Designerbarnets tidsalder

Et genredigert barn er født i Kina.
Et genredigert barn er født i Kina. Foto: Mark Schiefelbein / AP

Et kontroversielt gjennombrudd i Kina har sendt oss hodestups inn i fremtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Thor Steinhovden
Kommunikasjonsansvarlig og rådgiver i Tankesmien Agenda.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det var dørgende stille i salen på The International Summit on Human Genome Editing i Singapore. Plutselig begynte blitzregnet på den ene siden av scenen, og en mann med koffert kom traskende selvsikkert over gulvet. Noen forsøkte å dra i gang en applaus, men salen nølte.

For de fleste var dette deres første møte med He Jiankui, men han kom til å gå av scenen som en verdenskjent mann. For noen som et geni, for andre Dr. Frankenstein.

På scenen bekreftet Jiankui nyheten som allerede var blitt lekket til Associated Press, nemlig at han har genredigert to embryoer som senere ble båret frem til tvillingene Lulu og Nana. Det er første gang at genredigerte mennesker er blitt født og nyheten overrasket en hel forskerverden.

I Morgenbladet oppsummerer lege Lasse Pihlstrøm hvor dramatisk denne nyheten er: «Etter fire milliarder år med evolusjon tar Homo sapiens genetikken i egne hender og begynner å manipulere sitt eget DNA.»

Jiankuis mål var dermed ikke å kurere en sykdom i embryoet, men å hindre eventuell framtidig smitte.

I flere YouTube-videoer forklarer Jiankui hvordan det hadde foregått: Graviditeten ble til med IVF-behandling, såkalt prøverørsbehandling. IVF brukes på par som sliter med å bli gravide, ved at kvinnen stimuleres med hormoner, slik at hun produserer flere egg. Eggene hentes så ut, før de befruktes i et laboratorium. Til slutt føres egget som er befruktet og har delt seg (et embryo) tilbake til livmoren.

Kommentaren fortsetter under video:

I steg to av prosessen, da eggene hadde blitt hentet ut, redigerte Dr. Jiankui arvematerialet i embryoet. I genmaterialet til den ene tvillingen «stengte han døren» som hiv-viruset bruker til å komme inn i kroppen. Dermed har den ene tvillingen tilsynelatende blitt immun mot hiv. Tvillingenes far har viruset, men dette overføres ikke i genmaterialet. Jiankuis mål var dermed ikke å kurere en sykdom i embryoet, men å hindre eventuell framtidig smitte.

Skjønte Lulu og Nanas foreldre egentlig hva de hadde blitt med på?

Uetisk fremgangsmåte

På konferansen i Singapore begynte den kinesiske forskeren sin presentasjon med å unnskylde at nyheten hadde lekket til media før forsøket hans hadde blitt vurdert av andre forskere. Dermed har ikke forskerkolleger oversikt over fremgangsmåten og dermed blir det vanskeligere å forstå konsekvensene av Jiankuis arbeid.

Reaksjonene lot likevel ikke vente på seg. Jiankuis universitet og sykehuset som gjennomførte behandlingen, visste ikke hva de var med på. Kinesiske myndigheter er i harnisk, og har tilsynelatende nå satt forskeren i husarrest. Hverken Jiankui eller noen andre vet om de to tvillingene kan bli påvirket på andre måter av genendringene. Sist, men ikke minst: Skjønte Lulu og Nanas foreldre egentlig hva de sa ja til?

Les kommentaren: Tannlegebesøk er for dyrt

Dr. Jiankui hevder foreldrene var godt informert om behandlingen og de mulige konsekvensene. Han sier også at han har tatt alle forehåndsregler, og at han vil fortsette å følge opp tvillingene fremover.

He Jiankui sammenligner motstanden eksperimentet har fått med mottakelsen som prøverørsbehandling først fikk i 1978. Etter hvert vil reaksjonene stilne, mener han. På sikt vil gjennombruddet gjøre det mulig å utrydde dødelige, arvelige sykdommer, ifølge den kinesiske forskeren.

Skal vi, for eksempel, tukle med arvematerialet for å gjøre oss til «bedre mennesker»?

En ny æra for menneskeheten?

Nyheten fra Kina gjør at vi må fremskynde en etisk debatt mange trodde lå et godt stykke ut i fremtiden. Bør vi tukle med arvematerialet for å hindre framtidig sykdom? Hvor sikre må vi være på eventuelle bieffekter før vi åpner for slik praksis? Hvor går grensen for hvilke egenskaper vi skal kunne endre ? Kan vi, for eksempel, tukle med arvematerialet for å gjøre oss til «bedre mennesker»?

Uansett hvor langt unna designerbabyene vi egentlig er, vil debatten tvinge seg frem etter He Jiankuis genmanipulasjon.

Bioteknologirådet, som ledes av Kristin Halvorsen, er kritisk til måten forsøket i Kina er blitt gjennomført på. Som gjest på NRK Dagsrevyen påpekte Halvorsen at det er en betydelig forskjell mellom å endre gener før noen er født, og det å behandle sykdom på en levende pasient. Hun var sterkt kritisk til måten forsøket har blitt gjennomført.

Halvorsen utelukket likevel ikke at vi i framtiden vil se på bruken av slik teknologi med mindre skepsis, som et verktøy for å forhindre arvelige sykdommer.

Sigmund Berg, en masterstudent i molekylærbiologi, hevder at de mulige fordelene ved genredigering allerede utveier risikoen: «Det er dette som er fremtidens medisin. Ved å ta disse verktøyene i bruk har vi mulighet til å utrydde genetiske sykdommer som vi ellers ikke kan behandle.»

