Spør psykologen: Hvordan skal jeg få slutt på baksnakking i jentegjengen?

Baksnakking kan skape trøbbel i vennegjengen. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix / shutterstock
Baksnakking kan skape trøbbel i vennegjengen. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix / shutterstock

Kvinne i 20-årene er lei av baksnakking i vennegjengen og spør psykolog Danielle Legland om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hei,

Vi er en vennegjeng på seks jenter, og noen av oss har baksnakket hun ene. En annen i gjengen har sladret til hun som blir baksnakket, noe som har ført til drama og mer baksnakking. Jeg er så utrolig lei av dette og ønsker å fikse det, men ingen andre i gjengen vil dette. Kan du hjelpe meg?

Kvinne (20-29)

ABC Nyheters psykolog Danielle Legland svarer:

Hei.

Dere har altså baksnakket en av venninnene deres, og hun har altså fått høre om dette. Dette har ført til dramatikk, og du ønsker ikke lenger at dere skal fortsette med å baksnakke henne.

Alle kan vi være enige om at baksnakking er et lite sympatisk trekk ved oss mennesker. Samtidig gjør de fleste av oss nettopp det fra tid til annen. I en gruppe, som i en vennegjeng, kan vi tenke oss til at det skapes sterke sosiale bånd av at man i fellesskap snakker negativt om en person. Det kan styrke selvbildet vårt at andres negative egenskaper er i fokus. Forskning støtter også at belønningssenteret i hjernen vår aktiveres når vi sladrer om andre, og det er nærliggende å tenke at det er slik med baksnakking også.

Som fenomen kan baksnakking også bli forstått som skjult mobbing, og det er kanskje mer typisk for oss jenter å bedrive denne formen for mobbing. Selv om det er menneskelig, er det altså ikke ålreit å mobbe vennene sine, og det er jeg sikker på at de fleste kan være enige om.

Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Du har fått erfare slagsiden til baksnakking, da det har skapt dramatikk i vennegjengen og vedkommende det gjelder har fått vite det. Å bli baksnakket oppleves av de fleste som sårende, og pågår det over tid kan dette virkelig sette spor. Når det skjer innad i en vennegjeng kan man også tenke seg at det oppstår et tillitsbrudd, hvilket gjør det utfordrende for den som har blitt baksnakket å stole på nye mennesker.

Baksnakkingen kan dermed få store konsekvenser.

Du ønsker nå å endre denne negative trenden i vennegjengen din, men at de andre ikke ønsker det samme. Det kan det være flere grunner til; kanskje er de usikre og trenger at noen andre er i sentrum for evaluering. Likevel syns jeg dette er litt merkelig å ha motstand mot. Slik jeg ser det har du to valg:

Du kan være en rollemodell innad i vennegjengen din, hvor du kan øve deg på å lede samtalen bort hvis baksnakkingen begynner. Du kan også fremsnakke vennene dine, og kanskje vil du oppdage at dette skaper mer harmoni i vennegjengen. Hvis du føler deg ekstra modig kan du også stille noen kritiske spørsmål når noen begynner å baksnakke, for eksempel «hvorfor skal vi snakke stygt om noen som ikke er her, har vi ikke andre ting å bruke tiden på?».

Les alle svarene i spalten her

Et annet alternativ er å finne andre venner som ønsker det samme som deg. Det er lettere sagt enn gjort, men det går i hvertfall an å legge merke til- og sette pris på denne kvaliteten (at de ikke bedriver baksnakking) ved andre mennesker fremover.

Jeg syns det er flott at du vil bryte opp i baksnakkingen, og ønsker deg og venninnen din som beklageligvis har vært offer for dette lykke til!

Her kan du spørre vår psykolog om generelle råd helt anonymt

Dette er ingen erstatning for helsehjelp. Har du behov for medisinsk hjelp, ta kontakt med din fastlege eller ring Mental Helses hjelpetelefon: 116 123

TA KONTAKT
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden