Meny

Flere burde få tilgang på medisinsk cannabis

Svært få pasienter får anledning til å benytte seg av medisinsk cannabis. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix / Shutterstock.
Svært få pasienter får anledning til å benytte seg av medisinsk cannabis. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix / Shutterstock.

Bruk av medisinsk cannabis i tillegg til, eller istedenfor vanedannende medikamenter, er bedre for helsen. Likevel er tilgangen så begrenset at den i realiteten er ikke-eksisterende for fleste. Det mener jeg er en trussel mot folkehelsen, skriver André Nilsen, styreleder i Normal Norge.

Stemmer: Andre Nilsen
Styreleder i Normal Norge

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Se for deg at du lider av en sykdom eller lidelse med symptomer som hemmer din funksjon i hverdagen betydelig. Kanskje er tilstanden kronisk. Kanskje er du ute av stand til å jobbe fulltid, eller ute av stand til å pleie nære relasjoner i livet slik du skulle ønske, som å gå ut med venner eller besøke familien oftere.

Veien til lykke i livet, ifølge forskning fra Harvard, er å ha flere meningsfulle, nære relasjoner i livet og delta i meningsfulle aktiviteter.

Det kan være betryggende å vite at lykken ikke kommer fra jobbstatus eller materielle verdier, men samtidig krever det også sitt for mange å opprettholde og pleie en eller flere relasjoner i livet. Energi og overskudd, for eksempel.

For en som er sykemeldt eller ufør kan dette være svært krevende eller umulig å få til dersom relasjonen med eget sykdomsbilde blir for overveldende eller krevende.

Noe den ofte er for mange, i lange perioder.

Og med langvarig sykdom kommer lidelsen sjeldent alene.

Kroppens design bygger på et gjensidig samspill mellom det fysiske i oss, kroppen, og det ikke-fysiske; det mentale, psyken.

Dette gjelder når vi er friske, men gjelder like mye, og er nok kanskje mest merkbart når vi blir syke.

Fysiske og psykiske lidelser gir symptomer med glidende, gjensidige og sammenfallende overganger mellom det fysiske og det psykiske, og alt inngår etterhvert i samme spiral av smerter og ubehag. Mange får for eksempel en dropp i psyken når de blir forkjølet. Kroppen blir dårlig og tankene «følger etter». Går vi på en psykisk smell kan dette også trigge fysiske reaksjoner eller symptomer. Kvalme, skjelvinger etc. Over tid kan en utsatt psyke være årsak til mange fysiske lidelser som infeksjoner, kroniske smertelidelser og mange mener: kreft.

Tilgang på riktig medisin kan bety forskjellen på et liv med eller uten symptomer.

Et liv med eller uten symptomer kan bety et liv med eller uten energi og overskudd til å leve det livet man ønsker. Når symptomene reduseres får en overskudd til å tenke klart, være mer «tilstede» og delta mer i livet generelt.

Nøkkelen til lykke for de som er syke ligger, ikke overraskende, i en reduksjon av følte negative symptomer.

Det finnes medisiner mot veldig mange tilstander, lidelser og ikke minst symptomer, men veldig mange av disse kommer med negative bivirkninger, spesielt etter langvarig/kronisk bruk. Spesielt er medisiner mot angst, søvnløshet og smerter sjeldent ment for langvarig bruk. Medikamentene kan gi god lindrende effekt på umiddelbare eller plutselige symptomer som f.eks å bruke valium ved panikk-angst.

Ved langvarig bruk derimot, utvikler kroppen en fysisk avhengighet som hemmer kroppens egen evne til selvregulering og gir ubehagelige til potensielt livsfarlige abstinens-symptomer dersom en glemmer eller slutter å ta medisinen. Vanedannende medikamenter bærer med seg en betydelig risiko for mange mennesker, også ved kortvarig bruk. Likevel fikk 900.000 nordmenn utskrevet et vanedannende medikament i 2013. I 2017 fikk over 1,2 millioner nordmenn utskrevet et smertestillende medikament (inkluderer brukere av paracetamol), ifølge Folkehelseregisteret.

Cannabis er en kilde til flere virkestoffer som kan bidra til reduksjon av mange lidelser eller tilstander som oppleves hemmende i hverdagen av den rammede, som for eksempel angst, fysiske smerter, betennelse, søvnløshet og depresjon.

