Meny

Ryggsmerter er største årsak til uføretrygd:

Da Stein Andresen (73) skulle hive kofferten opp på bagasjebåndet, smalt det i ryggen

HVILESTILLING: Her viser Stein Andresen (t.v.) og kompisen Jonny hvordan man typisk må hvile ryggen sin når man lider av diagnosen Lumbal spinal stenose. Foto: Privat.
HVILESTILLING: Her viser Stein Andresen (t.v.) og kompisen Jonny hvordan man typisk må hvile ryggen sin når man lider av diagnosen Lumbal spinal stenose. Foto: Privat.

– Ryggsmerter er et kjempeproblem som ikke prioriteres i helsetjenesten, sier forsker. Her får du tipsene til hvordan du best kan ta vare på ryggen.

(Vi.no): – I mine yngre dager på 60-tallet jobbet jeg med å kjøre øl og brus som jeg lastet på og av fra bilen. Jeg hadde i utgangspunktet utmerket fysikk helt til jeg byttet til en mer stillesittende jobb der jeg satt mye på kontor og reiste mye med fly. Da begynte kroppen å falle sammen, forteller Stein Andresen (73).

Det var slik smertene i ryggen begynte å øke på.

Andresen, som kommer fra Sarpsborg, søkte hjelp hos kiropraktor hvor han fikk behandling i mange år.

Han følte seg etterhvert bedre, helt til det en dag gikk fryktelig galt.

Les også: Nei, du får ikke demens bare fordi slektninger har det

Fikk diagnosen LLS

I forbindelse med en av sine mange jobbreiser var Andresen på Fornebu og skulle legge kofferten sin opp på bagasjebåndet.

I det øyeblikket smalt det i ryggen.

- Jeg fikk en brist i ryggen, og alt ble mye verre. Som resultat gikk jeg i syv år med sterke smerter i ryggen og vonde strålinger nedover beina. Tidvis hadde jeg ingen følelser i det høyre låret, forteller 73-åringen.

Les også:

FORSKER PÅ RYGGSMERTER: Ørjan Nesse Vigdal, forsker og stipendiat ved OsloMet. Foto: OsloMet.
FORSKER PÅ RYGGSMERTER: Ørjan Nesse Vigdal, forsker og stipendiat ved OsloMet. Foto: OsloMet.

Andresen ble sykemeldt med diagnosen Lumbal spinal stenose (LSS).

Personer som rammes av LLS opplever en innsnevring av ryggsøylens nervekanal, ryggkanalen, i nedre del av ryggen. Dette kan medføre plager fra ryggen og i beina.

Han fikk behandling av kiropraktor og fysioterapeut på Idrettsklinikken i Fredrikstad.

– Der ble jeg grundig undersøkt av lege, som mente det ikke var mulig å operere den skaden jeg hadde fått, forteller Andresen.

Les også: En dag begynte kroppen til Gry (65) å angripe seg selv

Gikk med korsett

Men i 2003, under en legekongress i Fredrikstad, kom Andresen i snakk med noen leger fra Ullevål Sykehus.

– De sa det var mulig å operere den typen skade jeg gikk med, så jeg ble operert ganske snart. Det var en stor operasjon, og jeg måtte gå med korsett i fem måneder etterpå, på dagen og sove med det om natten, sier 73-åringen.

I 2004 tok han kontakt med Ryggforeningen hvor han snakket med likepersoner som han fikk god veiledning fra. Han ble etterhvert med i lokalstyret for Ryggforeningen avdeling Østfold, og 2008 kom han inn i det landsdekkende sentralstyret. I 2013 ble han administrativ leder i foreningen.

Her jobber han fremdeles, men skal snart pensjoneres.

Les også: Slik kan medisiner påvirke humøret ditt

– Fremste årsak til uføretrygd

Gjennom jobben i Ryggforeningen har Andresen erfart at ryggsmerter er et økende problem i Norge.

