Meny

Hvor mye bør du veie? Idealvekta er avhengig av både kjønn og alder

Du har lavest risiko for å dø tidlig dersom BMI-en din ligger mellom 22,5 og 25. For en person som er 175 centimeter høy, betyr det en vekt mellom 69 og 76 kilo. (Foto: mind_photo / Shutterstock / NTB scanpix)
Du har lavest risiko for å dø tidlig dersom BMI-en din ligger mellom 22,5 og 25. For en person som er 175 centimeter høy, betyr det en vekt mellom 69 og 76 kilo. (Foto: mind_photo / Shutterstock / NTB scanpix)

Ligger BMI-en din i øvre del av normalområdet har du lavest risiko for å dø tidlig. Sånn gjennomsnittlig. Men idealvekta er avhengig av både alder og kjønn, ifølge en ny, stor studie.

Det er liten tvil om at vekt og helse henger sammen. Flere studier har vist at BMI-en din er koblet til dødsrisiko.

BMI er et mål på hvor tung du er i forhold til høyden, og sier dermed noe om hvor mye fett du har på kroppen. Har du en BMI mellom 18,5 og 25, regnes du som normalvektig. Mellom 25 og 30 regnes som overvekt, mens en BMI på over 30 klassifiserer som fedme.

Ikke overraskende har det altså vist seg at både mennesker med undervekt og folk med fedme gjennomsnittlig dør tidligere enn personer som holder seg mellom disse ytterpunktene.

Det har imidlertid vært en del diskusjon om hvor den ideelle vekta ligger.

Les også:

BMI på mellom 22,5 og 25 ga minst risiko

Noen studier har pekt mot at mennesker med overvekt – altså en BMI på mellom 25 og 30 – faktisk har mindre risiko for tidlig død enn de normalvektige.

Les også: Er det bare usunt å veie for mye?

Men andre undersøkelser – blant annet en kjempestudie med over 30 millioner deltagere –konkluderer med at de normalvektige har lavest risiko, når forskerne tar hensyn til effekten av røyking og lav vekt hos syke mennesker.

Les mer om denne studien her: Hva er den sunneste vekta?

Og nå kommer altså Krishnan Bhaskaran fra London School of Hygiene and Tropical Medicine og kollegaene hans med en ny, stor undersøkelse av BMI og dødsrisiko.

Den viser at mennesker med BMI på mellom 22,5 og 25 gjennomsnittlig hadde lavest risiko for å dø tidlig. Beregninger viste at både fedme (BMI over 30) og undervekt (BMI under 18) var koblet til omtrent fire år kortere livslengde.

– Dette ser ut til å være en ganske godt utført studie, kommenterer forsker Dagfinn Aune ved Imperial College London, som selv ikke har vært med i forskningen.

Menn og de under 50 mer utsatt

Han mener forskerne har tatt hensyn til mange av faktorene som kan forstyrre resultatene. For eksempel røyking.

– Røykere veier mindre enn ikke-røykere, men samtidig har de en stor økning i risiko for å dø av 35-40 ulike sykdommer, skriver Aune i en epost til forskning.no.

Når røykerne er med i statistikken, kan det dermed se ut som om slanke mennesker har uforholdsmessig stor risiko for å dø for tidlig.

Men i denne studien har forskerne også lagd beregninger basert bare på ikke-røykere.

De stemmer ganske godt overens med tallene fra den tidligere kjempestudien, som Aune selv var med på.

Les også: Avliver fedme-paradoks: Overvektige dør oftere av slag

– Resultatene bekrefter også en litt sterkere sammenheng blant menn enn blant kvinner, og blant yngre sammenlignet med eldre personer, skriver Aune.

Hos kvinnene steg ikke dødsrisikoen spesielt mye før BMI-en var over 30, altså i kategorien fedme. For menn økte derimot risikoen raskere etter en BMI på 25.

Samtidig hadde alderen også noe å si. Deltagere under 50 år hadde lavest dødsrisiko hvis de lå på en BMI rundt 22, mens mennesker over 80 var hadde lavest risiko ved en BMI på 25 til 26, altså på grensa mellom normalvekt og overvekt.

Les også:

Høyere risiko med høy BMI, men ikke alltid

Studien til Bhaskaran og kollegaene bidrar imidlertid til å nyansere tallene enda mer.

Forskerne så nemlig ikke bare på de store gjennomsnittene, men undersøkt også sammenhengen mellom BMI og spesifikke sykdommer. Da viste det seg at bilde ikke er det samme for alle dødsårsaker.

I de fleste tilfeller var resultatet som gjennomsnittet, det viste altså at både undervekt og fedme var forbundet med større risiko for tidlig død. Denne tendensen gjaldt både for kreft, hjertesykdom, lungesykdom, og lidelser i fordøyelsessystemet, underlivet, muskler og skjelett.