Medisinsk cannabis bærer ikke samme risiko for negative bieffekter som tradisjonelle medikamenter innenfor samme behandlingsområde gjør. Det finnes ingen overdosefare og er langt mindre avhengighetsskapende.

Ikke bare det, men medisinsk cannabis virker å redusere følte negative symptomer fra vanlige medikamenter, når det kombineres med tradisjonell medisinsk behandling.

En studie fra Harvard University viser til at eldre som brukte medisinsk cannabis opplevde bedre kognitiv funksjon, økt energinivå og brukte mindre av sine vanlige medisiner.

Det finnes mange studier som dokumenterer enkelt-cannabinoider, som THC og CBD (virkestoff i cannabis), sine effekter på ulike lidelser og smertetilstander. Forskning viser derimot at effekten er best dersom man har tilgang på produkter som er laget fra hele cannabisplanten.

Det generelle tilbudet av tilgang til medisinsk cannabis som gis pasienter i Norge i dag, er mer restriktivt enn hva som gjelder for de sterkeste og potensielt farligste vanedannende medikamenter som finnes på det norske markedet for legemidler. Alle kan i prinsipp søke om tilgang, men dersom du ikke har alvorlig ondartet kreft (gjerne i siste fase), HIV eller en kronisk nevrologiske smertelidelser, kan du se langt etter å få det godkjent. Til og med disse pasientgruppene må vise til at ingen andre tradisjonelle medikamenter har gitt ønsket effekt i behandlingsforløpet.

Les også: – Ikke bevist at cannabis hjelper mot kroniske smerter eller PTSD

Man er altså «pliktig» til å prøve alle andre, og langt farligere alternativer, av medikamenter før staten en gang vil vurdere om du får godkjent, lovlig tilgang på et mindre farligere, mer helsebringende alternativ.

Tenk om staten hadde som policy at man måtte krasje bilen sin, og gjerne flere ulike typer biler, før man fikk lov til å ha kollisjonsputer installert.

Dette er i beste fall en uheldig tilnærming fra en nasjon som Norge, som har såpass høyt fokus på folkehelsen, og spesielt, et høyt politisk fokus på et godt helsetilbud til våre eldre og den øvrige befolkningen.

I verste fall: i realiteten, handler dette om mennesker fra hele samfunnet som går flere år med negative bieffekter, nedsatt funksjonsevne og med faren for fatale konsekvenser, fordi tilbudet om medisinsk cannabis er fraværende for dem. Moralisme kan være livsfarlig når den blir satt i system. Det er ingen hemmelighet at stigma, tabu og forbud mot cannabis er drivende faktor for den begrensede tilgangen som gis til planten i Norge. Dette er også drivende faktor for at mange pasienter selv ikke kjenner til de medisinske egenskapene til cannabis, fordi kunnskap om planten har blitt fortrengt og undertrykket fra nasjonale og internasjonale myndigheter i nesten en hel generasjon. Selv de færreste leger kjenner til cannabis sitt medisinske potensiale eller helsefremmende egenskaper.

Enkelte ikke-rusgivende virkestoffer fra cannabis burde være like tilgjengelig som paracet og ibux er i dag. De kan lindre samme symptomer uten overdosefaren eller faren for å skade nyre og leveren. (Mange vet ikke at paracet og ibux er skadelig for indre organer, eller at de har en overdosefare knyttet til seg.)

Tilbake til studien om lykke og nære relasjoner:

Det finnes de som bruker cannabis illegalt enten istedenfor, eller i tillegg til vanlige medikamenter de får utskrevet. De fleste av disse bruker cannabis for å lindre eller selvmedisinere mot symptomer som hemmer deres funksjonsevne i hverdagen.

Men problemet til samtlige er at tross deres bedring i nevnte symptomer, opplever de at de sjeldent kan være åpen om egen bruk til familie, venner, etc. I frykt for formelle og uformelle sanksjoner fra omgangskretsen eller øvrig samfunn.

Igjen er stigma og tabu i samfunnet vårt årsak til at mange individer i Norge må velge mellom et sosialt liv eller en bedring i sykdomssymptomer.

