Meny

Er «magefølelsen» tarmbakteriene dine som snakker til deg?

En rekke små studier på mus og rotter har vist hvordan tarmfloraen blant annet kan påvirke hjernens utvikling og funksjon. (Foto: T. L. Furrer / Shutterstock / NTB scanpix)
En rekke små studier på mus og rotter har vist hvordan tarmfloraen blant annet kan påvirke hjernens utvikling og funksjon. (Foto: T. L. Furrer / Shutterstock / NTB scanpix)

Hjernen og tarmen kommuniserer med hverandre.

Bakteriene i tarmen kan påvirke det grunnleggende følelsesregisteret vårt, alt fra glede, sinne, skam og skyld, til beslutningstagning og sosial deltakelse. Det mener i alle fall noen forskere.

I boken The Mind-Gut Connection forklarer Emeran Meyer, medisinprofessor ved UCLA, det komplekse samspillet mellom tarmen og hjernen. Han kaller fordøyelsessystemet vårt en «superdatamaskin».

Kan depresjon sitte i tarmen?

Det kan høres voldsomt ut, men de siste årene har forskning vist hvordan hjernen og tarmen kommuniserer med hverandre.

Noen av disse forskningsfunnene tas opp i boken The Psychobiotic Revolution. Scott C. Anderson og hans medforfattere viser hvordan stress og depresjon kan oppstå ved ubalanse i tarmbakteriene. Hvis man overfører bakterier fra deprimerte mennesker til rotter, overføres også depresjonen.

De forklarer at 95 prosent av signalstoffet serotonin, som er med på å opprettholde funksjoner som søvn, appetitt og sinnsstemning og som er det stoffet man prøver å regulere gjennom bruk av antidepressiva, lagres i tarmen.

Les også:

Fremdeles bare teorier

Også i Norge ser forskere på hvordan tarmen påvirker resten av kroppen vår.

– Mye tyder på at tarmfloraen spiller en viktig rolle for vår helse og velvære, den kan være mye viktigere enn vi tidligere har vært klar over, sier Kjetil Kjeldstad Garborg til forskning.no.

Han er lege ved transplantasjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus forsker til daglig på tarmflorabehandling.

En rekke små studier på mus og rotter har vist hvordan tarmfloraen blant annet kan påvirke hjernens utvikling og funksjon, ifølge Garborg. Men om dette gjelder for mennesker er ikke sikkert.

Forsker og lege Kjetil Kjeldstad Garborg mener vi bør huske at mye av forskningen på hvordan tarmbakterier påvirker hjernen fortsatt er i teori-stadiet. (Foto: Anita Aalby / Universitetet i Oslo)
Forsker og lege Kjetil Kjeldstad Garborg mener vi bør huske at mye av forskningen på hvordan tarmbakterier påvirker hjernen fortsatt er i teori-stadiet. (Foto: Anita Aalby / Universitetet i Oslo)

Funnene og teoriene som fremlegges er spennende, ifølge den norske forskeren. Men det meste er fremdeles teorier når det kommer til mennesker. Han tror likevel dette vil være en del av fremtiden til medisinfaget.

– Målrettet utnyttelse eller påvirkning av tarmfloraen kan komme til å spille en viktig rolle i fremtidens persontilpassede medisin, sier Garborg.

Les også: – Du bør kjenne innsiden av kroppen din og lytte til den

Tarmen har sitt eget nervesystem som er koblet til hjernen

Tarmen har evner som overgår alle de andre organene og kan til og med konkurrere med hjernen, ifølge UCLA-professoren Emeran Mayer.

Den har sitt eget nervesystem, kjent som det enteriske nervesystemet, og består av mellom 50 og 100 millioner nerveceller. Det er like mange som vi har i ryggmargen. Dette nervesystemet er forbundet med hjernen gjennom tykke nervefibre som kan overføre informasjon i begge retninger, og gjennom kommunikasjonskanaler som benytter seg av blodomløpet.

Mange av tarmsignalene som når hjernen, setter i gang reaksjoner fra hjernen som den sender tilbake til tarmen, og som gjør at tarmen reagerer på bestemte måter.

Kroppen din er egentlig bakterienes domene

I boken The Psychobiotic Revolution foreslår forfatterene litt spøkefullt at mennesket er en hybridskapning som genetisk sett bare er én prosent menneske, og resten bakterie.

Hvis vi legger sammen alle genene til alle bakteriene vi har i kroppen vår, utkonkurreres genene våre sånn cirka hundre til en.

Hver eneste bakterie har sitt eget genom og hvis vi tenker på at det finnes rundt 100.000 ganger så mange mikrober i tarmen din som det finnes mennesker på jorden, så er det bare å begynne å regne.

Hvordan snakker mikrobene våre med oss?

Mikrobene i tarmen lever i nærkontakt med det største informasjonsinnsamlingssystemet i koppen vår. Dette gjør at de kan «tyvlytte» når hjernen sender signaler til magen om at du er stresset, glad engstelig eller sint, selv om du selv kanskje ikke er helt klar over at du har disse sinnsstemningene, ifølge Mayer.

Mikrobene kan i tillegg påvirke følelsene dine ved å skape og styre signaler som tarmen sender tilbake til hjernen.

