Meny

Kokt ris og pasta oppbevart i romtemperatur kan gjøre deg alvorlig syk

Når pastaen og risen er kokt og kjøles ned igjen blir bakteriesporer til levende bakterier, som vokser opp og lager giftstoff. Foto: Mvazt / Shutterstock / NTB scanpix
– Jeg fikk ikke en vanlig magesyke, jeg skjønte fort at det var noe mer alvorlig. Jeg opplevde det som en eksplosjon i hele kroppen. Jeg besvimte på badet.

For å unngå matsvinn og spare tid i en travel hverdag, kan det være fint å ty til restemiddag. Men da er det viktig å sørge for at restene oppbevares riktig, før de varmes opp og serveres.

Ikke minst gjelder dette kokt ris. Det har Inger Kristine Rudskjær fått erfare.

For ett år siden spiste hun risrester som hadde stått i gryta på kjøkkenbenken over natta.

– Jeg fikk ikke en vanlig magesyke, jeg skjønte fort at det var noe mer alvorlig. Jeg opplevde det som en eksplosjon i hele kroppen. Jeg besvimte på badet , og våkna først da sønnen min prøvde å få kontakt med meg, sier Rudskjær til Matkontrollen på TV2.

Les også: Avliver myter om kosthold og kreft

Kan gi aktutt leversvikt

Både ris og pasta inneholder relativt store mengder bakteriesporer som overlever koking. Når pastaen og risen er kokt og kjøles ned igjen blir disse til levende bakterier, som vokser opp og lager giftstoff. Da hjelper det heller ikke å varme opp risen eller pastaen før servering, forklarer Per Einar Granum, professor ved Veterinærhøyskolen.

Får du i deg giftstoffet kan du i beste fall bare få oppkast og i verste fall få akutt leversvikt, ifølge professoren.

I kjøleskap med lav nok temperatur

For at restematen ikke skal bli dårlig, må den så raskt som mulig inn i kjøleskapet. Men det er også viktig at kjøleskapstemperaturen er lav nok, understreker seniorforsker Solveig Langsrud i Nofima.

– De fleste vet jo at matrester må inn i kjøleskapet. Men i Norge har vi for høy temperatur der. Temperaturen skal helst ligge på mellom to og fire grader, men gjennomsnittlig har vi seks grader i kjøleskapet, sier Langsrud til Matkontrollen.

Hun anbefaler et kjøleskapstermometer, fordi termostaten som er innebygd ikke alltid er til å stole på.

Eva Lillebakken, seniorrådgiver ved seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet, har tidligere advart mot å varme opp igjen spinat og bladrike grønnsaker. Les hvorfor: Disse matrestene bør du styre unna

Helse og livsstil
Populært