Åpen for alle - alltid

Norske apoteker tomme for viktige medisiner

Norske apoteker er tomme for viktige medisiner som hundretusener av nordmenn er avhengige av. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Norske apoteker er tomme for viktige medisiner som hundretusener av nordmenn er avhengige av. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Medisinmangelen i Norge er større enn noen gang og apotekene er tomme for viktige medisiner. Det kan føre til at pasienter ikke får den behandlingen de trenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ifølge Stavanger Aftenblad først og fremst legemidler som brukes av store pasientgrupper det er mangel på, for eksempel blodtrykksmedisiner, blodfortynnende medisiner og medisiner mot lavt stoffskifte. Hundretusener av nordmenn er avhengige av disse.

– For pasienten fører det til usikkerhet. I mer alvorlige tilfeller har jeg opplevd at pasienter ikke kunne behandles for kreft fordi medisinen ikke var å oppdrive, sier fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Les også: Enorme prisforskjeller på reseptbelagte legemidler

Hvor er det billigst å handle reseptfrie medisiner?

– Jeg er veldig bekymret og skuffet

Fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Han mener mangelen har mange årsaker, men at en av de viktigste er at de store legemiddelfirmaene selger produksjonsrettighetene til de legemidlene de ikke lenger er interessert i til mindre firmaer med større leveringsusikkerhet. Manglene rammer i stor grad eldre og veletablerte medisiner og kopimedisiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er veldig bekymret og skuffet over legemiddelindustrien, som ikke har bedre kontroll over produksjonen av legemidler. Å lage legemidler innebærer forpliktelser overfor pasientene, sier Madsen.

I 2016 ble det meldt om 191 tilfeller av legemiddelmangel i Norge, i 2017 358 tilfeller og i 2018 hele 684 tilfeller. Madsen frykter at 2019 kan bli enda verre.