Blir du for eksempel sint, sender hjernen ut et signalmønster som kan gi seg til kjenne i muskulaturen i ansiktet. På samme måte sender den signaler til fordøyelsessystemet som blant annet øker produksjonen av magesyre. Noe liknende skjer hvis du er redd eller opprørt. Er du lei deg eller nedtrykt, beveger tarmene seg nesten ikke i det hele tatt.

Fordøyelsessystemet speiler og reagerer på hver eneste følelse som oppstår i hjernen, skriver Mayer.

Intuisjon og magefølelse

Hjerneforskeren Antonio Damasio lanserte allerede i boken Descartes Feiltakelse, som kom ut i 2001, en teori om at vi har såkalte sløyfer i kroppen. Dette er sigaler som går fra hjernen til kroppen og tilbake.

Informasjon om kroppens reaksjoner på følelsesmessige tilstander lagres som ubevisste minner om kroppslige tilstander. Blir du redd spenner musklene dine seg, hjertefrekvensen din øker og du puster raskere. Dette blir «lagret» uten at du er klar over det, ifølge Damasio.

Mayer skriver at den delen av hjernen som kalles insula, kan hente frem igjen denne informasjonen. Når vi opplever en følelse vi har følt før vil disse reaksjonene, både de kroppslige og mentale, kunne hentes tilbake på et øyeblikk.

Han mener at det kan være slik «magefølelse» og intuisjon oppstår. Vi kommer i situasjoner som utløser reaksjoner og følelser vi både har et kroppslig og mentalt minne av. Som en konsekvens av dette minnet opplever vi å føle nettopp denne «magefølelsen», det er en pekepinn basert på tidligere fysiologiske og mentale erfaringer og opplevelser.

Les også:

Kan vi spise oss lykkeligere?

Hvis magen har så mye å si for hva hva vi føler, kan vi da endre signalene som sendes fra tarmen til hjernene gjennom det vi spiser? Til det svarer forfatterne av boken The Psychobiotic Revolution et ubetinget ja.

Spis fiber, sier de, da øker etter hvert andelen bifidobakterier i tarmen og dette gjør at humøret ditt blir bedre. Grunnlaget for denne påstanden er blant annet at bifidobakerier, men også melkesyrebakterier, er med på å produsere GABA, en nevrotransmitter som har beroligende effekt.

Forfatterne viser til hvordan stress fører til nedsatt immunforsvar og hvordan dette igjen leder til kjemiske endringer i tarmen og dermed reduserer de «gode» mikrobene og øker sykdomsfremkallende organismer, også kalt patogener.

Den norske forskeren Kjetil Kjeldstad Garborg er mer tilbakeholden:

– Når profilerte forfattere av bestselgende bøker for eksempel anbefaler fiberrik eller fermentert kost for å bedre tarm- og hjernehelsen, er det neppe galt eller usunt. Samtidig er det viktig å forstå at slike råd ikke kan hjelpe alle, sier forskeren.

Et kostholdstiltak eller en behandling kan hjelpe noen, men ikke andre med samme lidelse. Det er er ofte vanskelig å forklare, ifølge forskeren

– Muligens er tarmfloraens sammensetning en viktig del av årsaken, men også en del av løsningen, sier han.

Referanser:

Emeran Mayer, The Mind-Gut Connection. Harper Wave , 2016. Sammendrag, engelsk.

Scott C. Anderson, John F. Cryan og Ted Dinan. The Psychobiotic Revolution: Mood, Food, and the New Science of the Gut-Brain Connection. National Geographic Society, 2017. Sammendrag, engelsk.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus sier ja til observasjon, men ikke til avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Frp vil liberalisere reglene for oppkjøring05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Thunbergs seiltur får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10 Trump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02 PSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55 Ny remis for Carlsen i USA23:35 Assads styrker inntar viktig by i nord23:30 Ingebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30 Jordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59 Sørloth scoret igjen i Tyrkia22:46 Femstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44 Hovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40 Ropstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34 Svak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27 Zekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09 Viking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01 Durasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58 Over 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51 Storseier for Viking21:50 Donald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44 Kirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33 Stille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18 16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid19:57 Adra ble matchvinner for Oppsal19:54 Kvik Halden og Moss delte poengene19:53 Dragsnes senket Brann19:53 Vålerenga senket av Velde19:53 Tredje strake seier for Molde19:52 Raufoss seiret i målfest19:51 Start seiret hjemme mot Tromsdalen19:51 Wangberg berget poeng for Tromsø
Siste nytt
14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus sier ja til observasjon, men ikke til avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30PolitikkFrp vil liberalisere reglene for oppkjøring05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30VerdenIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenThunbergs seiltur får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10VerdenTrump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02SportPSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55SportNy remis for Carlsen i USA23:35VerdenAssads styrker inntar viktig by i nord23:30SportIngebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30VerdenJordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59SportSørloth scoret igjen i Tyrkia22:46PolitikkFemstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44SportHovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40PolitikkRopstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34PolitikkSvak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27SportZekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09SportViking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01SportDurasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58VerdenOver 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51SportStorseier for Viking21:50VerdenDonald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44SportKirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33SportStille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18Verden16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid19:57SportAdra ble matchvinner for Oppsal19:54SportKvik Halden og Moss delte poengene19:53SportDragsnes senket Brann19:53SportVålerenga senket av Velde19:53SportTredje strake seier for Molde19:52SportRaufoss seiret i målfest19:51SportStart seiret hjemme mot Tromsdalen19:51SportWangberg berget poeng for Tromsø
Populært