jevnlige og voldsomme epileptiske anfall.

Epilepsi er en nevrologisk sykdom, noe som vil si at den stammer fra hjernen og nervesystemet. Bente Vilsen mener det er spesielt interessant at problemene oppsto i alfa 1-pumpen. Tidligere har forskerne tillagt en annen form av pumpen, alfa 3-formen, størst betydning.

– Det var kanskje ikke så overraskende at nyrene var involvert. Men det var underlig at denne pumpen ser ut til å være viktig for hjernen, forklarer Vilsen.

Pumpe er viktig for hele kroppen

Natriumkaliumpumpen finnes i fire ulike former, og de tre barna hadde problemer med en av dem, alfa 1.

Den viktige pumpen

Hvis natriumkaliumpumpen er defekt i hjernecellene våre, kan det gi alvorlige nevrologiske sykdommer, som migrene, spastiske muskelkramper eller lammelse.

Mutasjoner i natriumkaliumpumpen i binyrene har også vist seg å være forbundet med høyt blodtrykk hos mange mennesker.
Kilde: Poul Nissen, Aarhus Universitet

Det er ikke første gang forskerne finner nevrologiske sykdommer som skyldes feil i den livsviktige natriumkaliumpumpen, men de er første gang problemet stammer fra alfa 1-formen.

I nervecellene i hjernen finnes alfa 1-formen sammen med alfa 3-formen.

– Det spennende er at vi har kjent til slike sykdommer i hjernen i en del år, men tidligere trodde man ikke at alfa 1 hadde betydning. Nå kan vi se at en defekt alfa 1 også kan ramme hjernen, forklarer Vilsen.

– Det viser at natriumkaliumpumpen er viktig for hele kroppen, legger hun til.

Les også:

Oppdagelse kan bli viktig

Mutasjoner i arvemassen kan oppstå av mange årsaker og på mange ulike tidspunkt i livet, og det er vanskelig å peke på akkurat hvor det gikk galt.

De tre barna kan ha fått mutasjonene på ulike stadier i livet eller kanskje allerede ved unnfangelsen. Det er umulig å si.

Derfor vet forskerne heller ikke hvorfor noen barn utvikler den mystiske sykdommen.

For lave nivåer av magnesium gir seg blant annet utslag i tretthet, muskelsvakhet og nedsatt appetitt, men kan også føre til skjelving, kramper og mentale forstyrrelser.

Forskerne kan ikke omsette oppdagelsen til noen umiddelbar behandling. Men det kan bli viktig på sikt, mener Bente Vilsen.

– Det er et første skritt på veien. Det er viktig å finne ut hva slags gen som er defekt, sier hun.

Les også:

Lettere å gjenkjenne sykdommen

Dessuten vil det være lettere for andre leger å gjenkjenne sykdommen når de møter noen av de samme symptomene, mener førsteamanuensis Karin Lykke-Hartmann. Hun arbeider også ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, men med dyremodeller og i en annen gruppe enn Bente Vilsen.

– Et halvt år etter at en ny sykdom er identifisert, velter det inn med flere pasienter med samme symptomer. Det opplever vi selv i gruppen vår, sier Lykke-Hartmann.

– Det blir nyttig å finne det ansvarlige genet hvis du har en sjelden sykdom. Da kan det senere utvikles en behandling, legger hun til.

Lykke-Hartmann har også lest studien og mener at den er veldig spennende. Hun arbeider også med natriumkaliumrelaterte sykdommer. Teknologien har utviklet seg mye de siste årene, påpeker hun.

Les også: Fedmeforsker vil avlive slankemyte

– Det er vakkert

Ifølge Claus Juul Løland blir det bare mer vanlig å identifisere sykdommer ved å analysere arvemassen, slik som forskerne har gjort i den nye studien. Rett og slett fordi teknologien blir billigere og enklere å bruke.

– Men det er bare noen få sykdommer som skyldes en enkelt mutasjon. Det er veldig spennende når forskere kan finne en molekylær forklaring på noe som har blitt observert klinisk, sier han.

– Det er vakkert når det er mulig.

Bente Vilsen peker på at forståelsen av sjeldne sykdommer ofte leder til bedre behandling av pasienter som har beslektede, men mer vanlige sykdommer.

– Det er slik grunnforskning som ligger til grunn for utviklingen av de aller fleste legemidler og behandlingsformer, avslutter hun.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere
Siste nytt
00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere
Populært