Risikoen for å dø av disse sykdommene var lavest for mennesker med BMI mellom 21 og 25, men økte både for de med lavere og høyere vekt.

Mønsteret var derimot annerledes for psykiske sykdommer. Her hadde slanke folk generelt høyere risiko enn de normalvektige og de tykke.

Lignende tendenser gjaldt for nervesykdommer, demens og Alzheimer: Sjansene for sykdom sank når BMI-en steg, og mennesker med en BMI på 18,5 hadde vesentlig høyere risiko for sykdom enn personer med overvekt eller fedme.

Risikoen for selvskading og vold steg også jo lenger BMI-en sank under 22,5.

Hva dette betyr i praksis, er derimot en annen sak.

Les også:

Kan ikke si hva som gir hva

Tallene kan kanskje gi inntrykk av at du kan hindre nevrologisk sykdom ved å bli lubben.

Men det er ikke nødvendigvis slik.

Den nye undersøkelsen – i likhet med mange andre på feltet – er en observasjonsstudie. Det vil si at forskerne har kartlagt BMI-en til deltagerne, og så fulgt med på hvem som over tid dør av hva. Dermed kan de koble risikoen for død til kroppsvekta.

Men de kan ikke si noe om hva som fører til hva.

Det er for eksempel sannsynlig at en nervesykdom begynner å påvirke kroppen og gir en lavere kroppsvekt lenge før diagnosen stilles. I så fall er det altså ikke slik at overvekt beskytter mot nervesykdom, men i stedet at begynnende nervesykdom gjør folk tynne.

Noe lignende kan gjelde psykisk sykdom.

Studien kan heller ikke si at fedme fører til hjertesykdom. Det er for eksempel mulig at et underliggende problem – som usunn livsstil – gir både fedme og økt risiko for hjertedød.

Men her er det likevel god grunn til å tro at BMI i seg selv er en årsak. Det finnes nemlig mye annen forskning som peker mot at fedme øker risikoen for hjertesykdom.

– Her vet vi mye mer om de underliggende mekanismene, sier Aune.

– For eksempel har det blitt vist at overvekt og fedme øker nivået av kolesterol og triglyserider, øker blodtrykket, fører til insulinresistens og gir lavgradig betennelse – alle sammen risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer.

Les også:

Farlig å være slank?

Ulike underliggende faktorer kan også være med på å forklare et litt rart trekk ved kurvene over BMI og død.

Få blir nok overrasket over at fedme henger sammen med økt dødelighet. Men i mange tilfeller er det også slik at risikoen for tidlig død stiger raskt i nedre del av normalvekt. De som har en BMI ned mot 18,5 ser altså ut til å ha like stor dødsrisiko som mennesker med fedme og BMI på langt over 30.

Dette kom også fram i undersøkelsen til Bhaskaran og co.

Betyr det at det er sunnere å være en smule overvektig enn å være spesielt slank?

Les også: Friske overvektige dør tidligere med vektreduksjon

Aune har ikke særlig tro på det. Deler av den tilsynelatende negative effekten av lav normalvekt skyldes trolig forstyrrende faktorer, som at noen av de slankeste egentlig er syke, skriver han, og advarer mot å bagatellisere overvekt.

– I de yngre aldersgruppene er det økt dødelighet selv innenfor øvre delen av normalområdet og for overvekt, så vi er langt ifra der at vi kan ignorere overvekt, skriver han.

Viktig å hindre vektøkning

På den annen side tyder tallene i undersøkelsen på at dødsrisikoen heller ikke stiger veldig mye før BMI-en bikker over 30. Er du lett overvektig, med en BMI mellom 25 og 27, er det ikke nødvendigvis noen god idé å slanke seg, skrev Lommelegen i 2016.

Les også: Råder overvektige til å droppe slankingen

Begrunnelsen var at mange har problemer med å holde den nye vekta, og risikerer å ende opp med enda flere kilo enn i utgangspunktet. Og det er nettopp dette som er så viktig å hindre: At overvekten glir over i fedme.

I forbindelse med en tidligere undersøkelse av BMI og dødelighet uttalte professor og fedmeekspert Jøran Hjelmesæth:

– Det er ikke overvekt som er hovedproblemet, men fedme, særlig BMI opp mot 35 og 40.

– Overvektige har en viss økning i dødsrisikoen. Men det beste du kan gjøre som overvektig er å spise sunt, forebygge videre vektøkning og være fysisk aktiv. Klarer du det, betyr den økte risikoen av overvekt forsvinnende lite.

Les også:

Referanse:

K. Bhaskaran, I. dos-Santos-Silva, D. A. Leon, I. J. Douglas, L. Smeeth, Association of BMI with overall and cause-specific mortality: a population-based cohort study of 3·6 million adults in the UK, The Lancet Diabetes & Endocrinology, desember 2018.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere20:37 Lekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Over 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier
Siste nytt
21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere20:37VerdenLekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseOver 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier
Populært