Ørjan Nesse Vigdal, forsker og stipendiat ved OsloMet, kan fortelle at dette stemmer.

Han står bak en fersk studie om ryggsmerter blant eldre, kalt BACE-N-prosjektet.

– Ryggsmerter er et stort og økende folkehelseproblem og et kjempeproblem for samfunnet. Det er den største enkeltstående årsaken til uføretrygd, og er klart største årsak til år levd med funksjonstap i Norge - viktigere enn kreft, hjertesykdom, depresjon, angst, blant annet, sier Nesse Vigdal.

Mange med langvarige ryggsmerter opplever at livet deres blir satt på pause, opplever sosialt utenforskap, og å ikke kjenne seg igjen i sin egen kropp.

Selv om ryggsmerter ikke er direkte livsfarlig, utgjør det et stort problem for svært mange, ifølge Vigdal Nesse.

Les også: Bli kvitt hodepine uten medisin

Økning av uføretrygdede
 • I dag er det er drøyt 10 prosent av den norske befolkningen mellom 18-67 år uføretrygdet, og det er mest kvinner som er trygdet, ifølge SSB.
 • Per september 2018 var det registrert 334.200 mottakere av uføretrygd, ifølge NAV. Det var en økning på 2100 personer, eller 0,6 prosent, siden forrige kvartal.
 • Sammenlignet med samme tidspunkt i 2017, var det en økning i antall mottakere på 3,5 prosent.
 • Det siste året har det vært størst økning i uføreandelen i aldersgruppene 25-29, 35-39 og 45-49 år.

80 prosent vil få ryggsmerter

Byrden av ryggsmerter har i den vestlige verden økt med 50 prosent siden 1990, og mye av dette skyldes at befolkningen eldes - vi blir stadig flere eldre, og dermed stadig flere eldre med ryggsmerter, opplyser forskeren.

Man regner med at omtrent 80 prosent av befolkningen vil ha ryggsmerter i løpet av livet.

Likevel snakkes det lite om ryggsmerter, ifølge forskeren.

Den norske studien er en del av et internasjonalt samarbeid, der man undersøker personer over 55 år som kontakter primærhelsetjenesten med ryggsmerter.

– Vi vet generelt lite om ryggsmerter blant eldre, både når det gjelder hvem som får det, hvilken hjelp de får og hvilke konsekvenser ryggsmertene får for de rammede. Derfor prøver vi å kartlegge hvem de er, hvordan det går med dem, og hvilke helsemessige og samfunnsøkonomiske konsekvenser ryggsmertene har, sier Vigdal.

Les også: Det er en grunn til at tilstanden kalles «den stille morder»

Mye stillesitting

Ryggsmerter er veldig vanlig i alle aldre. Å bli eldre er generelt ikke synonymt med ryggproblemer, hevder forskeren.

– Noen studier peker derimot i retning av at «alvorlig» ryggsmerte, som i stor grad påvirker dagliglivet til den enkelte, er mer vanlig jo eldre en blir.

– Eldre har dessuten flere andre helseplager å ta hensyn til, som gjør det enda vanskeligere å håndtere ryggsmerter i tillegg. Gitt økningen av eldre vi kommer til å se i nærmeste framtid, så kan et allerede stort folkehelseproblem bli enda større, understreker Nesse Vigdal.

Han legger til at det å være i fysisk aktivitet kan hjelpe med å forebygge ryggsmerter.

Få flere tips i faktaboksen lenger ned!

Les også: Fem ting legen mener du bør vite om aldring

– Bruk ryggen

Både eldre og yngre er redde for ryggen sin, som om det er en skjør struktur man må passe på hele tiden, mener Nesse Vigdal.

Men ryggen er en svært robust struktur som tåler utrolig mye, og den er ingenting man trenger å være spesielt redd for eller oppmerksom på, understreker han.