Velger de bort cannabis i frykten for straff eller andre negative reaksjoner, risikerer de at negative symptomer fra sykdom eller medikamenter tiltar. Dermed blir håpet om et liv med overskudd til å pleie sosiale relasjoner, eller delta i meningsfulle aktiviteter, likevel sterkt svekket. Man taper uansett.

Hvordan tilrettelegger norske myndigheter med dagens ordning for at disse menneskene kan ha en fair sjans i jakten på lykke i livet? Enhver ærlig og opplyst sjel vil nok innse at det gjør de ikke.

Enhver politiker, beslutningstaker i Helse-Norge og hele det øvrige samfunn i Norge bør være sterkt bekymret for konsekvensene av at moralismen fortsatt styrer helsetilbudet i Norge. Og hvilken moralisme? Retten til helse er en menneskerett og er formulert slik i WHOs forfatning: «Retten til den høyest oppnåelige helsestandard er en av de grunnleggende rettigheter for hvert menneske uten forskjell på grunn av rase, religion, politisk overbevisning, økonomisk eller sosial posisjon».

Legemiddelverket forklarer det slik: «Artikkel 12 (fra Menneskerettighetene) innebærer selvfølgelig ikke at staten skal garantere god helse for alle. Men den krever at staten skal legge forholdene til rette for at innbyggerne skal ha best mulig helse ut fra den enkelte persons muligheter.»

2018 er snart over og dersom Norge skal gå inn i fremtiden som en forkjemper for egne innbyggeres grunnleggende rettigheter, er det åpenbart at vi har en omfattende jobb å gjøre.

