Foreslår å fjerne pårørendes vetorett ved organdonasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å få bukt med den voksende køen av personer i organkø, går en overlege ved Sykehuset i Vestfold inn for å fjerne pårørendes vetorett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor fikk leger i Norge 39 avslag fra døde eller pårørende til å bruke organer fra avdøde til transplantasjon. Siden 2009 har antall mennesker som venter på organtransplantasjon økt fra 268 til 430 viser tall NRK har hentet inn ifra Oslo universitetssykehus.

Personer som venter på nye nyrer alene har økt fra 173 til 341 i 2018. Dette utgjør den største pasientgruppen. At det ble gitt 39 avslag fra pårørende i fjor, kan bety at 78 nyrer ikke fikk bidra til å redde liv.

Les også: Organdonasjon: Over 50.000 har fylt ut donorkort i kjernejournal

– Alle som dør og kan benyttes som organdonorer bør være det uavhengig av hva de pårørende mener, sier overlege og seksjonsleder Stig Arne Kjellevold på Sykehuset i Vestfold.

I dag kan pårørende nekte organdonasjon i de tilfeller den døde selv ikke har tatt stilling til spørsmålet. Overlegen forstår det kan være lettere å si nei enn ja for den enkelte pårørende som må ta stilling til spørsmålet om organdonasjon samtidig med at de er i sjokk og sorg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjellevold mener loven bør endres slik at alle blir en potensiell donor med mindre man har sagt nei og tatt et aktivt standpunkt.

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet, frykter færre vil ønske organdonasjon dersom man blir tvunget til å donere bort organene til den som nettopp har dødd.

I stedet for tvang vil departementet i stedet jobbe for å få flere til å melde seg som donor.