Det beste man kan gjøre for ryggen sin ifølge forskeren er:

 • Bruk den selv om den er vond. Det betyr å i størst mulig grad bedrive sine vanlige aktiviteter selv om det gjør vondt.
 • Man kan ikke hvile seg frisk, dessverre.
 • Fysisk aktivitet er viktig, og det er ikke slik at noen aktiviteter er bedre enn andre. Man kan drive med den aktiviteten man liker best, og som man er motivert for å gjennomføre.
 • Det er viktig å bli ordentlig svett under aktiviteten, og å holde på til man blir sliten.
 • Sørg for ordentlig søvnhygiene og spis sunt.
 • Ha et positivt sosialt nettverk rundt deg, og ta tak i mistrivsel sosialt og på jobb.
 • Dette, sammen med fysisk aktivitet, er tiltak som vil hjelpe på de aller fleste smertetilstander i kroppen. En slags universalmedisin som gir utrolig mye.

– Noen bør oppsøke helsehjelp, og det er blant annet dem som enten er bekymret for sine ryggsmerter, har sterke ryggsmerter, ryggsmerter som ikke går over, ryggsmerter som stråler ned i beina, som opplever lammelser eller nummenhet i beina eller skrittet, råder Nesse Vigdal.

Forebygg ryggproblemer

Her er Stein Andresens tips:

Ikke utsett treningen! Hold deg i god, fysisk aktivitet, gå turer på mykt underlag og hold vekta på sunt nivå.

Få faglig hjelp, og hjelp til å sette opp et riktig treningsprogram.

Magen er ryggens beste venn, så sørg for en god magemuskulatur.

Husk at det ikke er alle løft du kan ta i dag som du kunne ta da du var yngre.

– Å sitte mye gjør alt verre

Stein Andresen erfarer at de fleste av Ryggforeningens medlemmer sliter med Degenerative rygglidelser, altså utslitt rygg.

– Årsakene til smertene er ofte slitasjeskader. Men å sitte mye i ro, gjør alt verre. Vi vet også at det i dag er stadig yngre mennesker som blir behandlet hos kiropraktor på grunn av ryggsmerter som følge av for mye stillesitting, sier Andresen.

– Sitter du mye på jobben, må du komme deg ut i naturen når du har fri. Muskulaturen dør hen om du ikke beveger deg, og det er muskler som hjelper ryggen mest, legger han til.

– Problemet er ikke «sexy» nok

Lite fokus på problemene knyttet til ryggsmerter var noe av bakgrunnen for studien.

Nesse Vigdal mener det fraværende fokuset skyldes flere faktorer:

– Ryggsmerter er ikke «sexy» nok, sammenlignet med andre sykdommer. Det er ikke livsfarlig på samme måte som hjerneslag, og dermed lite egnet til sensasjonsoppslag. Men ryggsmerter koster samfunnet milliarder av kroner hvert år, presiserer Vigdal.

Han mener at vi på et samfunnsmessig plan må oppnå en bedre forståelse for årsakssammenhenger – hvorfor oppstår ryggsmerter, hvorfor blir det langvarig, hvilken behandling fungerer.

– For å oppnå dette, må det bevilges mer midler til forskning på ryggsmerter og på muskel-og skjelettsmerter, sier han.

Videre har helsepersonell og media en svært viktig samfunnsrolle når det gjelder å skape holdninger og hvilken informasjon vi gir til folk, mener forskeren.

– Vi har kanskje spredd mer frykt og helseangst enn nødvendig. Da har vi ikke gjort det vi bør, nemlig å hjelpe til med å skape sunne, positive holdninger til hvor sterk og tilpasningsdyktig kroppen – og ryggen faktisk er.

Blir bedre på kort tid

Resultater i Nesse Vigdals forskningsprosjekt tyder så langt på at de aller fleste opplever en forbedring i sine ryggsmerter i løpet av tre måneder.