Men da må først moralismen vike for fornuften.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:58 Johansen og Lae Solberg møtes til duell nå11:57 Nye anklager mot Harvey Weinstein11:56 Gutt lettere skadd i MC-ulykke11:48 Politiet nærmer seg en beslutning i fregattsaken11:35 Oljen om bord i iransk tankskip er solgt11:35 Dom faller i sak om opioid-krisen i USA11:28 Svensker siktet for å ha skutt finske politifolk11:27 Det kan gå mot slutten for væskeforbud på flyreiser11:24 Ny barnehage med plass til 150 åpner ikke: – Overkapasitet10:59 Søker flere gjerningspersoner etter vold10:43 – Noen idioter risset navnene sine i huden til et neshorn10:13 Johnson lover 10 millioner pund til Amazonas10:04 Asbest-funn på Kode-museet i Bergen10:01 Grimsbø helt uaktuell for håndball-VM09:46 Israelsk høyesterett nekter høyreekstremister å stille til valg09:43 Trump: – Handelssamtaler med Kina starter snart08:46 Mann alvorlig skadd i MC-ulykke i Surnadal08:42 Greta Thunberg seiler i medvind08:25 Tennisekspert om Ruud: – Han er blitt bedre på det meste siden i fjor08:19 Kinkige spørsmål under avslutningen av G7-toppmøtet08:08 Venstre vil doble bompengene i Oslo i rushtiden07:54 Norge bruker millioner på å få Frode Berg hjem07:34 Mann tiltalt for brudd på utlendingsloven – ansatte asylsøkere07:15 Frp etterlyser tak på sosialhjelp07:03 Dramatisk bortvalg av dollar: – Vil svekke USAs makt i verden06:50 Ny koalisjonsregjering klar i Kongo06:15 Australia vil sensurere ekstremistisk innhold på nettet06:03 Politiet undersøker båtbranner i Hordaland06:00 Ødegaard får toppkarakterer i storavisene etter mål og seier06:00 Bollestad anklages for farlig eksperiment05:50 Dette skjer i dag05:31 OG tok historisk seier i e-sportturnering05:30 Dette skjedde i natt05:11 Bratt børsfall i Asia – Kinas valuta på sitt svakeste på elleve år04:45 Flere trær plantes i Norge04:41 65 demonstranter pågrepet i Hongkong i helgen03:24 Savnet løper funnet i live i skogen i Grenland03:15 Trump skal ha foreslått å atombombe orkaner02:45 Avtale mellom Nasjonalmuseet og rederarvinger inngått for to år siden02:24 Christian Eriksen kan være ferdig i Tottenham02:24 Israel svarer med luftangrep etter raketter avfyrt fra Gaza01:42 Hovland sikret seg PGA-billetten i Idaho01:38 NASA gransker første mulige lovbrudd i verdensrommet00:56 Boris Johnson mener Storbritannia enkelt kan håndtere «no-deal»00:53 Enda en remis for Carlsen i St. Louis00:20 Japan og USA nær en ny handelsavtale00:01 Sudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54 Regjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14 Perlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56 Historisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48 Tre raketter avfyrt fra Gaza20:31 Mange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24 Festfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18 Mann i 30-årene døde etter at en bil kjørte i vannet i Svolvær20:14 Bakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59 Tromsø med borteseier over Brann19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 MDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Sju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning
Siste nytt
11:58PolitikkJohansen og Lae Solberg møtes til duell nå11:57KulturNye anklager mot Harvey Weinstein11:56NorgeGutt lettere skadd i MC-ulykke11:48NorgePolitiet nærmer seg en beslutning i fregattsaken11:35VerdenOljen om bord i iransk tankskip er solgt11:35Helse og livsstilDom faller i sak om opioid-krisen i USA11:28VerdenSvensker siktet for å ha skutt finske politifolk11:27ReiseDet kan gå mot slutten for væskeforbud på flyreiser11:24PolitikkNy barnehage med plass til 150 åpner ikke: – Overkapasitet10:59NorgeSøker flere gjerningspersoner etter vold10:43Verden– Noen idioter risset navnene sine i huden til et neshorn10:13VerdenJohnson lover 10 millioner pund til Amazonas10:04NorgeAsbest-funn på Kode-museet i Bergen10:01SportGrimsbø helt uaktuell for håndball-VM09:46PolitikkIsraelsk høyesterett nekter høyreekstremister å stille til valg09:43PengerTrump: – Handelssamtaler med Kina starter snart08:46NorgeMann alvorlig skadd i MC-ulykke i Surnadal08:42VerdenGreta Thunberg seiler i medvind08:25SportTennisekspert om Ruud: – Han er blitt bedre på det meste siden i fjor08:19PolitikkKinkige spørsmål under avslutningen av G7-toppmøtet08:08MotorVenstre vil doble bompengene i Oslo i rushtiden07:54NorgeNorge bruker millioner på å få Frode Berg hjem07:34NorgeMann tiltalt for brudd på utlendingsloven – ansatte asylsøkere07:15PengerFrp etterlyser tak på sosialhjelp07:03PengerDramatisk bortvalg av dollar: – Vil svekke USAs makt i verden06:50VerdenNy koalisjonsregjering klar i Kongo06:15VerdenAustralia vil sensurere ekstremistisk innhold på nettet06:03NorgePolitiet undersøker båtbranner i Hordaland06:00SportØdegaard får toppkarakterer i storavisene etter mål og seier06:00PolitikkBollestad anklages for farlig eksperiment05:50NorgeDette skjer i dag05:31SportOG tok historisk seier i e-sportturnering05:30NorgeDette skjedde i natt05:11PengerBratt børsfall i Asia – Kinas valuta på sitt svakeste på elleve år04:45NorgeFlere trær plantes i Norge04:41Verden65 demonstranter pågrepet i Hongkong i helgen03:24NorgeSavnet løper funnet i live i skogen i Grenland03:15VerdenTrump skal ha foreslått å atombombe orkaner02:45KulturAvtale mellom Nasjonalmuseet og rederarvinger inngått for to år siden02:24SportChristian Eriksen kan være ferdig i Tottenham02:24VerdenIsrael svarer med luftangrep etter raketter avfyrt fra Gaza01:42SportHovland sikret seg PGA-billetten i Idaho01:38VerdenNASA gransker første mulige lovbrudd i verdensrommet00:56VerdenBoris Johnson mener Storbritannia enkelt kan håndtere «no-deal»00:53SportEnda en remis for Carlsen i St. Louis00:20VerdenJapan og USA nær en ny handelsavtale00:01VerdenSudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54NorgeRegjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14SportPerlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56PolitikkHistorisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48VerdenTre raketter avfyrt fra Gaza20:31PolitikkMange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24SportFestfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18NorgeMann i 30-årene døde etter at en bil kjørte i vannet i Svolvær20:14SportBakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59SportTromsø med borteseier over Brann19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkMDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenSju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning
Populært