Selv om Berg også er kritisk til måten He Juankais fremgangsmåte, mener han at slike nyheter vekker en unødvendig debatt om såkalte designerbabyer og supermennesker. Vi er langt unna slike muligheter, og bør ikke la dette overskygge fordelene med genredigering, mener han.

Sterri påstår at vi har en moralsk forpliktelse til å la teknologien hjelpe oss på veien mot bedre liv.

Les kommentaren: Norge blir mer segregert

Supermenneskene

Uansett hvor langt unna designerbabyene vi egentlig er, vil debatten tvinge seg frem etter He Jiankuis genmanipulasjon. Legen Lasse Pihlstrøm påpeker at vi er langt unna en verden der vi kan designe våre egne barn fra bunnen av. Det er ennå mye risiko knyttet til så radikale endringsprosesser, og vi har ikke utviklet metodene. Men vi er ikke langt unna å for eksempel kunne velge blant et sett med embryoer i prøverørsbehandling med visse karakteristikker, som øye- og hårfarge.

Filmen The Island (2005) tegner en framtid der rike mennesker kan kjøpe seg kloner som blir lurt til å tro at verden utenfor fengselet er forurenset. I virkeligheten er klonene kun organbeholdere for eier, som får overført alt fra hjerter til kneskåler hvis noe skulle gå galt. Klonen bøter med livet.

I den enda mer dystopiske Netflix-serien Altered Carbon møter vi et fremtidssamfunn som har digitalisert menneskesjelen. Hvis noen dør, bytter man enkelt og greit kropp. Naturligvis er det de rike som har råd til de beste kroppene, og slik kan de leve evig. Slike fantasiverdener lages som regel dystopiske, men forteller jo bare samme fortelling som i dagens samfunn: de velstående kjøper seg til bedre løsninger. Kanskje må vi ikke være så redde for teknologien.

Les kommentaren: Inkassogebyrene må ned

Samfunnsdebattant Axel Braanen Sterri mener for eksempel at vi ikke nødvendigvis bør være redde for å ta steg i retning perfeksjonismen. Tvert i mot mener Sterri vi har en moralsk forpliktelse til å la teknologien hjelpe oss på veien mot bedre liv.

Likevel er det mange som blir skremt av hvor raskt vi er på vei inn i det som for noen få år siden var et usannsynlig fremtidsscenario, og frykter at vi kan begå uopprettelige feil underveis i jakten på forbedringer.

Debattene som vi trodde lå et stykke nedover på veien er altså nå her.

Hitler med grisemaske

Den amerikanske biokjemikeren Jennifer Doudna er en av forskerne som bidro til å utvikle genmanipuleringsteknikken som nå har blitt anvendt på nye måter av Dr. Jiankui i Kina. I en bok beskrev Doudna en drøm der Hitler, iført en grisemaske, ønsker å lære mer om hennes «fantastiske oppfinnelse.»

Det er en påminnelse om at selv om den kinesiske forskerens intensjoner er gode, kan ny teknologi misbrukes av folk med helt andre ambisjoner enn å kurere sykdom. I dette tilfellet var det en forsker som brøt etiske retningslinjer fordi han ville hindre sykdom, men motivet vil ikke alltid være så rent, ei heller resultatet så vellykket. Det behøver heller ikke å være den neste Hitler som misbruker vår tillit. Det er ikke vanskelig å se for seg at noen vil ønske å tjene penger på å tilby velstående personer en mulighet til å justere genene til sine barn, slik at de blir vakrere og smartere.

Det er nettopp hvor fort endringene kommer som skremmer biokjemikeren Jennifer Doudna. Hun frykter at teknologien er i ferd med å løpe fra alle etiske avveininger. Selv om det var bred enighet i forskerverden om å vente med å redigere genene til embryoer som skulle bli født, brøt altså Jiankui denne forståelsen uten at noen visste det.

Med dette forsøket har han tvunget verden inn i en fremtid vi ikke har rukket å ta stilling til. Å protestere mot He Jiankuis genmodifisering hjelper tilsynelatende lite. Å skjelle ut universitetet for å ha latt dette skje på deres vakt er nytteløst. Å internasjonalisere lovverket mot slike forsøk kan hjelpe, men det er kanskje for sent. Før forskeren gikk av scenen i Singapore, avslørte han nemlig enda en nyhet: Minst én kvinne til var gravid med et genredigert barn.

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 Ny massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Kullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 Gatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:47 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11 Nav stanser arbeidstrening hos XXL21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema17:59 Riksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49 Ung mann omkom i ulykke i Troms17:16 USA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14 Melding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25 Norsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43 Person til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23 Skolebyråden i Bergen går av14:49 Åpningen av Munchmuseet utsettes14:45 Forfatter Tor Obrestad er død14:39 Snømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29 Intervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17 IS truer med angrep i Israel14:01 – Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger
Siste nytt
15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57VerdenNy massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenKullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36PengerTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02PengerHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenGatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Politikk«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00PengerNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19KulturNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28PengerJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:47VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46PengerBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30Helse og livsstilKina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29MotorVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36KulturTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29PengerMeglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18MotorFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46KulturTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11PengerNav stanser arbeidstrening hos XXL21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30KulturPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema17:59NorgeRiksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49NorgeUng mann omkom i ulykke i Troms17:16PengerUSA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14NorgeMelding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25NorgeNorsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43NorgePerson til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23NorgeSkolebyråden i Bergen går av14:49KulturÅpningen av Munchmuseet utsettes14:45KulturForfatter Tor Obrestad er død14:39SportSnømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29VerdenIntervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17VerdenIS truer med angrep i Israel14:01Politikk– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger
Populært