Forskerne driver med rekruttering, og oppfordrer personer over 55 år med ryggsmerter som nettopp har tatt kontakt med lege, fysioterapeut, manuellterapeut eller kiropraktor, til å ta kontakt med forskningsteamet.

– Slik kan vi sammen jobbe mot et bedre behandlingstilbud i fremtiden, sier Nesse Vigdal.

Skled på brygga

Fra Stein Andresen ble operert i 2003 hadde han fjorten år der formen hans var svært bra

Men så, i 2017, skled han på en brygge, og da sa det igjen pang i ryggen.

Ryggproblemene som igjen har oppstått, har han enda ikke blitt operert for.

Andresen er likevel positiv:

– Legene forsøker å se om det er mulig å operere igjen. Blir det et ja, så er jeg klar!

Les også: Denne treningen gir deg bedre psykisk helse

Saken er først publisert på Vi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Frp samler landsstyret til bompengemøte11:13 Titusener marsjerer i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35 Petter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14 Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42 Norge gratulerer det sudanske folk21:42 Reitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40 Tre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04 Salvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00 Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48 Dæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39 Mann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30 Frekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51 Rosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40 Person raspet med kniv i Oslo sentrum19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01 King åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58 Naglestad scoret hattrick for Egersund17:57 Tredje strake tap for Florø17:55 Ny seier for Asker17:49 Igjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46 Opseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35 Trump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24 Aalesund fortsatte seiersrekken17:24 Aalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22 Mjelde reddet poeng for Sandefjord17:04 LSK vant «hatkampen» mot VIF16:57 Røa seiret hjemme mot Stabæk16:52 Klepp-seier over Avaldsnes16:51 Uavgjort mellom Fart og Lyn16:48 Norsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43 Jensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn16:12 Erna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10 Flo avgjorde for Sotra15:59 Ny seier for Levanger15:59 – Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52 LSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40 Venstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18 Bayern henter fransk stortalent15:13 Åpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00 Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31 Neymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29 Avtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20 Økning i antall harepest-tilfeller13:43 XXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09 Skyting over grensa i Kashmir13:00 Per Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46 Vys billettsystem brøt sammen12:35 Person omkom etter fall fra bygning12:22 Syklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10 Forklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09 Lærere demonstrerer i Hongkong
Siste nytt
12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkFrp samler landsstyret til bompengemøte11:13NorgeTitusener marsjerer i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52Verden63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35KulturPetter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14KulturAmandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42VerdenNorge gratulerer det sudanske folk21:42SportReitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40VerdenTre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04VerdenSalvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00SportDéjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48SportDæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39NorgeMann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30SportFrekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51SportRosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40NorgePerson raspet med kniv i Oslo sentrum19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01SportKing åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58SportNaglestad scoret hattrick for Egersund17:57SportTredje strake tap for Florø17:55SportNy seier for Asker17:49VerdenIgjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46SportOpseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35PolitikkTrump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24SportAalesund fortsatte seiersrekken17:24SportAalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22SportMjelde reddet poeng for Sandefjord17:04SportLSK vant «hatkampen» mot VIF16:57SportRøa seiret hjemme mot Stabæk16:52SportKlepp-seier over Avaldsnes16:51SportUavgjort mellom Fart og Lyn16:48SportNorsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43PolitikkJensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn16:12SportErna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10SportFlo avgjorde for Sotra15:59SportNy seier for Levanger15:59Penger– Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52SportLSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40PolitikkVenstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18SportBayern henter fransk stortalent15:13VerdenÅpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00NorgeAl-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31SportNeymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29VerdenAvtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20NorgeØkning i antall harepest-tilfeller13:43PengerXXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09VerdenSkyting over grensa i Kashmir13:00Helse og livsstilPer Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46PengerVys billettsystem brøt sammen12:35NorgePerson omkom etter fall fra bygning12:22MotorSyklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10VerdenForklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09VerdenLærere demonstrerer i Hongkong
Populært