Fedmeforsker vil avlive slankemyte

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overlege Rønnaug Ødegård ved avdeling for barn og unge ved St. Olavs hospital i Trondheim vil avlive myten om at trening hjelper for å gå ned i vekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til NRK sier Ødegård, som jobber med forskning tilknyttet fedme og overvekt ved Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon ved St. Olavs hospital, at påstanden gjør det unødvendig komplisert å gå ned i vekt.

– Det holder i massevis å spise mindre, og dette mener jeg er noe vi har syndet mot tidligere. Vi har holdt opp fysisk aktivitet og trening som en nødvendig komponent for å gå ned i vekt. Det er det absolutt ikke. Forskning viser oss dette med sikkerhet både for barn og voksne, sier Ødegård.

Les også: Forskere testet effekt av 5:2-diett versus jevn kalorireduksjon

Hun understreker at trening har en tydelig plass i fedmebehandling, men da ikke som et tiltak for vektredusering i seg selv. Men hun vil til livs den offentlige «sannheten» om at trening er en nødvendig komponent for å gå ned i vekt.

– Informasjonen som når ut til folk, må være riktig. Det er viktig for folkeopplysningen å få ut sannheten om dette, sier Ødegård.

Hun sier det er uetisk av leger og myndigheter å si at trening hjelper for å gå ned i vekt.